vrijdag 13 september 2024

Lamskoteletten met geroosterde Zuiderse groenten.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 à 8 lamskoteletten, peper, zout, klontje boter, 1 slp olijfolie.
Voor de groentjes : 2 rode ajuinen, 1 rode paprika, 1 kleine courgette, 1 kleine aubergine, 5 tomaten, 150 gr champignons, 1 teentje look, 3 takjes rozemarijn, 3 takjes tijm, zout, peper, olijfolie.

1. De rode ajuinen pellen.
2. De look pellen en fijn snipperen.
3. De paprika schillen en de zaadjes uithalen.
4. De courgette en de aubergine spoelen en de topjes afsnijden.
5. De tomaten spoelen.
6. De champignons borstelen.
7. Al de groenten grof versnijden.
8. De oven verwarmen op 180°.
9. De groenten in een ovenvaste schotel doen, de samengebonden tijm
en rozemarijn bijvoegen en kruiden met peper en zout. Besprenkelen met olijfolie en goed mengen.
10. De groenten gedurende 45 à 50 minuten in de oven
plaatsen.
11. De boter en olijfolie warmen en de koteletten bruin bakken. Kruiden met peper en zout.
Lekker met gebakken krieltjes bestrooid met Provençaalse kruiden.

donderdag 12 september 2024

Worst met rode ui en champignons in rode wijn.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr worst, 400 gr aardappelen, 1 dl melk, 1 ei, nootmuskaat, peper en zout, 250 gr champignons, 5 middelgrote rode uien, klontje boter, 2 dl rode wijn, 1 slp vloeibare honing, 2 slp rode balsamico azijn, 2 dl groentenbouillon, 2 takjes tijm.

1) Aardappelen schillen, in stukken snijden. Gaar koken in licht gezouten water, Afgieten en fijn stampen met de melk en het ei tot een smeuïge puree. Op smaak brengen met nootmuskaat, klontje boter, peper en zout.
2) Champignons borstelen en in schijfjes snijden, aanbakken.
3) Ajuinen pellen en in dunne ringen snijden. Klontje boter smelten, de ui fruiten, rode wijn, honing, azijn, groentebouillon en tijm bijvoegen. Met deksel 20 minuten zacht laten sudderen. Nu de champignons bijvoegen en nogmaals 15 à 20 minuten laten sudderen zonder deksel.
4) De worsten bakken op laag vuur in een klontje boter. De worsten niet inprikken. Worsten bakken tot die rondom mooi bruin zijn.
5) Rode ui in het midden van het bord schikken. Daarop een worst en op kant een beetje aardappelpuree.

dinsdag 10 september 2024

Witloof gebakken in de oven met krieltjes, spek, tijm en oregano.

Ingrediënten voor 2 pers. : 6 stronken witloof, 75 gr spekreepjes, 10 krielaardappelen, 6 takjes tijm, 3 blaadjes laurier, 3 takjes oregano, 2 teentjes look, olijfolie, peper, zout.

1. De oven verwarmen op 175°.
2. Het witloof wassen, in de lengte in 2 snijden, het harde gedeelte verwijderen.
3. De krielaardappelen wassen en in 2 snijden.
4. De teentjes look pellen en fijn hakken.
5. Een ovenschotel inwrijven met olijfolie. In de schotel de krielaardappelen en het witloof schikken. Op het witloof de kruiden en de look verdelen. Kruiden met peper en zout. Besprenkelen met olijfolie.
6. De schotel gedurende 30 minuten in de oven plaatsen met lichte stoom.
7.Na 30 minuten het spek in de schotel doen.
8. De schotel terug in de oven plaatsen gedutrende 15 à 20 minuten.
9. Uit de oven nemen en de kruiden verwijderen.

zondag 8 september 2024

Gerstebrood.

Ingrediënten 2 broden : 300 gr volkoren gerstemeel , 700 gr volkoren tarwemeel, 20 gr bakkerszout, 600 gr koud spuitwater, 2 slp olijfolie, 34 gr verse gist, 1 klp maanzaad, 1 klp gebroken lijnzaad, 1 klp zonnebloempitten.

