zaterdag 16 juli 2022

Soezen met ijs en rode vruchten.

Ingrediënten voor 8 personen : 250 ml water, 60 gr boter, 160 gr bloem, 4 eieren, snuifje zout, 150 ml room, rood fruit, amandelschilfers, coulis van aardbeien.


• Oven verwarmen op 180°.
• Het water en de boter met een snuifje zout tot kookpunt laten komen. De boter moet helemaal gesmolten zijn.
• Bloem in 1 keer toevoegen en met een houten lepel roeren tot men een bol gevormd heeft.



• Dan van het vuur ei per ei toevoegen en blijven roeren. Men mag maar telkens een volgend ei bijdoen als het vorige helemaal in het deeg opgenomen is. Het deeg moet nog enigszins vloeibaar zijn.
• Deeg spuiten in hoopjes. Niet te dicht bij elkaar spuiten want de soezen zullen verdubbelen in grootte. Men beslist zelf of men grote soezen of kleine wilt.
• De soezen bakken gedurende 25 à 30 minuten. Ze moeten binnenin hol zijn en droog. Het hoedje van de soezen afsnijden. Laten afkoelen.
• De amandelschilfers lichtbruin bakken in een tefal pan zonder vetstof.
• De room opkloppen.
• In de soes een bol vanille-ijs doen, daarop wat room spuiten. Garneren met rood fruit, coulis en amandelschilfers.

Lauwe aardappelsalade met gekonfijte eendenmaagjes.

Ingrediënten : 600 gr aardappelen, 1 blik witte bonen, 1 blik gekonfijte eendenmaagjes, 3 lente-uitjes, handvol meerkleurige kerstomaten, 2 eieren, 1 slp gehakte dragon.
Dressing : 1 slp mayonaise, 3 slp olijfolie, 3 slp zonnebloemolie, 2 slp witte wijn azijn, 1 klp mosterd, peper, zout.

1. De aardappelen schillen. In blokjes snijden en gaar stomen. Lauw laten worden.
2. De witte bonen spoelen.
3. De lente uitjes spoelen en fijn snijden.
4. De kerstomaten spoelen en in 2 snijden.
5. De eieren 9 minuten koken. In koud water laten afkoelen, pellen en in 4 snijden.


6. De eendenmaagjes opwarmen en laten uitlekken
7. Al de ingrediënten voor de dressing mengen alsook de dragon.
8. De aardappelen mengen met de witte bonen, de kerstomaten en de lente-ui. De dressing er voorzichtig onder roeren.
9. De aardappelsalade in een kom doen. Garneren met de eendenmaagjes en de eieren.

woensdag 13 juli 2022

Tartaar van maatjes met appel.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 maatje, 1 klp gehakte ajuin, ¼ appel, aalbessen,
Voor de vinaigrette : 3 slp zonnebloemolie, 1 lepel frambozenazijn, ½ klp honing, ½ klp graanmosterd.


1) De maatjes in blokjes snijden.
2) De appel schillen en in blokjes snijden.
3) De maatjes mengen met de ajuin en de appel. 1 slp vinaigrette bijdoen en goed mengen.

4) In een vormpje de tartaar doen en mooi op een bordje schikken. Garneren met de aalbessen en een beetje vinaigrette.

Heel goed bij het aperitief
Als voorgerecht de hoeveelheden verdubbelen

Tomatensalsa.

Ingrediënten : 5 tomaten, 2 slp pijnboompitten, basilicumblaadjes, 3 à 4 slp olijfolie, 1 slp witte wijnazijn, 1 rode ajuin, gedroogde chilivlokken of cayennepeper, zout.

• De pijnboompitten roosteren tot ze lichtbruin zijn. Laten afkoelen.
• De tomaten pellen, zaadjes uithalen en het vruchtvlees in kleine blokjes snijden.
• De rode ajuin fijn snipperen.

• De basilicumblaadjes versnijden.
• Al de ingrediënten mengen en afgedekt in een glazen pot laten marineren. Dit kan men de dag voordien maken.

Heerlijk bij geroosterd brood als aperitiefhapje.

zondag 10 juli 2022

Zachte broodjes met parmezaan en rozemarijn.

Ingrediënten 12 stuks : 500 gr bloem voor wit brood, 60 gr geraspte parmezaan, 1 tak verse rozemarijn, 200 gr lauw water, 60 gr lauwe melk, 20 gr suiker, 15 gr verse gist, 80 gr in blokjes gesneden malse boter, 1 ei, 9 gr zout.


1. De rozemarijn ritsen en heel fijn hakken.
2. De melk, het water, de suiker en de gist mengen in de kom van de robot.
3. De bloem, het ei en de boter bijvoegen alsook 2/3 van de parmezaan en de rozemarijn.





4. Kneden met de deeghaak gedurende 10 minuten. Na 5 minuten het zout bijvoegen.
5. Vorm een bol van het deeg en laat in een geoliede kom 60 minuten rijzen.




