donderdag 23 december 2021

Scampi met Breydelspek, girolles en risotto.

Ingrediënten voor 2 pers. : 8 scampi, 1 sjalot, 75 gr girolles, 1 slp gehakte peterselie, 1 snede Breydelspek van 1 cm, 7,5 dl scampifond, olijfolie
Voor de risotto : 200 gr risotto rijst, 1 sjalot, 30 gr geraspte parmezaan, 40 gr boter, peper, olijfolie.
Voor de scampifond : scampi pellen en eventueel ook wat garnaalstaarten en garnaalkoppen, ½ wortel, 1 tak witte selder, stukje preiwit, ½ ui, 1 klp tomatenpuree, 1 teentje look, 1,5 dl witte wijn, 8 dl water, olijfolie.

1. De scampi pellen, darmkanaal verwijderen.
2. De ui en de look pellen, fijn snipperen. De wortel schillen, de prei en de selder wassen en in niet te kleine stukken snijden. Olijfolie warmen, de ui en de look fruiten, pellen bijvoegen, laten kleuren, groenten bij de pellen doen, tomatenpuree efkens mee laten bakken, witte wijn en water bijgieten. 25 à 30 minuten laten sudderen op zacht vuur. De fond zeven, men moet 7,5 dl over hebben. Indien men een beetje te kort komt aanlengen met witte wijn.



3. Het spek in blokjes versnijden.
4. De girolles borstelen of heel kort spoelen.
5. De risotto bereiden : De sjalot fijn snipperen. Olijfolie warmen. De ½ van de sjalot en de rijst fruiten tot de rijst glazig is. Beetje bij beetje de warme fond bijdoen. Na 12 à 14 minuten moet de rijst gaar zijn. Van het vuur de parmezaan en de boter onder mengen. Kruiden met peper.



6. Ondertussen de andere ½ van de sjalot fruiten, Breydelspek en girolles bijvoegen en bakken gedurende 3 à 4 minuten. De peterselie bijvoegen en goed omroeren.
7. De scampi bakken in olijfolie.
8. In een diep bord de risotto schikken. Daar op in het midden de champignons en het Breydelspek en dan de scampi dresseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Stoofpot van eendenbout op de wijze baeckeoffe.