zaterdag 15 juli 2023

Kersentaart.

Ingrediënten : Kruimeldeeg, 575 gr ontpitte kersen, 4 petit beurre koeken, 4 eieren, 2,5 dl room, 110 gr suiker, 1 slp rode bessengelei.


1. De oven verwarmen op 180°.
2. Het kruimeldeeg met het bakpapier in de bakvorm duwen. Met een vork prikt men enkele keren in het kruimeldeeg. Op het deeg legt men terug een bakpapier en strooit men er bakparels op of gedroogde erwten.

3. Dit in de oven plaatsen en blind bakken gedurende 15 minuten. Uit de oven nemen en voorzichtig de bakparels verwijderen. Laten afkoelen.
4. De Petit Beurre koekjes fijn verkruimelen en op het deeg verdelen.
5. Eieren, suiker en de room mengen.
6. De ontpitte kersen verdelen over de koekjes en het eiermengsel er over gieten.
7. De taart in de oven plaatsen gedurende 30 à 35 minuten. Laten afkoelen.
8. De rode bessengelei lichtjes verwarmen en met een borstel over de taart verdelen.

vrijdag 14 juli 2023

Aardbeien met verse kaas en amaretti koekjes.

Ingrediënten voor 4 personen : 500 grs aardbeien, 50 gr suiker, 1 limoen, 125 gr mascarpone, 125 gr magere verse kaas, 20 tal amaretti koekjes, citroenmelisse of munt, likeur van aardbeien.

Enkele aardbeien houden als garnituur.
• De rest van de aardbeien in schijfjes snijden, 3 lepels limoensap en 30 gr suiker toevoegen. Ongeveer 1 uur laten macereren.
• De magere kaas en de mascarpone met een 4 tal lepels aardbeienlikeur mengen, 20 gr suiker toevoegen en goed roeren tot een homogeen mengsel.
• De amaretti koekjes lichtjes verkruimelen.
• Onderaan het glas de helft van de verkruimelde koekjes verdelen. Dan de ½ aardbeien, dan het kaasmengsel, terug aardbeien en koekjes.
• Garneren met 1 aardbei en de citroenmelisse of munt.

donderdag 13 juli 2023

Meloenschotel met rauwe ham.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen : 8 sneden rauwe ham, 1 cavaillon meloen, 125 gr mozzarella, 8 olijven, 2 nectarines, basilicum, kerstomaten.


• De cavaillon schillen en in parten verdelen.
• De nectarines in parten verdelen.
• De parten omringen met ham.


• Spiesen maken met mozzarella, olijven, kerstomaten en blaadjes basilicum.
• De schotel garneren

woensdag 12 juli 2023

Kip in de oven met rode ui.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 kip van ongeveer 1 kg, 2 à 3 rode uien, 1 teentje look, 4 à 5 takjes rozemarijn, 1 dl witte droge wijn, kippenkruiden, olijfolie, peper en zout.

• Oven voorverwarmen op 180° met stoom.
• Rode ui pellen en in grove stukken snijden.
• De ui, look en rozemarijn in een schaal met olijfolie leggen. De witte wijn bijdoen.

• De kip kruiden met kippenkruiden, peper en zout, en boven op de ui in de schaal leggen. De kip besprenkelen met olijfolie.

• De schaal 60 minuten in de oven plaatsen, na
40 minuten de graden zakken op 170°. De tijd kan iets meer of iets minder zijn, naargelang de dikte van de kip.
• Lekker met erwtjes en rozemarijnaardappelen

dinsdag 11 juli 2023

Spiesje van gehaktballetjes en witte pens met tomatensalsa.

Ingrediënten voor 2 personen : 12 gehaktballetjes, 8 kleine witte pensen, 8 slep tomatensalsa, enkele olijven, 15 tal groene boontjes, 2 sneden brood, basilicum.

• De gehaktballetjes en de witte pensen aanbakken.
• De groene boontjes spoelen en de topjes verwijderen, 8 à 9 minuten koken, Direct in koud water spoelen voor de kleur. In stukjes van 1 cm snijden.

