vrijdag 12 mei 2023

Grijze garnalen salade met aspergepunten en nieuwe aardappelen.

Ingrediënten 2 à 3 pers. : 400 gr ongepelde garnalen, 20 aspergepunten, 3 eieren, 400 gr nieuwe aardappelen, ½ komkommer, handvol salade, enkele blaadjes rucola en bloedzurkelblaadjes.
Dressing : 2 slp mayonaise, 1 slp Griekse yoghurt, 1 slp fijngesneden bieslook.

1. De garnalen pellen.
2. De asperges spoelen en de uiteinden schillen.
3. De eieren 7 minuten koken, in koud water leggen en pellen. Verdelen in partjes.
4. De aardappelen goed borstelen en spoelen. In 1 cm² blokjes snijden.
5. De aardappelen samen met de asperges 20 minuten stomen. Na 15 minuten nazien of de asperges nog niet klaar zijn.
6. Alles laten afkoelen op kamertemperatuur. Niet in de koelkast.
7. De komkommer schillen en in de lengte in 2 snijden. Zaadjes verwijderen en in blokjes zoals de aardappelen snijden.
8. De dressing bereiden : mayonaise mengen met de yoghurt en de bieslook. Bijkruiden met peper en zout.
9. De aardappelen, komkommer en 2 slp dressing mengen.
10. Op een schotel de sla schikken. In het midden de aardappelsalade en daarover de garnalen strooien. Errond de aspergepunten en de partjes eieren verdelen.
11. Garneren met de blaadjes bloedzurkel en rucola.
12. De resterende dressing erbij serveren.

donderdag 11 mei 2023

Havermoutpannenkoek met banaan en aardbeien.

Ingrediënten voor 4 à 5 pannenkoeken : 150 gr havermout, 1 banaan, 3 eieren, 2dl melk, ½ klp kaneel, kokosolie, aardbeien , poedersuiker.

1) De havermout fijn blenderen tot havermeel.
2) De banaan in fijne schijfjes snijden.
3) Havermoutmeel, banaan, eieren, melk, kaneel samen mixen tot een glad beslag.

4) In een pannenkoekenpan een beetje kokosolie warmen. Een pollepel beslag in de pan doen en het beslag open wrijven met een spatel tot een mooie pannenkoek. De pannenkoek aan beide kanten goudgeel bakken. Dit herhalen tot het deeg op is.
5) De pannenkoek op een bord schikken met de aardbeien. Bestrooien met poedersuiker.

woensdag 10 mei 2023

Risotto met spek, gegrilde groene asperges en spiegelei.

Ingrediënten voor 2 personen : 180 gr risotto rijst, 7,5 dl groentenbouillon, 1 sjalot, 1 teentje look, 30 gr geraspte parmezaan, 40 gr boter, peper, zout, 1 limoen, 10 groene asperges, 250 gr gerookte spekblokjes, 2 eieren, olijfolie.

1) De asperges spoelen en schillen.
2) De asperges 6 minuten stomen.
3) De spekblokjes bakken zonder vet in een anti kleefpan.
4) De asperges uithalen, deppen met keukenpapier. inwrijven met olijfolie en kort grillen.
5) De limoenschil raspen zodat men een fijne zeste bekomt.
6) Voor de risotto : de fijngesnipperde sjalot en look in olijfolie fruiten. De rijst bijdoen tot die glazig wordt. Beetje bij beetje de warme

bouillon bijgieten al roerend. Na ongeveer 12 à 14 minuten moet de risotto gaar zijn en de bouillon moet volledig opgenomen zijn door de rijst.
7) Nu van het vuur nemen en al roerend het spek, de limoenzeste, de boter en de parmezaan bijvoegen.
8) De spiegeleieren bakken.
10) Op een bord de risotto schikken, daarop de asperges en het spiegelei.

dinsdag 9 mei 2023

Geroosterde boterham met kruidenkaas, scheuten en verse kruiden.

Ingrediënten: bruin brood(liefst met noten en zaden), 2slp kruidenkaas, 1 slp mayonaise, 1slp Griekse yoghurt, scheuten (prei, radijs enz…), rode zurkel, bieslook, peterselie, peper.



