maandag 30 september 2024

Appeltaart met speculoos.

Ingrediënten voor een taart van diam. 28 cm :
Voor het deeg : 125 gr zachte boter, 120 gr suiker, 1 ei, 250 gr bloem, 4 gr bakpoeder, snuifje zout
Voor de vulling : 250 gr speculoos, 5 appels, 2 slp abrikozenjam.
Voor het beslag : 130 gr suiker, 3 klp speculooskruiden, 3 eieren, 150 gr gesmolten boter.
Voor de afwerking : 3 dl room, poedersuiker naar smaak, 1 vanillestok.

1. Deeg bereiden : Zachte boter met de suiker en het snuifje zout goed mengen. Het ei bij de boter doen en nogmaals goed mengen.

2. Bloem en de bakpoeder samen zeven en hij het botermengsel doen. Dit nu kneden tot een mooi deeg. Bol vormen, een beetje platdrukken en in huishoudfolie wikkelen. Het deeg ongeveer 30 minuten in de frigo laten rusten.
3. Oven verwarmen op 200°.
4. Vorm invetten met boter en bestuiven met bloem. De vorm ook in de frigo plaatsen.
5. Het deeg uitrollen op ongeveer 3 à 4 mm. De vorm bekleden met het
deeg. Met een vork gaatjes prikken in het deeg.
6. Vulling bereiden : Speculoos fijn verkruimelen en op het deeg strooien.
7. De appelen schillen en in blokjes van ongeveer 1 cm snijden. De appelblokjes over
de speculoos verdelen.
8. Beslag bereiden : de suiker en de speculooskruiden en de eieren heel goed opkloppen. Nu al kloppend de gesmolten boter bijgieten. Dit beslag over de appelen verdelen.
9. Taart 15 minuten op 200° in de oven plaatsen en dan nog eens 30 à 35 minuten op 180°.
10. Even laten afkoelen voor de taart uit de vorm te nemen.
11. De abrikozenjam met een klein beetje water verwarmen. Dit met behulp van een borstel over de taart verdelen.
12. Room opkloppen met de poedersuiker en het merg van de vanillestok. Taart garneren met de vanilleroom of ernaast spuiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Gevulde pladijsfilet met prei en mozzarella, saus met kerrie en kurkuma.