woensdag 4 mei 2022

Eclair met pistacheroom en aardbeien.

Ingrediënten voor 12 éclairs : 3 grote eieren, 120 gr patisserie bloem of T45, 45 gr boter, 190 ml water, snuifje zout, 5 dl room, 5 klp pistachepasta, 5 klp poedersuiker, aardbeien, enkele pistache noten.

1) Bloem zeven.
2) Water en boter met een snuifje zout tot aan het kookpunt brengen.
3) Bloem in 1 keer toevoegen en goed mengen met een houten lepel. Op zacht vuur blijven roeren tot het deeg een bol vormt.
4) Van het vuur nemen en nu ei per ei bijdoen. Dit kan men ook in de robot doen met de K haak. Telkens maar het volgende ei bijdoen als het vorige volledig in het deeg is opgenomen. Het deeg moet half vloeibaar zijn.

5) Oven voorverwarmen op 200°.
6) Het deeg in de spuitzak doen en eclairs spuiten op bakpapier of op een siliconemat.
7) De eclairs 10 minuten bakken op 200°, en daarna 15 à 20 minuten op 180°. Enkele minuten in de open oven laten rusten. Laten afkoelen op een rooster en met de hulp van een schaar in 2 snijden.
8) De room opkloppen en op het einde de pistacheroom en de bloemsuiker bijdoen


9) De pistacheroom in spuitzak doen en de onderste helft van de eclair vullen met de room, daarop aardbeien schikken, nog een fijn laagje room en nu de bovenste helft van de eclair er op plaatsen. Garneren met een dun laagje pistachepasta en enkele aardbeien. Bestrooien met bloemsuiker en gehakte pistachenoten.

dinsdag 3 mei 2022

Vlugge pizza met tomatenpesto en salami.

Ingrediënten voor de pesto : 75 gr gedroogde tomaten op olijfolie, 1 klep tomatenpuree, 2 takjes oregano of ½ klep gedroogde oregano, 35 gr geroosterde pijnboompitten, 50 gr parmezaan, 1,5 dl olijfolie, peper en zout.
Ingrediënten voor de vlugge pizza : 2 dikke sneden brood 10 sneden salami, 1 tomaat, 1 slp kappertjes, geraspte pecorino.1 bolletje mozzarella, enkele zwarte olijven, 1 takje oregano of basilicum voor de versiering.

Pesto : Alle ingrediënten te samen in de blender uitgezonderd de olijfolie. Goed blenderen. Dan de olijfolie bijvoegen en nogmaals kort blenderen tot een gladde massa. Deze pesto kan men op voorhand maken en heel goed bewaren in de frigo in een afgesloten potje. Men kan hem zelfs in porties invriezen. Ook heel lekker op pasta.

• Oven vooverwarmen op 180°
• Het brood besprenkelen met enkele druppels olijfolie en 5 minuten in de oven.
• Het brood uit de oven halen en goed besmeren met de pesto, en daarna garneren met de salami, de in schijfjes gesneden tomaat, de in schijfjes gesneden mozzarella, kappertjes, olijven, geraspte pecorino.

Terug in de oven plaatsen ongeveer 10 minuten tot het mooi bruin wordt. Indien nodig de laatste 2 minuten de grill opzetten.



• Garneren met blaadjes oregano of basilicum.


maandag 2 mei 2022

Aspergeroomsoep met tongrolletje en scampi.

Ingrediënten voor 4 personen :1 lt aspergeroomsoep, 1 grote tong gefileerd, 4 scampi, 24 fijne aspergepunten, 4 parmezaankoekjes, kervel.
Aspergeroomsoep : 500 gr asperges, 1 preiwit, 1 aardappel, 1 lt kippenbouillon, 1 klontje boter, 2 dl room, zout, peper.

1)De asperges spoelen en schillen. De fijne aspergepunten spoelen en op 5 à 6 cm snijden. De rest houden voor de soep. Indien ze heel fijn zijn is het niet nodig te schillen. De schillen en de uiteinden van de asperges bij de kippenbouillon doen en 25 minuten laten zachtjes koken. Zeven.
2)Het wit van prei wassen.
3) De aardappel schillen.




4)De asperges, rest van de fijne aspergepunten, preiwit, aardappel in stukken snijden. De kopjes van de asperges apart houden.
5)Een klontje boter smelten, de groenten bijvoegen, even laten aanstoven en de kippenbouillon bijgieten. Aan de kook brengen en 30 minuten laten zacht koken. Bijkruiden met zout en peper en room bijvoegen. Heel fijn mixen






6) De aspergepunten en aspergekopjes 5 minuten stomen of op zacht vuur koken. Laten afkoelen.
7) Het darmkanaal uit de scampi verwijderen.
8) Elke tongfilet met buitenzijde bovenaan op plank leggen. Kruiden met peper en zout. Oprollen met daarin 6 aspergepunten.
9) De tongrolletjes 5 à 6 minuten stomen.
10) De scampi bakken in olijfolie en op keukenpapier leggen.




