maandag 8 januari 2024

Hazenbil in rode wijn met wortelen.

Ingrediënten 3 à 4 pers. : 4 hazenbillen, 1 bussel wortelen, 150 gr gerookt spek, 5 dl marinade, 5 dl wildfond, 1 handvol zilveruitjes, 2 laurierblaadjes, 2 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 1 klp zwarte peper, 4 jeneverbessen, 1 teentje look, boter, olijfolie, ½ dl cognac.
Voor de marinade : 6 dl rode wijn, 1 grote wortel, 1 ui, 1 teentje look, 1 klp zwarte peperbollen, 4 jeneverbessen, laurier, tijm, rozemarijn.

1. Voor de marinade : de ui en de look pellen, grof versnijden. De wortelen schillen en in schijfjes snijden. Mengen met de rest van de ingrediënten en over de hazenbillen gieten. Dit minimum 12 uur laten marineren.
2. De hazenbillen uit de marinade nemen en droog deppen. De marinade zeven.
3. De laurier, tijm, rozemarijn, zwarte peper, jeneverbessen in een kruidenbuiltje doen en dichtbinden met keukentouw.
4. De wortelen schillen en in grote stukken snijden.
5. Klontje boter en wat olijfolie warm laten worden in een gietijzeren pot en de hazenbillen aan beide kanten kleuren.
Kruiden met peper en zout. De billen uit de pot nemen en indien nodig nog een klontje boter in de pot doen. De zilveruitjes, teentje platgedrukt look, het spek alsook de wortelstukjes aanbakken. Dit alles uit de pot nemen.
6. De oven warmen op 145 °.
7. De hazenbillen terug in de pot doen en de rode wijn en marinade erbij gieten. Aan de kook brengen, kruidenbuiltje erbij doen en de pot 45 minuten in de oven plaatsen zonder deksel met lichte stoom,
8. De aangebakken spek, wortelen en zilveruitjes bij de billen doen en terug een uur in de oven plaatsen. Controleren of de billen zacht zijn en indien nodig nog enkele minuten in de oven plaatsen.
9. De hazenbillen uit de oven nemen. Kruidenbuiltje verwijderen. Terug op het vuur zetten en de cognac bijgieten. Indien men de saus iets dikker wilt kan men binden met beurre manié.
10. De hazenbil op een bord schikken met enkele wortelen. Lekker met gebakken aardappelen in olijfolie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Konijn met bruin bier en gedroogde abrikozen.