donderdag 2 februari 2023

Pannenkoeken met citroencrème en chocoladesaus.

Ingrediënten voor 4 personen : voor de pannenkoeken : 100 gr zelfrijzende bloem, ¼ lt melk, 15 gr suiker, ½ pakje vanillesuiker, 2 eieren, 1 lepel neutrale olie.
Voor de citroencrème : 500 gr citroen, 25 gr vanillepuddingpoeder, 2 eieren, 2,5 dl room, 6 gr gelatineblaadjes, 200 gr suiker.
Voor de chocoladesaus : 200 gr chocolade, beetje melk.

• Citroenen uitpersen tot ¼ liter.
• Citroensap ongeveer 1 minuut zachtjes koken met 150 gr suiker al roerend.
• Dooiers loskloppen met 50 gr suiker tot het licht geel ziet (ruban kloppen noemt men dat), vanillepoeder bijvoegen, kloppen tot het goed gemengd is. 1/3 van het warme citroensap bijdoen al kloppend dan al de rest van het citroensap bijdoen en opwarmen al roerend tot aan het kookpunt tot men een smeuïge crème bekomt.
• Laten afkoelen.
• Gelatine weken.
• Men neemt 2 lepels van de citroencrème en men warmt die op en laat er de gelatine insmelten. Voorzichtig onder de citroencrème spatelen.
• Room opkloppen, niet te stijf. Onder de citroencrème spatelen.
•Laten opstijven.
• Alle ingrediënten om de pannenkoeken te maken vermengen en de pannenkoeken bakken. Laten afkoelen.
• Chocolade met een beetje melk laten smelten tot de gewenste dikte.
• Oven verwarmen op grillstand
• De pannenkoeken opvullen met de citroencrème en oprollen en in een ingeboterde schaal leggen. Eventjes onder de grill zetten.
• Opdienen met warme chocolade saus en garneren met stukjes meringue.

woensdag 1 februari 2023

Mocktail Gember vlierbloesem

Ingrediënten : 1 dl Gimber, 4 dl appelsap, 3,5 dl vlierbloesemsiroop , Schweppes tonic


1) De Gimber, appelsap en vlierbloesemsiroop mengen.
2) ¼ de van dit mengsel bij ¾ Schweppes tonic gieten.
3) Indien jullie een sterkere gember smaak willen kunnen jullie iets minder Schweppes tonic bijgieten.
4) Eventueel kan men nog enkele ijsblokjes in het glas doen en garneren met enkele blauwe bessen en gedroogde appelschijf.


dinsdag 31 januari 2023

Gevulde kalfslapjes met groene kool en champignons saus.

Ingrediënten voor 2 personen : ½ groene kool, 2 grote of 4 kleine kalfslapjes, 4 sneetjes gerookt spek, 250 gr champignons, 200 gr gehakt, 1 slp rozijnen, 1slp pijnboompitten, 2 dl kippenbouillon, 1 ei, 1 dl room, boter, peper en zout.

1) De kalfslapjes plat kloppen tussen vershoudfolie.
2) Het gehakt mengen met het ei, de rozijnen en de pijnboompitten. Het gehakt verdelen over de kalfslapjes en oprollen. Omwikkel elk rolletje met gerookt spek.
3) De champignons borstelen en in sneetjes snijden.
4) De middennerf verwijderen uit de koolbladeren en de bladeren wassen. Versnijden in niet te dunne repen. In kokend zoutwater doen en 5 minuten zachtjes laten koken. Afgieten en laten uitlekken.
5) Oven verwarmen op 170°.
6) De kalfsrolletjes laten kleuren in de boter en in een ovenvaste schaal leggen. Ongeveer 25 à 30 minuten in de oven verder laten bakken.
7) Ondertussen de groene kool in boter laten opwarmen en kruiden met peper en zout.
8) De champignons bakken in boter.
9) De kalfsrolletjes uit de oven nemen en warm houden. De ovenschaal deglaceren met de kippenbouillon. In een kleine pot gieten en laten inkoken. Room en champignons toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
10) Op het bord de savooie schikken en daar op het kalfsrolletje met de champignons saus.
11) Lekker met aardappelpuree.

zondag 29 januari 2023

Wrap met brie, spek en champignons.

Ingrediënten : 8 kleine of 4 grote wraps, 250 gr champignons, 125 gr gerookt spek, 1 teentje look, 1 slp gehakte bladpeterselie, 150 gr brie, 1 rode ui, olijfolie.