11) In een diep bord wat soep uitscheppen. In het midden een tongrolletje schikken en 1 scampi. Garneren met een parmezaankoekje en met enkele kervelpluksels.
12) De rest van de soep opdienen met de aspergekopjes en kervel.

zondag 1 mei 2022

Broodgebak met bosbessen en appels.

Ingrediënten voor 6 personen : 8 dikke sneden wit stokbrood (niet te vers), 6 appels, 100 gr blauwe bessen, 150 gr abrikozenconfituur, 4 eieren, 1 lepel vanillebloem,
600 ml melk, 90 ml agave siroop of honing, beetje boter, 40 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker.

• Verwarm de oven voor op 160°. Appels schillen, in dunne partjes snijden en een 7-tal minuten samen met de agave siroop afgedekt zachtjes garen. Ze moeten voor ¾ gaar zijn en toch heel blijven.

• Strijk een bakvorm in met boter en leg er bakpapier in. Pas op, neem de bakvorm niet te klein.
• Bestrijk de sneden brood met de abrikozenjam en leg de helft in de bakvorm.
• Daarop de helft van de appeltjes en de helft van de blauwe bessen. Herhaal dit nog eens, brood, appels en blauwe bessen. Een beetje aandrukken.

• Klop de eieren met de melk, suiker, vanillesuiker en vanillepoeder. Giet dit op het broodmengsel en laat 30 minuten trekken.
• De ovenschaal 45 à 50 minuten in de oven plaatsen. Als het gebak te bruin wordt afdekken met aluminiumfolie.


• Dit kan lauw of koud gegeten worden

zaterdag 30 april 2022

Witte asperges met Breydelspek en sausje met roomkaas.

Ingrediënten : 8 à 10 witte asperges, 300 gr Breydelspek, 1 slp gehakte dragon, 1 slp gehakte platte peterselie, 100 gr roomkaas, 2 dl light room, 2 slp geraspte parmezaan, 1 klp graanmosterd, 1 dl groentebouillon, 2 eieren.

1. De eieren 9 minuten koken, direct in koud water laten afkoelen, pellen en in grove stukken snijden.
2. Asperges schillen, harde delen onderaan verwijderen en gaar stomen of koken in zoutwater.



3. Het Breydelspek in reepjes snijden, lichtjes bakken. Overtollige vet weggieten. De bouillon, room bij het spek gieten en aan de kook brengen. De roomkaas, mosterd en kruiden toevoegen. Kruiden met peper en zout. Saus terug tot aan kookpunt brengen.

4. De oven warmen op grill stand.
5. In een ovenvaste schaal wat saus doen, de asperges in de saus leggen en de restr van de saus op de asperges gieten. Niet op de topjes. De topjes bedekken met alu papier. De schotel bestrooien met parmezaan.
6. De schotel in de oven plaatsen tot men een licht bruin korstje heeft.
7. De schotel uit de oven nemen en garneren met de grof gesneden eieren.

donderdag 28 april 2022

Bietentortilla met rillette van gerookte makreel.

Ingrediënten 6 aperitiefhapjes : 1 gerookte makreel, 1 ei, 2 slp yogonaise (½ mayonaise + ½ yoghurt), 1 slp fijngesnipperde rode ui, 1 klp fijngesneden koriander, sap van ½ citroen, sojasaus, peper, 3 rode bieten tortilla’s Santa Maria, 6 ansjovissen, handvol gemengde sla
Dressing : 1 slp yogonaise, 1 klp gehakte dille, 1 slp room.

1. Het ei gedurende 10 minuten koken. In koud water laten afkoelen en pellen. Met een vork pletten.
2. De gerookte makreel van het vel ontdoen. Voorzichtig de filets afhalen en nazien dat alle graten verwijderd zijn.
3. Het makreelvlees uit mekaar halen en mengen met de rode ui, de koriander, citroensap, de yogonaise, het ei. Goed mengen. Bijkruiden met soja saus en peper naar smaak.