1. Bloem en water in de kom van de robot met de K-haak mengen. 2 uur laten staan (autolyse). De zaadjes in een kommetje leggen met een beetje water.
2. Na 2 uur de gist verkruimelen en op het deeg leggen. De zaadjes erbij doen. De olijfolie erbij gieten. Met de kneedhaak 5 minuten kneden op lage stand, dan zout bijvoegen en nogmaals kneden gedurende 5 minuten op hogere stand. Op een bebloemd werkvlak een bol vormen met het deeg. De bol deeg terug in de kom doen en in de oven op 30° ½ uur laten rijzen (op rijsstand). Indien men de rijsstand niet heeft afdekken.
3. Uit de oven nemen en op een bebloemd werkblad storten, ontgassen, (plat kloppen) en in 3 plooien. Het deeg in 2 gelijke stukken verdelen en strak opbollen.
4. In een ingevette vorm leggen.
5. 1 uur laten rijzen in de oven 30° (rijsstand). Of afgedekt in de oven.
6. Voorzichtig uit de oven nemen. Inkerven en de broden bebloemen. De oven opwarmen tot 225° en gedurende 35 à 40 minuten bakken met stoom. Het brood moet een binnentemperatuur hebben van 96 a 98°
8. Goed laten afkoelen op een rooster voor het brood aan te snijden.

donderdag 29 augustus 2024

Gegratineerde penne met worst en broccoli.

Ingrediënten voor 2 pers.: 180 gr penne, 6dl tomatensaus, 1 broccoli, 400 gr worst van gemengd gehakt, geraspte mozzarella, enkele blaadjes basilicum.

1. De tomatensaus bereiden.
2. De penne koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten.
3. De broccoli in roosjes verdelen. Spoelen en in kokend zoutwater gedurende 4 à 5 minuten garen. Afgieten en direct in ijskoud water dompelen.
4. De worst bakken en in schuine plakken van 1 cm snijden.
5. Warm de oven op 180°.
6. De penne, broccoli en tomatensaus mengen.
7. Een ovenschotel inwrijven met olijfolie.
De penne mengeling in de schotel doen en de worst erop schikken. Strooi er de geraspte mozzarella over.
8. Schuif de schotel gedurende 15 à 20 minuten in de oven tot er een mooi bruin korstje te zien is.
9. Garneer de schotel met de basilicumblaadjes.

Brochette met feta en spek.

Aperitiefhapje : Ingrediënten voor 4 personen : 160 gr feta, 2 klp honing, Provençaalse kruiden, 4 grote sneden gerookt spek in 2 gesneden of 8 kleine sneden, ¼ courgette, 8 zwarte olijven, olijfolie.



1. Snij de feta in 8 blokjes en besprenkel met honing en bestrooi met Provençaalse kruiden.




2. Omwikkel de feta met spek.
3. Snij de courgette in 8 blokjes.
4. Maak de brochette door op de prikker 1 feta blokje, 1 courgettestukje, 1 olijf en herhaal dat nog 1 keer te steken. De brochettes besprenkelen met olijfolie.
5. In een anti kleefpan wat olijfolie warmen en de brochette bakken.

Witlooftaart met garnaaltjes en champignons.

Ingrediënten voor 2 à 3 pers. : 1 vel bladerdeeg, 4 stronken witloof, 100 gr grijze garnalen, 200 gr champignons, klontje boter, enkele takjes platte peterselie, 4 eieren, 2 dl room, 2 dl melk, 70 gr blauwe kaas, 6 ansjovisfilets, peper, zout.

1. Oven verwarmen op 180°.
2. Een taartvorm invetten en bebloemen. Leg het bladerdeeg in de taartvorm, prik er met een vork gaatjes in. Blind bakken gedurende 15 minuten.
3. Reinig het witloof en snij in de lengte in 4.
4. De champignons borstelen en in schijfjes
snijden.
5. De platte peterselie wassen en fijn snijden.
6. Boter smelten en het witloof beetgaar bakken. Goed laten
uitlekken.
7. De champignons in een beetje boter bakken.
8. Klop de eieren met de room, de melk en de peterselie. Kruiden met peper en zout.
9. Leg op het deeg de champignons, het witloof, de garnalen, de ansjovis en overgiet met het eiermengsel. Verdeel er de verbrokkelde kaas over.
10. Bak de taart gedurende 25 à 30 minuten.
11. Dien op met een slaatje.

woensdag 28 augustus 2024

Toast met avocado, granaatappel en roerei.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 dikke sneden brood, 1 avocado, sap van ½ limoen, 4 eieren, klontje boter, 2 slp room, 1 granaatappel, 1 klp gehakte platte peterselie, 1 slp gehakte bieslook, peper, zout, piment d’espelette, korianderbloempjes (facultatief).