1. De ui en de look pellen, fijn snipperen.
2. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
3. Een beetje olijfolie warmen, ui en look fruiten, spek bijvoegen en champignons, dit alles gedurende 4 à 5 minuten bakken. Peterselie bijvoegen.
4. Brie versnijden in repen van 4 à 5 mm.
5. Oven verwarmen op 180°.

6. De wraps beleggen met het champignonmengsel. Een reepje brie erboven leggen en de wrap dichtvouwen.
7. Bakpapier op een rooster leggen en daar de gevouwen wraps op schikken. Gedurende 10 minuten in de oven plaatsen.
8. De wraps overlangs in 2 snijden en schikken op een bord.

zaterdag 28 januari 2023

Kippenbillen met puntpaprika uit de oven.

Ingrediënten 2 pers. : 2 à 3 kippenbillen, 4 roma tomaten, 1 rode en 1 gele puntpaprika, 500 gr vastkokende aardappelen, 250 gr champignons, 1 slp oregano, 1 teentje knoflook, 3 + 1 slp olijfolie, 2 ajuinen, 1 à 2 slp kippenkruiden.

1. Spoel en snij de puntpaprika’s in de lengte in 2. Verwijder de zaadjes. Snij in reepjes van 0,5 cm.
2. Spoel en snij de tomaten in 6.
3. Pel de look en snipper fijn.



4. Pel de ajuinen en snij in blokjes.
5. Schil de aardappelen, spoel en snij in niet te grote stukken.
6. Borstel de champignons en snij in dikke plakken.
7. Verwarm de oven op 170°.

8. Snij de kippenbillen in 2, tussen de pillon en de bovenbil en wrijf ze in met kippenkruiden.
9. Doe de puntpaprika, tomaten, aardappelen, ajuin, look, champignons in een ovenschotel. Kruid met peper, zout en oregano. Giet er de 3 lepels olijfolie bij en meng dit alles goed. Leg er de kippenbillen bovenop en wrijf ze in met de resterende olijfolie.
10. Zet de schotel 35 à 45 minuten in de oven. Voor wie een stoomoven AEG heeft steamify 170°.

vrijdag 27 januari 2023

Moussaka.

Ingrediënten voor 4 personen :
Voor de vleessaus : 400 gr rundsgehakt en 200 gr gemengd gehakt, (of 600 gr lamsgehakt), 1 ui, 2 teentjes look, 1 blik tomaten, 40 gr tomatenpuree, 2 slp gehakte bladpeterselie, 2 dl rode wijn, 1 mespunt kaneel, 1 mespunt komijn, peper , zout, olijfolie
Voor de bechamelsaus : 50 gr boter, 50 gr bloem, 6 dl melk, 150 gr gruyère kaas of pecorino, nootmuskaat, peper en zout
2 aubergines, 4 tomaten, 1,2 kg aardappelen.

1. De aubergines spoelen en ongeschild in ringen snijden van ongeveer 4 mm. Bestrooien met zout en ongeveer 1 uur laten uitlekken of in lagen tussen keukenpapier leggen. De aubergine plakken spoelen en droogdeppen. De aubergine plakken bebloemen. In een grote pan ruim arachide olie verwarmen tot 170°. De plakken in de olie een paar minuten laten garen. Laten uitlekken op keukenpapier.
2. De aardappelen schillen, in plakken snijden van ongeveer 4 mm en op 160° frituren zonder kleuren. Laten uitlekken op keukenpapier.
3. De uien en de look pellen en fijn snipperen. Olijfolie warmen. Ajuin en look fruiten. Gehakt bijvoegen en bakken. De tomatenpuree bijvoegen, even omroeren en het blik tomaten, de rode wijn, kaneel, komijn, gehakte peterselie onder roeren. Nu 45 minuten laten pruttelen. Bijkruiden met peper en zout.
4. De tomaten monderen en in plakjes van 4 mm snijden.
5. Smelt voor de bechamelsaus de boter en roer er de bloem door. Laat de bloem even bakken zonder kleuren. De melk beetje bij beetje bijvoegen tot men een mooie gladde saus heeft. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. De helft van de kaas onderroeren.
6. Oven voorverwarmen op 170°.
7. Nu een ovenschotel met olijfolie inwrijven. De helft van de aubergines in de schaal leggen, daar op de helft de tomaten, dan de helft van de vleessaus, nu de aardappelen, dan terug aubergine, tomaten, vleessaus en nu de kaassaus. Bestrooien met de rest van de kaas en het paneermeel.
8.Schotel gedurende 45 minuten in de oven plaatsen.

donderdag 26 januari 2023

Hartige kugelhopf met gerookte ham en parmezaan.