• De kruiden spoelen, droogdeppen en fijnsnijden.
• De kruidenkaas kruiden met peper en mengen met de mayonaise, yoghurt en de fijngesneden kruiden.
• De sneden brood licht roosteren.
• Besmeren met de kruidenkaas en garneren met de scheuten, blaadjes rode zurkel en de verse kruiden.

maandag 8 mei 2023

Spaghetti met kalkoenfilet, mascarpone, blauwe kaas en broccoli.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr kalkoenfilet in blokjes gesneden, 200 gr mascarpone, 100 gr blauwe kaas, 180 gr spaghetti, 1 broccoli, 1 glas witte wijn, olijfolie, peper, kippenkruiden en zout.

• Broccoli in roosjes verdelen en spoelen. Water koken en de broccoli 5 minuten in kokend water blancheren en daarna spoelen met koud water om de groene kleur te fixeren.
• Spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking
• In een sauteerpan de kalkoenblokjes bakken in olijfolie. Kruiden met kippenkruiden, peper en zout. 5 minuten al roerend verder bakken.
• Broccoli bijvoegen, na 2 minuten blussen met de witte wijn en nog 2 minuten verder garen.
• Spaghetti afgieten en een kom kookvocht houden.
• De mascarpone bij de kalkoenblokjes voegen, goed mengen dan de spaghetti erbij doen. Indien nodig wat kookvocht bijgieten. Terug licht opwarmen zonder de saus te laten koken. Bijkruiden indien nodig.
• De blauwe kaas verkruimelen of in heel kleine stukjes snijden en verdelen over het gerecht. Eventjes onder de warme grill zetten om de blauwe kaas wat te laten smelten.

zondag 7 mei 2023

Kippendijen gemarineerd in verse kruiden en honing.

Ingrediënten voor 2 personen : 800 gr à 1 kg kippendijen, 5 slp gemengde kruiden (bvb tijm, salie, dragon, peterselie, koriander, bonenkruid, munt), 3 slp olijfolie, 6 korianderzaadjes, 1 klp gemengde peperbollen, 2 slp sojasaus, 2 slp honing, peper, zout.

1) De avond voordien de kippendijen marineren. De olijfolie mengen met de gehakte kruiden, de geplette korianderzaadjes en peperbollen en de sojasaus. De kippendijen hiermee inwrijven, in een kom doen en afdekken met plastiekfolie. Bewaren in de frigo.

2) De kippendijen 1 uur voor het bereiden uit de frigo halen.
3) Oven voorverwarmen op 160°. Niet warmer zodanig dat de kip niet te donker wordt door de honing.
4) De kip uit de schotel nemen en de honing mengen met de marinade die in de schotel is. De billen daarmee inwrijven en 40 à 45 minuten in de oven bakken. Voor de personen die een stoomoven hebben mag men lichte stoom bij het bakken voegen.

vrijdag 5 mei 2023

Ribstuk gegrild met kruiden en asperges.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 ribstuk van 1,3 kg, 4 sjalotten, tijm, oregano, rozemarijn, olijfolie, peper, zout, 250 gr champignons, 12 asperges.
Voor de saus : 3 dlbruine fond, 1 dl rode wijn, 1 klp mosterd, 1 dl room.

1. De grill goed verwarmen.
2. De oven verwarmen op 140°.
3. De champignons borstelen, in plakjes snijden en in een klontje boter garen.

4. De asperges schillen, harde gedeelte verwijderen. Een klontje boter met een bodempje water, peper en zout samen met de asperges in een sauteuse doen en 10 à 12 minuten zacht laten koken.
5. Het vlees inwrijven met olijfolie en kruiden met peper en zout. Op de grill kleuren in ruitjesvorm. In een ovenvaste schotel leggen en de verse kruiden er op schikken. Het vlees gedurende 15 à 25 minuten in de oven plaatsen. Uit de oven nemen en een 10 tal minuten laten rusten op een snijplank. Het been er af snijden en het vlees in mooie plakken snijden.
6. De ovenschotel met de rode wijn blussen en dit zeven en in een pot gieten en samen met de fond een beetje laten inkoken. Room bijvoegen en tot aan de gewenste dikte laten komen. De saus afsmaken met mosterd, peper en zout.
7. In het midden van het bord de uitgelekte asperges schikken met 2 mooie sneden ribstuk. Garneren met wat saus en champignons.

woensdag 3 mei 2023

Tagliata met rucola.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 dunne lende van 350 gr, 100 gr parmezaanschilfers, 1 handvol rucola, 1 sjalot, 8 slp olijfolie, sap van ½ citroen, 2 slp balsamicoazijn, 2 slp water, 1 takje rozemarijn, 20 kerstomaten, 1 teentje look, enkele takjes bladpeterselie.