4. De tortilla’s licht opwarmen om gemakkelijker op te rollen. Besmeren met de rillette en oprollen. In huishoudfolie draaien en in de frigo bewaren gedurende 1 uur of langer.
5. De ansjovissen eventjes ontzouten in ijskoud water.
6. De ingrediënten voor de dressing mengen.
7. De tortillarol in 5 à 6 stukken snijden.
8. Op een schaaltje 2 à 3 stukjes tortilla schikken. Daarop wat gemengde sla met een ansjovis. Besprenkelen met wat dressing.

Gevulde aardappel met Breydelspek en dragon.

Ingrediënten 4 pers. : 4 aardappelen van ongeveer 150 gr., 2 dikke sneden Breydelspek, 2,5 dl room, 1 slp gehakte dragon, peper, zout, klontje boter.

1. De aardappelen stomen of in kokend zoutwater garen.
2. Het Breydel spek in stukjes snijden en eventjes aanbakken. Op keukenpapier laten uitlekken.
3. Het hoedje in de lengte afsnijden en de aardappelen uithalen.

4. De oven verwarmen op 170°.
5. Het pulp van de aardappelen door de passe-vite halen of heel fijn stampen. Mengen met het spek, de room en de dragon. Kruiden met peper en zout. De aardappelen opvullen.
6. Op ieder aardappel een stukje boter leggen.


7. De aardappelen gedurende 25 minuten in de oven plaatsen.
Lekker met een stukje vlees.

woensdag 27 april 2022

Bavarois van verse kaas met rode vruchten

Ingrediënten voor 6 pers. : 500 gr verse kaas, 3 eiwitten, 130 gr poedersuiker, 2,5 dl room, 2 klp vanille-aroma, zeste van ½ citroen, 8 gr gelatineblaadjes, 18 kleine aardbeien, 150 gr blauwe bessen, 6 frambozen
Voor de coulis : 200 gr aardbeien, sap van ½ citroen, 1 slp poedersuiker.
Voor de garnering : enkele boudoirkoekjes en verse munt.

1. Voor de coulis : de aardbeien met het citroensap en de poedersuiker in de blender mixen. Zeven.
2. Gelatine weken in koud water.
3. Het eiwit stijf kloppen.
4. Een beetje room apart houden om op te warmen om de gelatine te smelten. De rest van de room opkloppen tot yoghurtdikte.
5. De kaas in de kom van de robot doen en met de klopper mengen met het vanille-extract, de zeste en de poedersuiker.
6. De gelatine uitknijpen en in de lauwe room smelten. Bij de kaas voegen en goed mengen.

7. Het eiwit onder de kaas spatelen en dan de room onder spatelen. De aardbeien verdelen over 6 glazen. Daarboven de ½ van de kaas verdelen, dan de blauwe bessen en nu de rest van de kaas.
8. De coulis er over verdelen, garneren met de framboos, de verkruimelde boudoirs en enkele muntblaadjes.

dinsdag 26 april 2022

Spiesje van kip, avocado, gekonfijte tomaten en courgette.

Ingrediënten voor 4 personen 450 gr kipfilet, 1 avocado, 4 tomaten en 1 courgette, kippenkruiden, Provençaalse kruiden, ½ citroen.
Voor de vinaigrette : 3 takjes koriander, ½ lp mosterd, 1 lp witte wijnazijn, 5 lp olijfolie, 2 takjes fijngesneden koriander, peper en zout.


• De tomaten pellen, in 4 snijden en het vruchtvlees eruit halen. Op een schaal schikken en bestrooien met peper, zout, Provençaalse kruiden en olijfolie. 1 uur in de oven op 90°.
• De kipfilet in blokjes snijden, inwrijven met kippenkruiden en op een satéstokje steken.
• Vinaigrette maken door alle ingrediënten goed te mengen


• De courgette in spaghetti snijden of in flinterdunne schijfjes. Een beetje vinaigrette over doen en laten marineren.
• De avocado pellen en besprenkelen met citroen.
• Kipsaté bakken.
Garneren op het bord : De courgetten, tomaat en avocado in het midden van het bord schikken. Daarop een spies. Besprenkelen met de vinaigrette




TIP : Door de tomaten te konfijten krijgen ze een heel intense smaak.
De aangegeven hoeveelheid is voor een voorgerecht. Indien men dit als lunch wilt kan men de hoeveelheden aanpassen

zondag 24 april 2022

Vol au vent met witte asperges

Ingrediënten 2 à 3 pers. : 8 witte asperges , 2 a 3 bladerdeeg videes.

Voor de bouillon : 1 kg kippenbouten, 1 tak groene selder, 1 groen van prei, 1 wortel 1 ui, tijm, laurier, rozemarijn, peper, zout.
Voor de saus : 4 dl kippenbouillon, 50 gr boter, 50 gr bloem, 1 dl melk, curry mango kruiden Santa Maria, peper, zout.