6. Leg het deeg op geolied werkvlak, duw de deegbol plat om te ontgassen en verdeel in porties van ongeveer 85 gr. Dit gaat gemakkelijk met een uitsteekvorm. Vorm bolletjes en leg deze op een met bakpapier belegd bakblik. Niet te dicht bij mekaar leggen.


7. Duw de bolletjes iets plat en bestrooi met de overige parmezaan en rozemarijn. Duw nog eventjes op de bolletjes.
8. Laat dit nu terug 60 minuten rijzen.



9. Warm de oven op 220° boven en onder stand.
10. Bak de broodjes gedurende 15 minuten.




Lekker als hamburgerbroodje maar ook al belegd broodje.

zaterdag 9 juli 2022

Gevulde ronde courgettes.

Ingrediënten 2 pers. : 4 ronde courgettes, 1 bolletje mozzarella, 600 gr bolognese saus
Recept bolognese saus : https://ladychefrita.blogspot.com/2022/07/bolognese-saus.html.



1. De courgettes spoelen. Hoedje afsnijden en de courgettes uithalen.
2. De uitgehaalde courgettes 8 minuten stomen.
3. In een ovenschotel 1 cm bolognese saus doen.
4. De oven verwarmen op 170°.
5. De courgettes opvullen met bolognese saus. Een sneetjje mozzarella op leggen en deze in de ovenschotel plaatsen.
6. De schotel 20 minuten in de oven zetten. Indien nodig nog even onder de grill.

Lekker met rijst of pasta

Bolognese saus.

Ingrediënten : 1 kg varken/runds gehakt, 50 gr spek, 1 ui, 1 teentje look, 2 wortels, 140 gr tomatenpuree, 2 dl rode wijn, 1 blik of tetra van 500 gr tomatenblokjes, 5 dl passata, 250 gr champignons, 2 rode paprika’s, 1 klp gedroogde oregano, 4 takjes verse oregano, 2 blaadjes laurier, 4 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, gedroogde chili, olijfolie, 1 dl groentebouillon.

1) De ajuin pellen, de wortels en de rode paprika’s schillen, de champignons borstelen. Al de groenten heel fijn snijden.
2)De look pellen en fijnsnipperen.

3)Het spek in fijne reepjes snijden.

4) De verse kruiden samen binden met keukentouw.
5) Het gehakt in de olijfolie rul bakken. De groenten, de tomatenpuree en het spek bijvoegen, eventjes laten meebakken, de bouillon bijgieten en verder een 5 tal minuten laten sudderen. Alles goed omroeren.

6) Het kruidentuiltje en de gedroogde oregano en de chili bijdoen.
7) De passata, de tomatenblokjes en de rode wijn bijgieten en dit 50 à 60 minuten laten sudderen.

vrijdag 8 juli 2022

Varkenskotelet met geroosterde wortelen en dragonboter.

Ingrediënten 2 pers. : 2 varkenskoteletten, 1 bussel wortelen, 400 gr krieltjes, 1 handvol tijm, 1 rode ui, olijfolie, grof zout, klontje boter.
Voor de dragonboter : 125 gr malse boter, 4 grote takken dragon, peper, zout, enkele druppels worcestershiresaus.



1. De wortelen schillen.
2. De rode ui pellen en in dunne schijfjes snijden.
3. De krieltjes goed wassen en de grote in 2 snijden.
4. De oven verwarmen op 170°.








5. De wortelen, ui en krieltjes in een ovenschotel doen. Besprenkelen met olijfolie. Bestrooien met grof zout en de tijm er over verdelen. De schotel 25 minuten in de oven plaatsen. Indien men een stoomoven heeft gebruikt men de stand 170° met stoom.



6. Dragonboter bereiden : De blaadjes van de dragon heel fijn snijden. Mengen met de malse boter, peper, zout en worcestershiresaus. Van de boter een rolletje vormen en in aluminium papier rollen. In de koelkast laten opstijven.



7. Klontje boter warmen en de koteletten aan beide kanten bruin bakken. Kruiden met peper en zout. De koteletten verder afbakken in de oven tussen 5 à 10 minuten naargelang de dikte.
8. Op een bord de kotelet schikken met daarop een schijfje dragonboter. De wortelen en de krieltjes ernaast leggen.

Broodpudding met havermout, abrikozen en witte chocolade.

Ingrediënten : 475 gr oud brood, 1 lt melk, 130 gr witte chocolade, 120 gr suiker, 5 slp havermout, 5 eieren, 350 gr abrikozen, 4 takjes rozemarijn, suikerparels.



1) Het brood versnijden tot kleine stukjes en mengen met de havermout.
2) De melk en de suiker opwarmen en over het broodmengsel gieten. Ongeveer 1 uur laten weken.
3) De chocolade grof raspen.