• Olijven in 4 snijden.
• Oven verwarmen op 180°.
• De gehaktballetjes en de witte pensen op spiesjes steken.
• Van het brood toasten snijden. Een beetje olijfolie op doen en 5 à 6 minuten in de oven doen.
• De spiesjes ook in de oven plaatsen om verder te bakken.
• De broodjes beleggen met de tomatensalsa, basilicum, de groene boontjes en de olijven.
• Daarop een spiesje.

maandag 10 juli 2023

Koude komkommersoep met rauwe ham.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 komkommer, 1 avocado, 100 gr Griekse yoghurt, 50 gr zure room, piment d’espelette, cayenne peper, sap van ½ limoen, 20 blaadjes munt en enkele voor de garnering, 2 dl kippenbouillon, 2 sneden rauwe ham.

1) De komkommer schillen, in de lengte in 2 snijden, de dikste zaadjes uithalen en in stukjes snijden.
2) De avocado in 2 snijden, pit uithalen, pellen en in stukjes snijden en besprenkelen met de limoen.
3) De komkommer, avocado, muntblaadjes, yoghurt en kippenbouillon samen in de blender doen. Goed blenderen, cayennepeper en room bijvoegen. Nogmaals blenderen. Indien nodig bijkruiden met zout en cayenne peper.
4) De ham in reepjes snijden.
5) In een tas de soep verdelen, in het midden een hoopje rauwe ham schikken en daar enkele kleine muntblaadjes op schikken. Een kleine beetje piment d’Espelette over strooien.

Men kan dit ook serveren als aperitief hapje of als voorgerecht met een bruchetta. met rauwe ham.

zondag 9 juli 2023

Lamskoteletten met tomatencurry.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 kg tomaten, 2 rode uien, 2 lookteentjes, 4 laurierblaadjes, enkele saffraandraadjes, 125 ml kokosmelk, blokje groentebouillon, 1 klp curry poeder, enkele takjes koriander.

• Ajuin en look pellen en fijnhakken.
• Tomaten monderen, zaadjes uithalen en de tomatenpartjes in niet te kleine stukken snijden.
• Ui en look sudderen in olijfolie met laurier, curry en saffraan, peper en zout, tot ze glazig zien

• Tomaten bijvoegen en na 2 minuten de kokosmelk en ¾ van het bouillonblokje, even goed omroeren. Lichtjes laten inkoken.
• Lamskoteletten rosé bakken.
• Garneren met koriander.
Lekker courgette en rijst.

zaterdag 8 juli 2023

Meringue gebak met aardbeien.

Ingrediënten : 3 eiwitten, 160 gr poedersuiker + 1 klp poedersuiker, 1 klp maïzena, 125 gr aardbeien, 170 gr room, 2 à 3 slp rabarberconfituur.

1) Oven voorverwarmen op 180°.
2) Bedek een diepe bakplaat van ongeveer 22 x 16 cm met bakpapier.

3) De eiwitten stijf kloppen. Van zodra de eiwitten schuimig worden beetje bij beetje de suiker bijvoegen. Het eiwit mooi stijfkloppen. Klop op het laatste de
maïzena er door.
4) Het eiwit in de bakplaat verdelen en mooi glad strijken. De meringue 20 à 25 minuten bakken tot deze licht begint te kleuren. Er moet een heel dun korstje zijn, en de binnenkant van de meringue moet zoals gestold eiwit.
5) De kroontjes van de aardbeien verwijderen, in 2 of 4 verdelen.
6) De slagroom opkloppen met de klp poedersuiker.
7) De meringue uit de oven nemen, laten afkoelen, omkeren op een ander stuk bakpapier en het oude bakpapier voorzichtig verwijderen.
8) De meringue bestrijken met de confituur, dan met de slagroom en bedekken met de aardbeien.

vrijdag 7 juli 2023

Visschotel met groentjes en verse tuinkruiden.

Ingrediënten voor 4 personen : 700 gr visfilet (zalm, kabeljauw, schelvis of vis naar wens), 8 scampi, 1 dl witte wijn, 5 dl visfumet, 1 grote sjalot, 30 gr boter, 2 slep gehakte kruiden, ¼ lt room, 80gr emmentaler, 4 à 6 grote wortels, 3 preiwit, 3 witte selderstengels.