1. De bouillon : Doe de kippenbouten in een kom en giet er water bij tot ze helemaal onderstaan. Breng aan de kook en schuim af.
2. Spoel de selder en de prei. Pel de ajuin en snij in 4. Schil de wortel en snij in grove stukken. Maak een tuiltje met de kruiden. Doe de groenten en kruiden bij de bouten. Kruid met peper en zout. Laat dit 35 à 45 minuten zachtjes sudderen. Haal de bouten uit de bouillon en zeef de bouillon.


3. Haal het vlees van de bouten.
4. Spoel en schil de asperges, snij in stukken van 4 cm en hou de topjes apart. Kook de aspergestukjes gedurende 10 minuten in een beetje kippenbouillon. Voeg na 5 minuten de topjes erbij.



5. De saus : Smelt de boter, voeg de bloem erbij en roer goed. Laat de bloem eventjes bakken. Giet de bouillon en de melk erbij en breng al roerend aan de kook. Laat eventjes doorkoken. Voeg curry mango kruid, peper en zout bij.
6. Meng het kippenvlees en de asperges door de saus.
7. Schik een bladerdeegje in het midden van het bord en vul met de vol au vent.

Risotto met pasta en pizza kruiden.

Ingrediënten : 200 gr risotto rijst Bosto, 7 dl warme groentenbouillon, 30 gr boter, 25 gr geraspte parmezaan, 1 grote sjalot, 1 teentje look, scheutje olijfolie, Pasta en Pizza kruiden Santa Maria, ½ dl witte wijn, peper en zout.



1. Sjalot en look pellen en fijn snipperen.
2. Olijfolie warmen, sjalot en look laten zweten zonder kleuren. Rijst bijvoegen en laten glazig worden. Kruiden met de Pasta en Pizza kruiden. Wijn bijgieten en laten verdampen.
3. Beetje bij beetje de bouillon bijgieten, telkens de rijst de bouillon laten opnemen. Na 12 à 14 minuten moet de rijst gaar zijn.



4. De boter en de parmezaan met de rijst mengen. De rijst moet heel smeuïg zijn.

Lekker met vis.

zaterdag 23 april 2022

Kabeljauw met ricotta kruidenkorst en witte asperges.

 

Ingrediënten 2 pers. : 2 kabeljauwhaasjes van 175 gr, 125 gr ricotta, 1 klp graanmosterd, 30 gr hazelnoten grofgehakt, 1 teentje look, 1 klp gehakte platte peterselie, 1 klp gehakte oregano, 8 witte asperges Ferme Deswarte, peper, zout.



1. Pel en snipper de look fijn.
2. Spoel en schil de asperges. Verwijder de harde gedeelten onderaan. Stoom in 10 à 12 minuten gaar.
3. Meng de ricotta, mosterd, hazelnoten, kruiden en look. Kruid met peper en zout.



4. Warm de oven op 190°.
5. Wrijf een ovenschaal in met olijfolie. Kruid de kabeljauw met peper en zout. Verdeel het ricottamengsel over de kabeljauw en leg in de ovenvaste schotel.
6. Bak de kabeljauw 12 minuten.
7. Schik in het midden van het bord de asperges. Doe er de kabeljauw boven op.

Lekker met risotto.

vrijdag 22 april 2022

Witte Duinasperges op z’n Vlaams met Ganda Ham en Parmezaan.

Ingrediënten 2 personen : 10 witte duin asperges Ferme Deswarte, 4 sneden Ganda Ham, 5 eieren, 175 gr boter, 1 slp gehakte peterselie, peper, zout, nootmuskaat, citroensap, 25 gr parmezaan schilfers, gemengde sla, vinaigrette.


1. De asperges spoelen, schillen en harde gedeelte onderaan verwijderen. Stomen of gaar koken gedurende 8 à 10 minuten in zoutwater. De asperges moeten juist onder staan.
2. De eieren 9 minuten koken. Direct in koud water doen, pellen en grof versnijden.
3. De boter smelten en de witte wolkjes die bovenaan komen drijven verwijderen alsook het witte bezinksel, dan hebben we geklaarde boter. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. De peterselie en de eieren met de boter mengen. Wat citroensap bijvoegen.

4. De sla spoelen, droogzwieren en mengen met wat vinaigrette.
5. Op een schotel schikt men de asperges, men legt er in het midden van de asperges de eieren op. Op het achterste gedeelte van de asperges schikt men de Ganda ham. Strooi de parmezaan schilfers over de Ganda ham.
6. Serveren met een gemengde sla en stokbrood.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Parelhoen met graanmosterd en salie.