zondag 13 november 2022

Stoofschotel met herfstgroenten.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen : ¼ groene kool, 3 stronkjes witloof, 3 wortels, 1 pastinaak, 2 grote aardappelen, 1 sjalot, 2 teentjes look, 3 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 3 takjes marjolein, 1,5 dl groentenbouillon.

1) De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
2) De aardappelen, pastinaak en wortelen schillen en in staafjes van 3 op 1 cm snijden.
3) De groene kool en het witloof in reepjes snijden.
4) De tijm, rozemarijn en marjolein samen binden.

5) Een klontje boter smelten in een sauteerpan, look en sjalot fruiten, de wortelen, pastinaak en aardappelen erbij voegen en 5 minuten laten stoven dan de rest van de groenten erbij doen alsook het kruidentuiltje. Kruiden met peper en zout. De groentenbouillon erbij gieten, aan de kook brengen en in de oven plaatsen gedurende 20 minuten op 165° met lichte stoom. Bij AEG steampro stand steamify 165°.
6) Voor het serveren grof gesneden bladpeterselie er over strooien.
Lekker met een krokant gebakken stukje kip.

zaterdag 12 november 2022

Hutsepot met spruiten, wortelen en rookworst.

Ingrediënten 2 pers. : 300 gr spruiten, 2 stengels witte selder, 3 wortelen, 1 ui, 1 teentje look, 350 gr rookworst, 4 dl groentenbouillon, 300 gr bloemige aardappelen, 2 takjes tijm, 2 blaadjes laurier, klontje boter, peper, zout.

1. Pel de ajuin en de look. Hak de look fijn en de ajuin grof.
2. Spruiten nazien op verdorde blaadjes en aan de onderkant kruisgewijs een inkerving maken. Spoelen.
3. Wortelen schillen en in schijfjes snijden.
4. Aardappelen schillen en in stukken snijden.

5. De draden uit de selder verwijderen en in reepjes snijden.
6. Boter smelten, ui en look glazig laten worden, spruitjes, wortelen, selder bijvoegen en 8 minutern zachtjes laten meesudderen.
7. Aardappelen bijvoegen en de bouillon bijgieten. Kruiden met peper, zout, tijm en laurier. 15 minuten zachtjes laten garen. De rookworst erbij leggen en nogmaals 10 minuten laten garen.
8. Opdienen met mosterd.

vrijdag 11 november 2022

Gehaktballetjes met mozzarella, champignons en tomatensaus.

Ingrediënten 3 a 4 pers. : 500 gr gemengd gehakt, 1 bol mozzarella, 500 gr champignons, 10 blaadjes basilicum, gehaktkruiden Santa Maria , Pizza pasta kruiden Santa Maria , 1 ei, 1 slp paneermeel, 275 gr spaghetti, klontje boter, peper en zout, tomatensaus


1. Het gehakt mengen met de gehaktkruiden, de pizza pasta kruiden, het ei en het paneermeel.
2. De champignons borstelen en in blokjes snijden.
3. De tomatensaus bereiden
4. De mozzarella in 10 gelijke stukken verdelen.
5. Het gehakt in 10 gelijk bolletjes verdelen.
6. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten.
7. De balletjes een beetje platdrukken en in ieder een blaadje basilicum en een stukje mozzarella doen. De balletjes mooi dichtvouwen.

8. In een met boter ingeweven ovenschotel de champignons doen. Kruiden met peper en zout. Bovenop de balletjes schikken en 20 à 25 minuten in de oven op 180° met lichte stoom. Voor wie de AEG oven heeft stand steamify 180°.
9. De spaghetti mengen met een beetje saus.
10. In het midden van het bord wat spaghetti schikken, daarop champignons en er rond de in 2 gesneden balletjes. Napperen met wat saus.

donderdag 10 november 2022

Pladijsfilet met bloemkoolzalf en chorizo.

Ingrediënten voor 6 personen : 4 pladijzen van ongeveer 700 gr, ½ bloemkool, 12 sneden chorizo, 1 klp venkelzaad, 2 slp kappertjes, 1 dl room, 125 gr boter + boter om de pladijs te bakken.