Ingrediënten : 150 gr bloem type 00 of 45, 4 eieren, 25 gr olijfolie, 25 gr zonnebloemolie, 16 gr bakpoeder, 100 gr melk, gerookt zout, cayennepeper, 7 groene olijven, 1 kleine groene paprika, 200 gr gerookte ham, 90 gr parmezaan, 30 gr pompoenpitten, kleine kugelhopf vormen.

1) De paprika schillen, zaadjes verwijderen en in heel kleine blokjes snijden.
2) De ham in heel fijne blokjes snijden.


3) De parmezaan raspen.
4) De olijven fijn hakken, alsook de pompoenpitten.
5) De eieren loskloppen, mengen met de olie, de bloem en de bakpoeder.

6) De melk bijgieten. Kruiden met het zout en de cayennepeper. Alles goed mengen.
7) De olijven, ham, groene paprika, parmezaan en pompoenpitten erbij voegen en alles goed mengen.
8) De oven verwarmen op 175°.
9) De kugelhopf vormen inwrijven met gesmolten boter en opvullen met het deeg.
10) In de oven plaatsen gedurende 20 à 25 minuten.
11) Opdienen en menn kan dit garneren met een beetje gerookte ham en tomaat

Men kan hiervoor ook andere kleine vormen gebruiken of 1 grote cake bakken en in porties versnijden als aperitiefhapje.
Indien men een grote vorm gebruikt dan wel de baktijd aanpassen.

dinsdag 24 januari 2023

Rillettes van sardines met smeerkaas en dille.

Ingrediënten : 200 gr uitgelekte sardinefilets op olijfolie, 6 stukjes smeerkaas (type vache qui rit), 1 slp witte wijnazijn, 1 klp mosterd, 3 augurken en enkele voor de garnering, snuifje piment d’ Espelette, takjes dille.

1. De smeerkaas samen met enkele takjes dille, 3 augurken, witte wijnazijn, mosterd en de piment d’Espelette samen in de blender doen. Bijkruiden met grof zout indien nodig.

2. De sardines met een vork fijn prakken en het kaasmengsel bij de sardines doen. Goed mengen.
3. Op geroosterd brood smeren en garneren met de rest van de augurken.
Lekker als lichte lunch met soep.
Maar ook zeer goed als aperitiefhapje op een toastje of in een verrine gegarneerd met beetje tomatestukjes.

maandag 23 januari 2023

Gegratineerde kabeljauw met prei.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr kabeljauwfilet, 1 prei, 25 gr boter en 1 klontje, 25 gr bloem, 1 dl kookvocht van de prei, 1 dl melk, 20 gr geraspte emmentaler, kurkuma, peper, zout.

1. De prei van de buitenste bladeren ontdoen. Spoelen en in julienne snijden. De prei bedekken met een klontje boter en juist onder water zetten. Gedurende 5 à 6 minuten laten koken.

Het kookvocht opvangen.
2. De kabeljauwfilets verdelen in porties en aanbakken. Kruiden met peper en zout.
3. De boter smelten, bloem bijvoegen en eventjes laten bakken, niet kleuren, preivocht en de helft van de melk bijvoegen en al roerend laten koken. De rest van de melk beetje bij beetje bijvoegen zodanig dat men een mooie gebonden saus heeft. De saus mag niet te dun zijn. Kruiden met peper, zout en kurkuma.

4. De oven verwarmen op 180°.
5. De visfilets in een geboterde ovenvaste schotel schikken. De preireepjes er over verdelen, saus er over doen en bestrooien met de gemalen emmentaler. De vis 5 minuten in de oven en 2 minuten op grill stand tot men een mooi bruin korstje heeft.

zondag 22 januari 2023

Varkensgebraad met lente-ui, en wortelen.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr varkensgebraad, 1 bos lente-ui, 1 teentje look, ½ cm geraspte gember, 2 klp honing, 1 dl witte wijn, 1 dl water, klontje boter, 1 mespunt kurkuma, ½ klp curry, peper en zout, 4 à 5 wortels, 1 slp gehakte peterselie.


1. Verwarm de oven voor op 165°.
2. Het vlees kruiden met peper en zout. Boter kleuren en het vlees aanbakken aan alle kanten. Het vlees 25 à 30 minuten in de oven plaatsen. Indien men een AEG Stoomoven heeft kan men de functie steamify gebruiken.
3. De lente-ui schoonmaken en versnijden in ringen. De look pellen en fijn snipperen.

