dinsdag 21 december 2021

Gegratineerde Sint-Jakobsvrucht met prei.

Ingrediënten voor 8 hapjes : 8 Sint-Jakobsvruchten, 1 prei, 2 dl visfumet, 2 dl witte wijn, 1 dl room, kerrie (naar smaak), zout, peper, klontje boter, 1 slp olijfolie, citroensap.



1. De prei van het buitenste blad ontdoen. Wassen en in fijne reepjes snijden van ongeveer
4 cm op 2 mm (julienne). De prei blancheren in kokend zoutwater gedurende 5 à 6 minuten. Direct spoelen onder koud water.



2. De visfumet met de witte wijn inkoken tot de helft. Room bijvoegen, inkoken tot gewenste dikte. Kruiden met currypoeder, zout en peper. Afsmaken met enkele citroendruppels. Men mag de saus ook indikken met een beetje beurre manié (½ zachte boter + ½ bloem samen gemixt).
3. De oven verwarmen op grill stand.
4. De Sint-Jakobsvruchten kort aanbakken op hevig vuur in boter en olijfolie.
5. In de schelpen of ovenvaste schoteltjes de prei verdelen. Daar op 1 St-jakobsvrucht en 1 slp saus.



6. De schelpen of schoteltjes in een grote ovenvaste schotel zetten. Indien men schelpen gebruikt doet men in de schotel grof zeezout of verfrommeld aluminium folie. Zo staan de schelpen stabiel.
7. De schotel in de oven plaatsen tot ze licht gegratineerd zijn (2 à 3 minuten).
Ook ideaal als voorgerecht maar dan verdubbelt men de ingrediënten per persoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Stoofpot van eendenbout op de wijze baeckeoffe.