1) Vlees kruiden met peper en zout.
2) Vlees bakken in 2 slp olijfolie. Uit de pan nemen en warm houden in alufolie. Men kan ook de oven op 60° verwarmen en het vlees in de oven warm houden.
3) De sjalot en de look pellen en fijnsnipperen.

4) In de pan de rest van de olijfolie doen, rozemarijn, sjalot en look bijvoegen en laten fruiten. Balsamicoazijn en water bijvoegen. Goed laten doorkoken. Citroensap bijvoegen en de saus zeven.
5) Tomaten wassen en in 2 snijden.
6) Rucola spoelen en droog zwieren.
7) Het vlees in repen van 1,5 à 2 cm snijden.
8) Op een verwarmde schotel het vlees schikken, er rond de rucola met de tomaten. Bestrooien met de parmezaanschilfers. Het vlees garneren met enkele lepels warme saus en de peterselietakjes.

dinsdag 2 mei 2023

Eendenborst met ananas en rozemarijn.

Ingrediënten voor 4 personen : 2 eendenborstfilets, 1 ananas, 1 slp bruine suiker, 2 takjes rozemarijn, 1 sjalot, 2 slp frambozenazijn, 1,5 dl witte wijn, 5 dl kippenbouillon, 50 gr bruine suiker, 1klp gemberpoeder, 2 slp sojasaus, sap van ½ limoen.

1) De rozemarijn spoelen, de blaadjes van de steel ritsen en fijn hakken.
2) De ananas schillen. In sneden van 3 cm snijden. De middelste harde kern uithalen en de cirkels in 5 à 6 stukken snijden. Boter laten smelten de ananasstukken erin leggen, bestrooien met de lepel bruine suiker en de gehakte rozemarijn. Mooi bruin laten kleuren.
3) De sjalot fijnsnipperen.
4) Oven voorverwarmen op 180°.
5) Inkepingen maken in het vet van de eendenborsten. In een pan leggen zonder vetstof en laten bakken gedurende een 8 tal minuten op de velkant. De velkant moet mooi bruin zijn en het vet gesmolten. De eendenborsten omdraaien en nog 1 minuut laten bakken. Uit de pan nemen en in een ovenschotel doen. Verder afbakken in de oven gedurende 4 à 6 minuten. Onder alufolie laten rusten gedurende 10 minuten en dan versnijden in niet te dunne plakken.
6) Het overtollige vet uit de pan zeven en bewaren. Heel lekker om aardappelen in te bakken.
7) In de pan de sjalot fruiten. De bruine suiker bijvoegen en licht laten karameliseren. De frambozenazijn bijdoen en dan de witte wijn, kippenbouillon. Lichtjes laten inkoken. Sojasaus, gemberpoeder en het sap van de limoen onder roeren. Nog eventjes laten inkoken. Indien nodig de saus wat indikken met beurre manié (½ boter en ½ bloem).
8) De eendenborst op een bord schikken met de ananas en de saus. 

maandag 1 mei 2023

Cake met mascarpone en advokaat.

Ingrediënten : 250 gr mascarpone, 175 gr rietsuiker, 4 eieren, 250 gr bloem T45, 10 gr bakpoeder, snuifje zout, 125 ml advokaat.

1. Verwarm de oven op 180° boven en onderwarmte.
2. Meng met de K-haak in de kom van de robot de mascarpone, de rietsuiker en het zout romig. Voeg de eieren, de bakpoeder, de gezeefde bloem toe. Goed alles mengen en op het einde eventjes goed doormengen.
3. Een ovenvaste vorm inboteren en bebloemen, het deeg voor de helft in de vorm doen, gleufje in het deeg maken en de advokaat er in doen, de andere helft van het deeg er op gieten.
4. Bak dit gedurende 55 à 60 minuten. Na 30 minuten de oven verminderen naar 170°.
5. Uit de oven nemen en in de vorm 15 minuten laten afkoelen.