4) De abrikozen wassen, pit uithalen en in stukjes snijden.
5) De eieren goed loskloppen.
6) De blaadjes van de rozemarijn afritsen en fijnhakken.
7) De oven voorverwarmen op 180°.
8) Het geweekte brood met de eieren, chocolade, abrikozen en rozemarijn goed mengen tot een homogeen mengsel.


9) Een hoge taartvorm bekleden met bakpapier of goed inboteren en bebloemen. Het broodmengsel er in schikken. De bovenkant glad strijken en bestrooien met de parelsuiker. De parelsuiker lichtjes indrukken.
10) De pudding gedurende 45 minuten in de oven plaatsen, dan de oven op 170° zetten en nogmaals 30 minuten laten bakken.



11) De pudding uit de oven nemen en een 10 tal minuten wachten voor we die uit de vorm nemen.

Zuiderse kippenhamburger.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 kippenhamburgers, kippenkruiden, paprikapoeder, gedroogde oregano, 2 tomaten, 100 gr mozzarella, 6 ansjovissen, kappertjes, rucola , basilicum.



• De hamburgers vermengen met kippenkruiden, paprikapoeder en gedroogde oregano. Terug hamburgers vormen.
• Oven verwarmen op grill stand.
• De ansjovissen spoelen met koud water om het overtollige zout weg te spoelen.




• De hamburgers bakken, bedekken met de ansjovissen, de kappertjes, daarop enkele schijfjes tomaat en de verkruimelde mozzarella.
• In de oven laten kleuren.
• Garneren met rucola en basilicum.
• Lekker met puree waar stukjes zongedroogde tomaten in gesneden worden en groene boontjes.

donderdag 7 juli 2022

Broodje met roerei en chorizo.

Ingrediënten 2 pers. : 1 stokbrood, 8 sneetjes chorizo, 4 eieren, geraspte emmentaler,1 tomaat, 1 lepel room, gehakte bieslook, olijfolie, rucola.




• Oven voorverwarmen op grill stand.
• De tomaat pellen, zaadjes uithalen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
• Stokbrood in dikke sneden snijden en lichtjes toasten.
• De eieren in een kom breken, kruiden met peper en zout en gehakte bieslook. Loskloppen. Op een zacht vuur al roerend laten garen. Van het vuur de room bijvoegen.


• De broodjes besprenkelen met olijfolie. Beleggen met de chorizo en het roerei, de stukjes tomaten en bestrooien met de gruyère.
• Onder de grill zetten tot lichte kleuring.
• Op een bord schillen en garneren met rucola en een beetje olijfolie.

Kalkoen cordon bleu met Ganda Ham en tijm.

Ingrediënten 2 pers. : 300 gr kalkoenfilet, 3 a 4 dunne sneden Ganda Ham, 2 grote sneden jonge kaas, enkele tijmtakjes, kippenkruiden,1 a 2 eieren, panko, bloem, peper, zout, klontje boter.




1. De tijm ritsen.
2. De kalkoenfilet in 4 sneden verdelen. Lichtjes plat kloppen. Kruiden met de tijm, peper, zout en kippenkruiden. 2 sneden bedekken met de Ganda Ham en de jonge kaas. De 2 andere sneden boven de kaas leggen.



3. De eieren loskloppen.
4. De gegrilde kalkoenlapjes door de bloem, de eieren en de panko wentelen.
5. De oven opwarmen op 165°.





6. De boter laten smeten en schuimig worden. De cordon bleu’s aan beide kanten bruin bakken.





7. Verder gedurende 10 minuten in de oven bakken.
8. De cordon bleu’s versnijden in sneetjes en op het bord schikken.
9. Lekker met gebakken krieltjes en tomatensalade.

maandag 4 juli 2022

Vispannetje.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 kg mosselen, 4 scampi, 250 gr witte vis (kabeljauw, roodbaars, griet enz...)1 venkel, 10 wortels met loof, 1 dl room, 1 dl witte wijn, venkelzaad, 40 gr geraspte parmezaan.

1) De mosselen klaarmaken met wat ajuin,en groene selder. De mosselen uit de schelp halen en het mosselvocht zeven. Men moet ongeveer 5 dl vocht overhouden.
2) De venkel in 2 snijden, het harde gedeelte verwijderen. De draden verwijderen en in niet te kleine stukken snijden.

3) De wortels schillen en in rondellen snijden.
4) De wortels en de venkel in olijfolie aanstoven met het venkelzaad gedurende 2 minuten. De witte wijn bijgieten en met deksel 5 minuten stoven. Het mosselsap, de room bijdoen en gedurende 6 à 8 minuten laten inkoken.

5) Oven op grill stand opwarmen.
6) De scampi en de vis in de saus leggen en 2 à 3 minuten zacht laten sudderen. Kruiden met peper en zout.
7) De sauteuse van het vuur nemen en bestrooien met parmezaan.
8) De sauteuse onder de grill zetten tot men een mooi goudbruin korstje heeft.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Konijn met bruin bier en gedroogde abrikozen.