1. Ontpit de granaatappel.
2. Snij de avocado in 2. Haal het vruchtvlees er uit met behulp van een lepel. Besprenkel met het limoensap en plet de avocado fijn met een vork. Meng met de bieslook en een mespunt piment d’Espelette. Kruid met peper en zout.
3. Breek de 4 eieren in een kom en meng met de room en de platte peterselie. Kruid met peper en zout en klop ze los.
4. Smelt een beetje boter in een pan en giet er de eieren in. Op zacht vuur, en zonder te stoppen van te roeren, de eieren garen tot ze mooi romig zijn.
5. Toast de sneden brood lichtjes. Beleg ze met de avocado. Schik op de avocado de roereieren. Strooi er de granaatpitten op en garneer met bieslooksprietjes en de korianderbloempjes.

dinsdag 27 augustus 2024

Aardappelsalade met gerookte makreel.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr vastkokende aardappelen, 3 lente-ui, 6 augurken, ½ appel, 300 gr gerookte makreelfilet, 2 eieren, ½ bussel bieslook, 100 gr rucola, 5 roosjes broccoli.
Voor de dressing : 1 slp mayonaise, 2 slp zure room, 1 klp mosterd, 1 slp yoghurt, 1 slp olijfolie, zout, peper.

1. De aardappelen spoelen. Koken in de schil en pellen. In grove stuken snijden.
2. De eieren 9 minuten koken. In ijskoud water leggen. Pellen en in 4 snijden.
3. De lente-ui spoelen en in fijne ringen snijden.
4. De broccoli in kokend water 6 minuten koken. In ijskoud water dompelen. Laten uitlekken en in kleine stukken snijden.
5. De augurken fijn snijden.
6. De makreelfilet nazien op eventuele graten en verdelen in grote stukken.
7. De bieslook spoelen en fijn snijden.
8. De rucola spoelen en droog zwieren.
9. De appel schillen en in hele fijne balkjes snijden.
10. Voor de dressing al de ingrediënten mengen.
11. De aardappelen mengen met de lente-ui, de augurken, de bieslook, de appel en de dressing.
12. Op een grote schotel de rucola schikken. Daarop de aardappelsalade. Garneren met de broccoli, de eieren en de makreelfilet.

Hartig wentelteefje met gemengde sla.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 grote sneden brood, 2 eieren, 4 slp melk, 100 gr geraspte emmentaler, handvol rucola, handvol sla, 2 kleine roosjes bloemkool, 1 tomaat, gerookte paprikapoeder, peper, zout, klontje boter, olijfolie.

1. De bloemkoolroosjes spoelen en grof raspen.
2. De tomaat emonderen, pellen en in fijne schijfjes snijden.
3. De eieren met de melk, peper, zout en paprikapoeder opkloppen.
4. De sneden brood in 4 snijden en door het eimengsel halen. Dan door de emmentaler wikkelen. De kaas goed aandrukken.
5. Klontje boter smelten en de sneetjes brood bakken tot ze goudbruin gekleurd zijn.
6. Op een bord de salade schikken met de tomaten en de helft van de bloemkool er over strooien. Daar op de sneetjes wentelteefjes en nu garneren met de rest van de geraspte bloemkool. Wat olijfolie over sprenkelen.

Groentenschotel met witloofsaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 1/3 bloemkool, ½ broccoli, 4 wortels, 4 stronken witloof, 2 dl room, 30 gr parmezaan, 50 gr emmentaler, nootmuskaat, peper en zout.

1. Witloof spoelen en onderkant afsnijden. In stukken snijden en gaar koken. Afgieten en laten uitlekken.
2. De bloemkool en de broccoli in roosjes verdelen, spoelen en beetgaar koken.
3. De wortels schillen, in grove stukken snijden en beetgaar koken.
4. Oven verwarmen op 180°.
5. Het witloof, de room, 35 gr emmentaler en 15 gr parmezaan samen mixen. Kruiden met noot, peper en zout.
6. De groenten in een beboterde ovenschotel leggen. De witloofsaus er over gieten. Bestrooien met de resterende kaas.
7. De schotel gedurende 20 à 25 minuten in de oven plaatsen tot er een mooi bruin korstje op is.

Rundsstoverij met Zuiderse groenten en curry.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr rundsstoofvlees, 1 courgette, 1 aubergine, 1 rode paprika, 1 lookteentje, 1 ui, 1 klp curry poeder, sap van ½ limoen, 1 klp komijnzaadjes, groentenbouillon, olijfolie, klontje boter, peper, zout.