1) De pladijzen fileren (of men laat dit doen door de vishandelaar). De graten bijhouden om er een visbouillon van te maken.
2) De chorizo in de oven drogen op 160° gedurende 6 à 8 minuten. De chorizo mag niet zwart worden maar moet krokant zijn. Laten afkoelen.

3) De bloemkool in roosjes verdelen, wassen en gaar koken. Heel fijn mixen of blenderen en mengen met de room. Kruiden met zout en peper.
4) De chorizo samen met de venkelzaadjes tot poeder blenderen.

5) De pladijsfilet aanbakken in boter. Kruiden met de chorizo poeder en peper.
6) De boter lichtjes laten bruinen tot hazelnootboter en de kappertjes bijdoen.
7) De bloemkoolzalf op het bord schikken. Daarop een pladijsfilet leggen en er een lepel kappertjesboter over doen.

woensdag 9 november 2022

Pizza met chorizo.

Ingrediënten 2 stuks : Voor het deeg : 300 gr pizzabloem of T00, 150 gr lauw water, 12 gr gist, 2 slp olijfolie.
Vulling : 12 à 14 sneetjes chorizo, 150 gr passata, 1/2 kleine rode ui, 6 olijven, 4 à 6 champignons, 6 kerstomaten, 50 grs gemalen cheddar, 50 gr gemalen parmezaan, oregano Santa Maria, peper, rucola.

Deeg bereiden : Meng in de kom van de robot de gist met het lauwe water. Strooi er de bloem bij en giet er de olijfolie bij. Kneed dit tot een homogene deeg. Verdeel het deeg in 2. Rol het pizzadeeg uit tot 2 pizzabodems. Leg de pizzabodems op pizzavormen.
1) De champignons in schijfjes snijden.
2) De rode ui in hele fijne schijfjes snijden.

3) De kerstomaten in schijfjes snijden.
4) Oven voorverwarmen op 215°.
5) De bodem met de passata inwrijven. Daarop de schijfjes champignons, de kerstomaten, de rode ui, de chorizo en de olijven. Bestrooien met de oregano, cheddar en parmezaan.
6) De pizza in de oven doen gedurende 12 à 14 minuten.
7) Uit de oven halen. Garneren met rucola en besprenkelen met olijfolie.

dinsdag 8 november 2022

Nasi goreng met kip.

Ingrediënten 2 pers. : 2 kippenfilets, 180 gr rijst, 100 gr erwtjes (diepvries), 1 ui, 2 lente-ui, 1 teentje look, 1 preiwit, 1 rode paprika, ½ slp Nasi Goreng kruiden, 4 kardemon peulen, 2 eieren, 1 slp ketjap manis, 1 slp sojasaus, sesamolie, arachide of zonnebloemolie, peper, zout.

1. Kook de rijst zoals vermeld op de verpakking.
2. Neem de filets van de kip, verwijder het vel en hou de rest voor een andere bereiding, of koop enkel de filets.
3. Snij de kippenfilets in 5 stukken.
4. Spoel de lente ui en de prei en snij in ringetjes.
5. Pel de ui en de look en snipper fijn.
6. Schil de paprika, verwijder de zaadjes en snij in fijne reepjes.
7. Plet de kardemonpeulen in de vijzel. Verwijder de pellen.
8. Kruid de kippenstukjes met de Nasi goreng kruiden en de geplette kardemon.
9. Warm 1 slp arachide en 1 slp sesamolie in de wok en bak de kippenstukjes op hoog vuur aan alle kanten aan. Schep de stukjes uit de wok en roerbak nu de ui, look, paprika enkele minuten aan. Indien nodig nog wat olie bijgieten. Voeg nu de prei en lente-ui bij. Roerbak terug een 4 tal minuten. Doe nu de erwtjes erbij steeds goed roerend. Giet de soja saus en ketjap manis erbij en meng goed. Na 1 minuut de kip en de rijst bijvoegen en goed laten bakken al roerend.
10. De eieren loskloppen en op het rijstmengsel gieten. Goed roeren. Wanneer de eieren gestold zijn van het vuur nemen. Bijkruiden met peper en zout.

maandag 7 november 2022

Thaïse soep, butternut, paksoi en schelvis.

