donderdag 11 januari 2024

Omgekeerde appeltaart met amandelbeslag.

Ingrediënten voor 6 personen : voor de amandeldeeg : 100 gr boter op kamertemperatuur, 50 gr suiker, 50 gr poedersuiker, 70 gr amandelpoeder, 90 gr bloem, 1 ei, 60 ml melk, 1 capsule vanille extract.
Voor de karamel : 150 gr suiker, 1 slp water, 60 gr boter.
1 vel bladerdeeg, 600 gr appelen.

1. De amandeldeeg bereiden : in de keukenrobot mengen : de boter in kleine stukjes, de suiker, de poedersuiker, de amandelpoeder, de bloem, het ei, de melk en het vanille extract. Goed mengen. Het deeg in een spuitzak doen.

2. De appelen schillen, klokhuis verwijderen en in dikke plakken snijden van ongeveer 1,5 cm.

3. De karamel bereiden in een pan met hoge boord en die in de oven mag. De suiker met het water op het vuur zetten. Niet in roeren. Van zodra het begint te kleuren kan men er lichtjes in roeren. Wanneer de suiker helemaal gesmolten is en de karamel een lichtbruine kleur heeft de boter toevoegen.

4. De appelplakken naast elkaar in de karamel leggen en een 6 tal minuten op zacht vuur laten garen. Indien de karamel te donker moest worden, wat boter bijvoegen.
5. Oven voorverwarmen op 180°.
6. Het amandeldeeg spuiten op de appelen. Bladerdeeg over het beslag leggen. De zijkanten naar beneden duwen. In het middel van het deeg een kruis snijden met mes of schaar. De pan 35 minuten in de oven plaatsen.
7. De taart wat laten afkoelen en voorzichtig omdraaien.
8. Lekker met een bolletje vanille-ijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Stoofpot van eendenbout op de wijze baeckeoffe.