• De visfumet met de witte wijn aan het kookpunt brengen.
• De visfilets versnijden in mooie stukken.
• De scampi pellen en het darmkanaal uithalen.
• De vis in de kokende fumet leggen ongeveer 2 minuten. De scampi bijdoen en nog 1 minuut laten pocheren.
• De visstukken en de scampi uit de fumet halen, afdruipen op keukenpapier en in een
schotel leggen. De fumet zeven.
• Sjalot fijnhakken.
• De wortels, prei en selder in kleine blokjes snijden.
• Oven voorverwarmen
op 180°.
• Boter smelten, sjalot en fijngesneden groenten in de pot doen zonder te laten kleuren. 5 tal minuten laten stoven. Kruiden met peper en zout. De gezeefde fumet en de room bijvoegen.
• Een 10 tal minuten laten inkoken. Indien de saus te dun is eventueel met en beetje maïzena of beurre manié verdikken. De kruiden bijvoegen.
• De saus over de stukken vis doen.
• Emmentaler kaas over strooien.
• In de oven ongeveer 20 minuten plaatsen.

woensdag 5 juli 2023

Varkenskotelet met pickles saus.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 varkenskoteletten, 3 slp pickles, 1,5 dl room, 1,5 dl witte wijn, 1,5 dl water, 1 klp worcestersaus, 1 klontje boter, peper en zout.

1) Boter smelten en het vlees aan beide kanten mooi bruin bakken. 2 à 3 minuten op zacht vuur laten verder garen dit naargelang de dikte van de kotelet.
2) Het vlees uit de pan nemen en warm houden.

3) In de pan waar het vlees in gebakken is geweest, het water en de wijn gieten. Goed laten doorkoken en dit zeven. Het bakvocht terug in de pan doen en de pickles, room en worcestersaus toevoegen. Laten inkoken tot gewenste dikte. Bijkruiden met peper en zout.
4) De koteletten terug in de saus doen om op te warmen.
Lekker met broccoli stoemp.

dinsdag 4 juli 2023

Gevulde ronde courgettes met zalm en spinazie.

Ingrediënten voor 4 courgettes : 4 ronde courgettes, 350 gr zalm in stukjes gesneden, 1 sjalot, 200 gr spinazie, 100 gr zure room, 150 gr kruidenkaas, 75 gr mascarpone, 1 klp citroensap, 1 slp gehakte kruiden (dragon, peterselie, basilicum), 1 slp geraspte parmezaan, klontje boter, 200 gr penne.

1) De courgettes spoelen, het hoedje afsnijden en de courgettezaadjes uithalen. De courgettes gedurende 15 à 18 minuten stomen.
2) De sjalot pellen en fijn snipperen.

3) De spinazie spoelen en de dikke nerven er uit halen.
4) De boter smelten, sjalot aanstoven met de spinazie. De spinazie kort mixen.
5) De oven voorverwarmen op 180°.
6) De zure room, kruidenkaas en mascarpone bij de spinazie voegen en tot aan het kookpunt laten komen. Van het vuur de kruiden en het citroensap onder roeren, de zalm bijvoegen en de zalm in de saus onderdompelen zonder veel te roeren om de vis geheel te houden. De vis 2 minuten in de warme saus laten gaar worden.
7) De courgettes opvullen met de vis en spinazie saus. Bestrooien met pamezaan.
8) De courgettes in een vuurvaste beboterde schotel zetten en gedurende 15 minuten in de oven plaatsen.
9) De penne koken en mengen met de resterende saus.
10) In het midden van het bord penne met daarop een courgette schikken.

maandag 3 juli 2023

Radijs en komkommer salade.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 bussel radijzen, ½ komkommer, 2 takjes munt, 1 tomaat, 1 rode ui, 1/2 gele paprika.
Voor de dressing : 1 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, 1 klp graanmosterd, 1 slp witte wijnazijn, peper en zout.