6. De cake uitstorten op een taartrooster om af te koelen.


zondag 30 april 2023

Varkenstongen met witte asperges.

Ingrediënten voor 4 personen : 3 varkenstongen, 8 a 12 asperges, 2 groen van prei, 1 selderstengel, 1 wortel, 1 ui, tijm, laurier, kruidnagel, ½ citroen, 200 ml room, 50 gr boter, 1 glas witte wijn, 50 gr bloem, 1 ei.

• De varkenstongen 1 uur in zoutwater weken. De tongen afspoelen en in koud water opzetten. Ongeveer 5 minuten laten doorkoken en dan het vuile schuim dat erboven drijft afscheppen. en dan de prei, selder, wortel, ui en kruiden bij de tongen in de pot doen. Ongeveer 1 ½ à 2 uur laten zacht pruttelen. De tongen pellen en de bouillon zeven. De gepelde tongen terug overgieten met bouillon tot ze juist onderstaan.

• Ondertussen de asperges schillen en stomen of koken, 10 à 12 mionuten.
• In een andere pot boter smelten voor de saus, dan de bloem bijvoegen en goed roeren tot de bloem de boter opgenomen heeft,

dan de wijn bijdoen en blijven roeren, bouillon bijvoegen tot sausdikte. De eierdooier mengen met de room. Bij de saus voegen en warmen maar niet laten koken.
• De varkentongen ondertussen opwarmen in de bouillon en versnijden in dikke plakken .
Opdienen met asperges en gehakte peterselie.
Lekker met gekookte aardappelen

zaterdag 29 april 2023

Omgekeerde appeltaart met speculoos.

Ingrediënten : Kruimeldeeg,Gezouten karamel , 7 à 8 appelen, 40 gr boter, 20 gr suiker, 8 à 10 speculooskoekjes.



1. Bereid het kruimeldeeg.
2. Bereid de karamel.
3. Verkruimel de speculooskoekjes.
4. Schil de appelen, verwijder het klokhuis, en snij in dikke plakken.
5. Verwarm de oven op 180°.
6. Verwarm de boter. Bestrooi met de suiker en leg er de appelen bij. Bak de appelen tot ze bruin zijn en halfzacht geworden zijn.

7. Neem een niet te lage taartvorm van ongeveer 20 cm diameter. Giet de karamel erin en schik er de appelen op.
8. Bestrooi er de speculoos over en bedek met het kruimeldeeg. Plooi het kruimeldeeg naar binnen in de taartvorm.
9. Plaats de taart 30 à 35 minuten in de oven.
10. Uit de oven nemen. 10 tal minuten wachten en indien nodig de zijkanten voorzichtig losmaken. Een taartschotel op de taartvorm leggen en in 1 vlugge beweging de taart omdraaien.
11. Lauw of kamertemperatuur opdienen.

vrijdag 28 april 2023

Cervela met quinoa, champignons en courgettesaus.

Ingrediënten 2 pers. : 300 gr cervela, 200 gr champignons, 1 kleine courgette, 25 gr geraspte parmezaan, 1 teentje look, 1 sjalot, olijfolie, ½ klp selderijzout, zout, peper, 180 gr quinoa, 2 slp gehakte dragonblaadjes + enkele blaadjes voor de garnering, 300 gr platte kaas, 1 dl melk.

1. Kook de quinoa zoals vermeld op de verpakking. Laat uitlekken.
2. Snij de cervela in plakjes van 0,5 cm.
3. Borstel en snij de champignons in stukjes.
4. Pel de sjalot en de look. Snipper fijn.
5. Spoel de courgette, verwijder de uiteinden en snij in blokjes.
6. Verhit 1 slp olijfolie in een sauteerpan en fruit de look, sjalot en courgette zonder kleuren. Giet de melk erbij en laat zachtjes garen tot de courgette zacht is.
7. Doe het courgettemengsel in de blender en mix fijn met de platte kaas, dragon en parmezaan.
8. Verhit in dezelfde pan 1 slp olijfolie en bak de cervela en de champignons bruin. Overgiet met de courgettesaus, kruid met peper, zout en selderijzout en laat nog een 3 tal minuten zachtjes sudderen.
9. Schik in het midden de quinoa en garneer met de blaadjes dragon

donderdag 27 april 2023

Tonijnballetjes met ricotta en parmezaan, tomatensaus.