Ingrediënten : 1 butternut, 1 paksoi, 1 rode paprika, 1 ajuin, 1 teentje look, 1 handvol Thaise basilicum, 1,5 lt groentenbouillon, 2,5 dl kokosroom, 1 klpThaï green curry Santa Maria , olijfolie, peper, zout, 100 gr schelvis per persoon, 1 stengel citroengras, 1 cm gember, 150 gr woknoedels.

1. Snij de vis in blokjes van ongeveer 30 gr.
2. Pel de ui en de look en snij grof.
3. Schil de butternut, verwijder de pitten en snij in stukken.
4. Snij het citroengras in de lengte in 2.
5. Pel de gember.
6. Schil de paprika, verwijder de zaadjes en snij in reepjes.
7. Spoel de paksoi, verwijder eventuele slechte gedeelten en snij in reepjes.
8. Verhit een scheutje olijfolie, voeg de ui, de look en de butternut toe. Laat eventjes aanstoven. Doe er het citroengras, gember en de green curry bij. Goed mengen.
9. Blussen met de groentebouillon. Aan de kook brengen en 20 minuten zachtjes koken. De butternut moet gaar zijn.
10. Citroengras verwijderen en de kokosroom bijgieten. Soep heel fijn mixen. Bijkruiden met zout en peper en eventueel zeven.
11. De paksoi en de rode paprika in een scheutje olijfolie enkele minuten garen. Indien nodig wat water bijvoegen. Dit met de soep mengen, alsook e noedels en dit nu nog 5 minuten laten koken.
12. De schelvis 1 a 2 minuten stomen.
13. Verdeel de vis in kommetjes en giet er de warme soep bij.
14. Afwerken met enkele blaadjes Thaïse basilicum.

Deze soep kan men bereiden met alle witte vissoorten of met zalm.

zondag 6 november 2022

Kalfstong met Hongaarse saus.

Ingrediënten :
Voor het koken van de kalfstong : 1 kalfstong, 1 gepelde ui met 2 ingeduwde kruidnagels, enkele peterseliestengels, 1 blaadjes laurier, 2 à 3 tijmtakjes, 1 wortel, 2 selderstengels, 1 groen van prei, 1 teentje look, zout enkele zwarte peperkorrels.
Voor de saus : 2 rode ajuinen, 1 witte ui, eendenvet, 1 rode paprika, 1 dl room, 70 gr tomatenpuree, 1 teentje look, 1 blik tomatenstukjes, gerookte paprikapoeder.

1. De kalfstong gedurende 2 à 3 uur in gezouten water leggen
2. De wortel schillen. De prei en selder spoelen. De look pellen. Alles in grove stukken snijden.
3. De kalfstong spoelen en in een grote kom leggen. Water bijgieten tot de kalfstong goed onderstaat. Aan de kook brengen en afschuimen. Al de overige ingrediënten bijvoegen en ongeveer 2 uur zachtjes laten koken.
4. De rode en witte ui pellen en in dunne ringen snijden. De look pellen en fijn snipperen.
5. 1 slp eendenvet laten warm worden en de uien met de look op heel zacht vuur laten konfijten. Indien nodig wat meer eendenvet gebruiken.
6. De rode paprika schillen, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden. Wanneer de uien bijna gaar zijn de rode paprika bijvoegen.

7. Als de ajuin gaar is de tomatenpuree bijvoegen, eventjes laten meebakken, dan de tomatenstukjes en bouillon van de kalfstong bijgieten tot men de gewenste dikte van saus heeft.
8. Kruiden met de paprikapoeder, peper en zout. De room bijgieten en nog eventjes goed opwarmen.
9. De kalfstong pellen en in dikke plakken snijden.
10. Op het bord enkele plakken kalfstong schikken en wat saus op napperen.
11. Lekker met aardappelkroketten.

zaterdag 5 november 2022

Radiatori, gehakt en Fourme d’Ambert.

Ingrediënten 2 pers. : 350 gr gemengd gehakt, 180 gr radiatori of andere korte pasta, 25 gr geraspte Mozzarella, ½ witte selder, gehaktkruiden, klontje boter.
Voor de saus : 5 dl melk, 40 gr bloem, 50 gr boter, 80 gr Fourme d’Ambert, peper, zout

1) De radiatori koken zoals vermengd op de verpakking. Laten uitlekken.
2) De witte selder spoelen, dikke draden verwijderen en in blokjes snijden. Gaar stomen.
3) Het gehakt rul bakken in een klontje boter. Kruiden met gehaktkruiden, peper, zout.