1) De radijzen van het loof ontdoen, spoelen en in schijfjes snijden.
2) De komkommer schillen, zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
3) De munt wassen en grof hakken.
4) De tomaat monderen, zaadjes uithalen en in niet te kleine blokjes snijden.

5) De rode ui pellen en in dunne schijfjes snijden.
6) De gele paprika schillen en in dunne reepjes snijden.
7) Al de groenten mengen.
8) Al de ingrediënten voor de dressing mengen en voorzichtig onder de groenten mengen.

zondag 2 juli 2023

Gebakken lunchworst met linzen.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr lunchworst, 80 gr linzen, 2 wit van prei, 5 à 6 aardappelen, melk, boter, ei, allerhande kruiden (dragon, peterselie, bieslook, oregano enz…)lente-ui.

• Prei spoelen en versnijden in fijne ringen. Aanstoven in beetje boter zonder te laten kleuren. Een beetje water bijvoegen en zachtjes laten garen.
• Aardappelen koken, stampen, boter, ei en melk bijvoegen tot een smeuîge puree. Prei bijvoegen. Kruiden met peper en zout.
• Linzen goed afspoelen en zachtjes laten koken met tijm en laurier gedurende 25 à 35 minuten.
• De lente-ui bakken in boter zonder te laten kleuren. Linzen bijdoen en 1 lepel gemengde kruiden. Kruiden met peper en zout.
• De lunchworst versnijden in sneden van 1,5 à 2 cm. Bakken in boter.
De lunchworst opdienen met de preipuree en de linzen.

donderdag 22 juni 2023

Osso bucco met tagliatelle.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 kalfsschenkels, olijfolie, 6 à 7 wortels, 3 stengels van witte selder, 2 ajuinen, look, 2 takjes rozemarijn, 3 takjes tijm, 1 glas witte wijn, 1 blik tomatenstukjes met basilicum, ½ lt passata, 220 gr tagliatelle, Italiaanse kruiden.

• Wortels schillen en in dunne schijfje snijden.
• Witte selderstengels wassen, dikke draden eruit halen en in kleine blokjes snijden.
• Ajuinen pellen in fijn snijden.
• Look heel fijn snijden
• Rozemarijn blaadjes eraf halen en fijn snijden.
• De schenkels aanbakken in olijfolie, kruiden met peper en zout en Italiaanse kruiden.

• De schenkels uit de pan halen. Indien nodig nog wat olijfolie in de pan doen en al de groentjes in de pan en laten sudderen gedurende 5 minuten, omroeren zodat ze niet bruinen.
• Tijm en rozemarijn bijvoegen. De schenkels erbij doen en de tomatenblokjes en de passata bijvoegen. De wijn bijgieten. De schenkels moeten juist onderstaan. Indien nodig wat water bijdoen.
• Op zacht vuur, met deksel ongeveer 1u45 min à 2 uur laten sudderen.
• Opdienen met tagliatelle.

Varkenshaasje met spinazie en lavas.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr varkenshaasje, 100 gr spinazie, klontje boter, 1 slp grof gesneden lavas, 100 gr emmentaler, chilivlokken of poeder, gerookte paprikapoeder, olijfolie, peper en zout.

1) De spinazie spoelen en gedurende 3 minuutjes laten stoven in de boter.
2) Het varkenshaasje in de lengte in 2 snijden tot op 1 cm. Kruiden met de chili en de gerookte paprikapoeder. Beleggen met kaas, spinazie, lavas en terug kaas. Dichtvouwen en in plastiekfolie goed strak oprollen. In een 2de folie oprollen om zeker te zijn dat het goed gesloten is.

3) De rol varkenshaasje in de stoomoven garen op 100° gedurende 20 à 25 minuten. Men kan de rol ook in kokend water leggen gedurende 20 minuten.

4) Het vlees uit de oven halen en eventjes laten
rusten. De folie eraf halen en aan alle kanten bruin bakken in de olijfolie. Kruiden met peper en zout.
5) Het vlees eventjes laten rusten en versnijden.
6) De pan deglaceren met 1 lepel water en een klontje boter.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Konijn met bruin bier en gedroogde abrikozen.