Ingrediënten : 75 gr geraspte parmezaan, 1 teentje look, 2 slp gehakte peterselie, 260 gr uitgelekte tonijn uit blik, 1 klp olijfolie, 150 gr ricotta, 1 ei; 2 eiwitten, paneermeel, zout, peper, piment d’Espelette, 5 ansjovissen, 1 slp kappertjes.
Recept : Tomatensaus

1) De look pellen en fijn snipperen.
2) De tonijn, olijfolie, ricotta, het ei, 80 gr paneermeel, zout, peper, piment d’Espelette, de ansjovissen, kappertjes in de blender fijn mixen.
3) Tonijnmengsel in een pot doen en minstens 2 uur in de frigo plaatsen.
4) De eiwitten lichtjes opkloppen en paneermeel in een schotel doen.

5) Kleine balletjes vormen van het tonijnmengsel. De handen lichtjes nat maken dat werkt makkelijker.
6) De balletjes door het eiwit en het paneermeel rollen.
7) De balletjes frituren en laten uitlekken op keukenpapier.
8) Warm of lauw serveren met een tomatensaus.

woensdag 26 april 2023

Kabeljauwhaasje met mousselinesaus en prei.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 prei, 2 stukken van 175 gr kabeljauwhaasje, 1 klontje boter, peper en zout, enkele blaadjes verse kruiden, mousselinesaus

1. De buitenste bladeren van de prei verwijderen alsook het meeste groen. In de lengte in 2 snijden en spoelen, in halve ringen snijden. Aanstoven gedurende 10 à 12 minuten met een beetje boter en een beetje water. Kruiden met peper en zout.
2. De oven voorverwarmen op 160°.

3. De kabeljauw kleuren in een klontje boter en verder afbakken in de oven gedurende 6 à 7 minuten.
4. De mousseline bereiden
5. In het midden van een bord wat saus doen, de prei en de kabeljauw er op schikken en garneren met de verse kruiden.

maandag 24 april 2023

Zeebaars gegrild met aspergerisotto en salie.


Ingrediënten voor 2 personen : 2 zeebaarsfilet van 180 gr, 8 asperges, 8 salieblaadjes, 1 slp olijfolie, 180 gr risotto rijst, 40 gr boter, 30 gr geraspte parmezaan, 7,5 dl kippenbouillon, 1 kleine sjalot, zout, peper.

1. De asperges schillen, in stukken van ongeveer 2 cm snijden. De topjes apart houden.
2. De sjalot pellen en fijn snipperen.
3. De salie wassen en fijn snijden.
4. De bouillon opwarmen.
5. De olijfolie warmen en de sjalot met de rijst fruiten. Aspergestukjes bijvoegen en beetje bij beetje de bouillon. Na 5 minuten de aspergepunten bijvoegen. Na ongeveer 13 à 15 minuten moet al de bouillon door de rijst opgeslorpt zijn en de rijst gaar. Van het vuur de boter, de parmezaan en de salie bijvoegen. Indien nodig bijkruiden.
6. De zeebaarsfilets op de warme grillade mooi quadrilleren. Indien de stukken te dik zijn, verder afbakken in de oven. Kruiden met peper en zout.
7. In een diep bord risotto schikken. De zeebaarsfilet er boven dresseren en garneren met enkele kleine blaadjes salie en aspergepunten.

zondag 23 april 2023

Hamsalade met platte kaas en verse kruiden.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen : 200 gr gekookte ham, 1 slp gemengde gehakte kruiden (bieslook, munt, dragon, platte peterselie enz…) 100 gr platte kaas, 100 gr Griekse yoghurt natuur, ½ klp mosterd, 4 augurken en 8 zilveruitjes op azijn, zwarte peper en zout.

1. De augurken en de zilveruitjes in fijne schijfjes snijden.
2. De ham in fijne reepjes snijden.
3. De yoghurt, platte kaas en mosterd goed glad mengen. De kruiden, peper, zout en ham, augurken en zilveruitjes er onder roeren.

4. Een snede geroosterd brood met deze hamsalade bedekken en garneren met enkele blaadjes van de verse kruiden.
Tip : Ook lekker met een blaadje sla en enkele schijfjes tomaat.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Kabeljauw met spruitjes en wortelcoulis.