4. Klontje boter smelten en de lente-ui roerbakken met de gember en de look gedurende 2 à 3 minuten. Bestrooien met de kurkuma en de curry. De honing bijvoegen en blussen met de witte wijn en het water. Nog 3 à 4 minuten laten sudderen. Bijkruiden met zout en peper indien nodig.
5. De wortelen schillen en in blokjes snijden. De wortelen 3 minuten blancheren. Afgieten en met koud water besproeien. Klontje boter smelten, wortelen bijdoen, en 1 cm water bijvoegen, alsook 1 klp honing. Kruiden met peper en zout. Gedurende 8 à 12 minuten garen. Bestrooien met peterselie.
6. Het vlees uit de oven nemen en 2 minuten laten rusten onder alu folie. In plakken snijden en opdienen met de lente–uitjes, de wortels en gebakken aardappelen.

zaterdag 21 januari 2023

Gratin van aardappel, groene kool en gerookt spek.

Ingrediënten voor 2 personen : 4 à 5 aardappelen, ¼ groene kool, 1 teentje look, 125 gr fijn gesneden gerookt spek, 1,5 dl room, 1,5 dl melk, nootmuskaat, peper en zout.

1. Aardappelen schillen,spoelen en in schijfjes snijden van ongeveer 3 à 4 mm.
2. De groene kool spoelen en in fijne reepjes snijden.
3. Het lookteentje pellen en fijn snipperen.
4. De spekblokjes even aanbakken samen met de look en laten uitlekken.

5. De room, melk, nootmuskaat, peper en zout mengen.

6. De oven voorverwarmen op 180°.



7. De ½ van de aardappelschijfjes in een geboterde ovenvaste schotel schikken, daarop het spek en de groene kool en nu de laatste laag aardappelschijfjes. Nu het melkmengsel over de aardappelen gieten. De schotel gedurende 1 uur in de oven plaatsen. Indien de aardappelen teveel kleuren, afdekken met alu folie. Controleren of de aardappelen gaar zijn en indien nodig nog wat langer in de oven laten bakken.

donderdag 19 januari 2023

Zalm diabolique met spaghetti.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr zalm in stukjes gesneden, 1 sjalot, 1 wortel, ½ rode paprika, 1 teentje look, ½ a 1 klp sambal oelek, 1 slp gehakte dragon, 400 gr tomatenblokjes in blik, 1 slp tomatenpuree, 250 ml room, 50 ml witte wijn, 2 dl visfumet, 1 slp ketchup, olijfolie, cayennepeper, zout.

1. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat van het kookvocht bijhouden.
2. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
3. De wortel en de paprika schillen en in kleine blokjes snijden.
4. De olijfolie verwarmen in een antikleefpan en de stukjes zalm aanbakken. Kruiden met cayennepeper en zout.

5. In een sauteuse olijfolie verwarmen en de sjalot en de look fruiten, de paprika en de wortel bijvoegen en eventjes aanstoven. Blussen met de wijn en de visfumet en aan de kook brengen.
6. De tomatenblokjes, tomatenpuree, sambal oelek, ketchup en room toevoegen. 7 à 8 minuten laten inkoken, kruiden met de dragon, zout en cayennepeper volgens smaak.
7. Doe de spaghetti bij de saus en goed omroeren. Indien nodig wat kookvocht van de spaghetti bijvoegen. Nu de zalm erboven leggen.
8. Opdienen in diepe borden.

dinsdag 17 januari 2023

Varkenswangetjes met gueuze en gesmolten aardappel.

Ingrediënten voor 2 personen : ½ kg varkenswangetjes, 37,5 cl gueuze, 1 ajuin, 1 dl bruine fond, 2 dl kippenbouillon, 6 vastkokende aardappelen, 1 slp witte wijnazijn, 1 klp bruine suiker, 1 slp mosterd, 1 snede peperkoek, tijm, laurier, peper en zout, klontje boter.

1. De ajuin pellen en fijn snipperen. In een pot de ajuin aanstoven in klontje boter. Wanneer die licht bruin is bestrooien met de bruine suiker en karameliseren. Blussen met de witte wijnazijn.