4) De saus bereiden : de boter smelten. Bloem bijvoegen en goed mengen. Eventjes laten bakken zonder kleuren en de melk al roerend bijgieten. Blijven roeren tot de saus aan het kookpunt is en mooi gedikt. Nu van het vuur de Fourme d’Ambert er onder mengen al roerend. Kruiden met peper en zout.
5) Het gehakt mengen met de radiatori, de saus en de selder.
6) De oven warmen op grill stand.
7) Een ovenschotel inwrijven met een beetje boter en het gehaktmengsel er in storten. Bestrooien met de geraspte mozzarella.
8) De schotel in de oven plaatsen tot men een goudbruin korstje heeft.

donderdag 3 november 2022

Hertenkalffilet, aardappelwafel, gepocheerde peer.

Ingrediënten voor 4 pers. : 750 gr hertenkalffilet, wildkruiden, 4 stronken witloof, klontje boter veenbessenconfituur, 500 gr oesterzwammen, olijfolie, peper en zout

Wildsaus, gepocheerde peer, aardappelwafel



1. wildsaus bereiden
2. De peren pocheren Gepocheerde peer met saffraan
3. Aardappelwafels bereiden, fijngesneden rozemarijn en gerookt spek bij het deeg doen.
4. De oven warmen op 165°.
5. Het witloof spoelen, harde gedeelte onderaan verwijderen. In een klontje boter bruin bakken en verder garen in de oven.
6. Het harde gedeelte van de oesterzwammen verwijderen en de grote in 2 scheuren. Boter warm laten worden en de oesterzwammen krokant bakken. Kruiken met peper en zout.
7. De grillade goed opwarmen. De hertekalffilet inwrijven met olijfolie en kruiden met de wildkruiden, peper en zout. In een schotel leggen en nog 10 à 15 minuten in de oven verder garen naargelang de dikte van het vlees. Uit de oven nemen en onder aluminiumfolie laten rusten gedurende 10 à 15 minuten.
8. De halve peren garneren met de veenbessenconfituur.
9. De wafels in 3 snijden en indien nodig opwarmen. Dit mag men in de oven doen.
10. Het vlees in dikke plakken snijden en op het bord schikken. Daarbij een stuk wafel, een halve peer, witloof en wat oesterzwammen leggen. Wat saus rond napperen.

Gepocheerde peer met saffraan

Ingrediënten : 3 peren, 5 dl suikersiroop (½ suiker- ½ water), 1 capsule saffraan, 1 steranijs, 1 kleine kaneelstok, enkele bolletjes sechuanpeper of zwarte peper,

1. De peren schillen. In 2 verdelen en klokhuis verwijderen.
2. De suikersiroop aan de kook brengen met de saffraan, het steranijs, de kaneelstok en de peper. Peren bijvoegen en op zacht vuur laten garen. Wanneer de peren gaar zijn laten afkoelen in de siroop. Dit kan men, en is zelfs beter als men het de dag voordien doet.

Wildsaus

Ingrediënten : karkassen van wild, 1 grote ajuin, 1 wortel, 1 slp tomatenpuree, 2 teentjes look, 1 takje tijm, 1 laurierblad, enkele jeneverbessen, enkele zwarte peperbollen, 3 dl rode wijn, 1 soeplepel blauwe bessenconfituur, klein stukje fondant chocolade.

1) De karkassen in stukken snijden.
2) De ajuin pellen en in repen snijden. De look fijn snijden.
3) Olijfolie warmen en de karkassen met de ajuin, wortel, tomatenpuree en de look goed bruin bakken. De tijm, laurier, jeneverbessen, zwarte peperbollen bijvoegen. Blussen met de rode wijn en water tot de karkassen helemaal onder staan. Aan de kook brengen en afschuimen. Zachtjes gedurende 4 a 6 uur laten sudderen. De fond zeven.
4) 1 liter fond inkoken tot de helft. De rest van de fond kan men invriezen. De confituur en chocolade vermengen met de fond. Kruiden met zout en peper. Indien men een dikkere saus wil mag men een beetje beurre manié toevoegen. Juist voor het serveren de saus mixen.