2. In braadpan de wangetjes aankleuren, kruiden met peper en zout en vervolgens toevoegen aan de ajuinen samen met de bruine fond. Nu de gueuze, de tijm, laurier en de peperkoek ingewreven met mosterd toevoegen aan het vlees. Aan de kook brengen. Dit alles zachtjes laten pruttelen in een voorverwarmde oven op 125° gedurende 1,30 uur à 1,45 uur.
3. Voor de aardappelen : Over voorverwarmen op 125°.
4. Schillen en in stukjes snijden. In een ovenschotel plaatsen en overgieten met de kokende kippenbouillon, enkele kleine klontjes boter op doen, tijm, laurier en bedekken met een boterpapier. Dit ongeveer 1 uur a 1u15 in de oven plaatsen. Het vocht moet praktisch uitgekookt zijn.
Lekker met witloofsalade.

maandag 16 januari 2023

Quiche met knolselder, witloof en tartiflette kaas.

Ingrediënten 4 pers. : 1 vel bladerdeeg, 200 gr gerookte spekblokjes, 500 gr witloof, 500 gr geschilde knolselder, 1 kleine ui, 500 gr tartiflette kaas, 3 eieren, 2,5dl room, 25 gr pijnboompitten 1 klp agave siroop, handvol rucola, olijfolie, peper, zout, oregano.

1. Warm de oven op 180°. Bak het geprikte bladerdeeg blind gedurende 15 minuten. Zorg dat de zijkanten afgedekt zijn zodanig dat ze niet bruin worden. Laat dit afkoelen.

2. Pel de ui en snipper fijn.
3. Spoel het witloof, verwijder het onderste gedeelte en snij in repen.
4. Snij de knoldelder in schijfjes van 3 à 4 mm. Stoom deze voor ¾ gaar.

5. Snij de tartiflette kaas in 4. Snij elke vierde diagonaal in 2.
6. Klop de eieren los met de room.



7. Bak de spekblokjes aan in een voorverwarmde pan. Voeg de ui en witloof toe en laat alles goed aanbakken. Voeg de agave siroop toe en strooi er oregano over naar smaak. Kruid af met peper en zout. Indien er teveel vocht in de pan is dit eerst door een zeef gieten en laten uitlekken.
8. Verdeel het afgekoelde witloofmengsel over het bladerdeeg. Daarop de schijfjes knolselder. Strooi er de pijnboompitten over en giet het eiermengsel er over.
9. Schik er de stukken tartiflette kaas op met de korstkant naar beneden. Strooi er nog wat oregano over.
10. Zet de quiche gedurende 30 à 40 minuten in de oven. Garneer met een toef rucola. Besprenkel met wat olijfolie.

zondag 15 januari 2023

Lasagne met ham, courgette en mozzarella.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 8 à 10 lasagnevellen, 1 grote courgette, 6 sneden gekookte ham, 250 gr kerstomaten, 2 bollen mozzarella, olijfolie, 3 dl passata, 1 teentje look, 1 tak rozemarijn, 150 gr geraspte kaas, Provençaalse kruiden.
Voor de bechamel : 40 gr boter, 50 gr bloem, 5 dl halfvolle melk, peper, zout, nootmuskaat, enkele druppels citroensmaak.

1) Bechamel : smelt de boter, voeg de bloem toe en laat eventjes bakken zonder kleuren. Giet al roerend geleidelijk de melk bij. Laat eventjes doorkoken om de bloemsmaak te verwijderen. Kruid met zout, peper, nootmuskaat en enkele druppels citroensap.

2) Pel en snipper de look fijn.
3) Rits de rozemarijn en snij de blaadjes heel fijn.
4) Verdeel de mozzarella in sneetjes of stukjes.

5) Warm een scheutje olijfolie in een pot en voeg de look, kerstomaten, rozemarijn toe. Laat eventjes aanbakken en giet er de passata bij. Kruid met Provençaalse kruiden naar smaak. Laat op zacht vuur 20 minuten sudderen.
6) Spoel de courgette en snij in schijven van 3 mm. Warm olijfolie in een pan en bak de schijven aan beide kanten aan. Kruid met peper en zout.
7) Verwarm de oven op 175°.
8) Wrijf een ovenschaal lichtjes in met olijfolie. Giet een dun laagjes bechamel in de schotel. Doe er de helft van de lasagnevellen op, bedek met de helft van het passatamengsel, schik er u de courgetteschijfjes op, nu de 3 hamsneden en tenslotte de helft van de mozzarella. Giet er de helft van de bechamelsaus over.
9) Bedek nu met de rest van de lasagnevellen en herhaal de laagjes. Eindig met een laag bechamel en strooi er de kaas op.
10) Bak 30 à 35 minuten. Indien nodig nog 2 à 3 minuten onder de grill.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Fazant met oesterzwammen, groene kool en madeira saus.