Waterzooi van kabeljauw, scampi en witloof

Ingrediënten 2 pers. : 275 gr kabeljauwhaasje, 6 scampi, 2 wortel, 1 preiwit, 2 stronken witloof, ½ lt visfumet, 1 dl mosselvocht, klontje boter, 1 dl room, 1 eidooier, platte peterselie, citroensap, peper, zout, venkelzaad

1. Spoel het witloof, halveer en verwijder het harde gedeelte onderaan. Bak gaar in klontje boter. Kruid met peper en zout.
2. Schil de wortelen en snij in blokjes.
3. Spoel de prei en snij in have ringen.
4. Breng de visbouillon en het mosselsap aan de kook, laat 15 minuten zachtjes inkoken. Kruid met peper, zout en venkelzaad. Doe er de wortelen bij en laat 10 minuten zachtjes koken, na 5 minuten ook de prei bijvoegen.
5. Klop de dooier los in de room.

6. Doe de vis en scampi in de bouillon en laat 2 à 3 minuten pocheren. Haal de vis en de scampi voorzichtig uit de bouillon en schik ze in een diep bord. Warm houden
7. Giet het eiermengsel bij de bouillon en breng tot aan het kookpunt. Doe er citroensap bij naar smaak. Bijkruiden met peper en zout.
8. Giet de bouillon over de vis. Schik er het witloof bij en garneer met de peterselie.
9. Lekker met gekookte aardappelen.

woensdag 2 november 2022

Gevulde champignons met bloedworst en appel.

Ingrediënten voor een 16 tal champignons : 200 gr bloedworst, 1 appel, ½ bussel lente-ui, 1 sjalot, 16 grote champignons, oregano Santa Maria

1) De oven voorverwarmen op 175°.
2) De steeltjes van de champignons verwijderen.
3) De sjalot fijnsnijden
4) De lente-ui in rondellen snijden.

5) De appel in kleine blokjes snijden.
6) Het vel van de bloedworst doen.
7) De steeltjes van de champignons, sjalot, lente ui en bloedworst blenderen. Kruiden met peper en oregano. De stukjes appel bijdoen en kort nog even blenderen. De stukjes appel mogen zichtbaar blijven.

8) De champignons met de bloedworst bereiding opvullen.
9) Een ovenvaste schotel met olijfolie inwrijven en daar de champignons in schikken. Nog een beetje oregano over strooien en besprenkelen met olijfolie. Bijkruiden met peper.
10) De champignons 15 à 20 minuten in de oven plaatsen.
11) Met een slaatje kan men dit serveren als lunch.
12) Men kan dit ook serveren als side dish bij wild of vlees.

maandag 31 oktober 2022

Kippenpillons met rookworst en rijst.

Ingrediënten voor 2 personen : 4 kippenpillons, 200 gr rookworst, 175 gr rijst, ½ broccoli, 1 bosje lente-ui, 1 ajuin, 1 teentje look, 1 slp grof gehakte bladpeterselie, 1 blik kerstomaten, 5 dl kippenbouillon, olijfolie, kippenkruiden, peper en zout.

1) De broccoli in kleine roosjes verdelen en spoelen.
2) De ajuin en het teentje look pellen en fijn snipperen.
3) Het donkerste groen van de lente-ui verwijderen, de rest in fijne ringen snijden en het wit en het groen apart houden.
4) De rookworst in plakjes van ongeveer 1 cm snijden.

5) De pillons in olijfolie rondom mooi bruin bakken. Kruiden met peper; zout en kippenkruiden.
6) In een sauteuse wat olijfolie warmen en de ui, het wit van de lente-ui en de look fruiten. De rijst en de rookworst bijvoegen. Het blik kerstomaten en de bouillon bijgieten en tot aan het kookpunt laten komen. De kippenpillons boven op de rijst leggen, het vuur verminderen en op zacht vuur met deksel laten sudderen. Na 5 minuten de broccoli bijvoegen. Nu nog 15 à 20 minuten zacht laten garen. Nu en dan nazien of er nog genoeg vocht is. Toch proeven dat de kip en de rijst gaar is.
7) Afwerken met de peterselie en het groen van de lente-ui.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Konijn met bruin bier en gedroogde abrikozen.