1. De ui en het lookteentje pellen. Het lookteentje heel fijn snipperen en de ui fijn snijden.
2. De rode paprika schillen en in repen snijden.
3. De courgette en de aubergine spoelen. De courgette in de lengte in 2 snijden en de zaadjes uithalen. De courgette en de aubergine in blokjes snijden van ongeveer 1 cm.
4. Olijfolie en klontje boter opwarmen en het
vlees aan alle kanten mooi bruin kleuren. Kruiden met peper en zout. Het vlees uit de pot nemen. In dezelfde pot terug een klontje boter en olijfolie opwarmen en de ui bruin kleuren. De andere groenten en de look bijvoegen en mooi laten fruiten. Het limoensap bij de groenten doen en het vlees terug in de pot doen, kruiden met de curry, de komijn, peper en zout. Bouillon bijgieten tot het vlees helemaal onder staat.
5. Het vlees op zacht vuur 90 à 120 min. laten garen. De laatste 20 minuten zonder deksel.
Lekker met gekookte aardappelen.

zondag 25 augustus 2024

Frangipanetaart met rabarber.

Ingrediënten voor een taart 26 cm : kruimeldeeg, 600 gr rabarber, 60 gr suiker.
Voor de frangipane : 200 gr zachte boter, 200 gr amandelpoeder, 200 gr poederfsuiker, 3 grote eieren, 80 gr patisseriebloem, enkele druppels amandelaroma.

1) De dag voordien : Kruimeldeeg bereiden.
2) De avond voordien: rabarber spoelen en indien nodig pellen en draden verwijderen. In stukken van 5 cm snijden. In een kom leggen en bestrooien met de suiker. 1 nacht in de koelkast plaatsen, zo trekt het vocht uit de rabarber.
3) De rabarber goed laten uitlekken.
4) Het deeg uitrollen, in een beboterde en bebloemde bakvorm doen en 20 minuten blind bakken op 180°.
5) De frangipane bereiden : boter in stukjes snijden en mengen met de suiker en de amandelpoeder in de
kom van de keukenrobot met de K-haak. Al de boter moet mooi gemengd zijn. Dan de eieren en de enkele druppels aroma bijvoegen en verder mengen. Misschien denk je dat het gaat schiften maar het komt goed. Nu de bloem met de klopper erbij doen. Indien men wilt kan men gerust de frangipane ook de dag ervoor bereiden.
6) De frangipane in de taartvorm doen op het afgekoelde voorgebakken deeg. Daarop de uitgelekte rabarber schikken.
7) De taart gedurende 35 à 40 minuten bakken op 180°

zaterdag 24 augustus 2024

Kippengehakt met spaghetti, prei en kruidenkaas.

Ingrediënten 2 pers. : 350 gr kippengehakt, 180 gr spaghetti, 200 gr kruidenkaas, 10 cl room, 1 slp gehakte dragon, 12 kerstomaten, 2 preistengels, 1 grote sjalot, 1 teentje look, olijfolie, cayenne, zout.

1) De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bijhouden.
2) De buitenste bladeren en het donkerste groen van de prei verwijderen. De prei in de lengte in 2 snijden en spoelen. In reepjes snijden.
3) De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
4) In een sauteerpan olijfolie warmen, sjalot, look en prei fruiten gedurende 10 minuten. Kruiden met cayenne en zout. De prei in een potje doen.
5) In dezelfde pan terug wat olijfolie warmen en het gehakt rul bakken, kruiden met cayenne en zout. De kruidenkaas toevoegen en laten smelten in de pan. Nu de prei en de kerstomaten in het gehakt mengen.
6) De spaghetti en dragon bijdoen in de sauteerpan. Indien nodig nog wat kookvocht van de spaghetti bijgieten. Goed opwarmen en opdienen in diepe borden.

vrijdag 23 augustus 2024

Gazpacho van rode biet.

Ingrediënten voor 10 hapjes : 850 gr rode biet, 2 appelen Granny Smith, 2 sjalotten, 3 slp olijfolie, 400 gr kruidenkaas, 2 slp citroensap, 5 dl kippenbouillon, enkele druppels tabasco.
Garnering : kleine blokjes appel, kleine blokjes radijs, groene kruiden zoals bieslook, dragon, basilicum, mozzarallabolletjes, geroosterde uitjes, bloempjes van komkommerkruid (facultatief).

1) De rode biet in stukjes snijden.
2) De appelen schillen en in stukken snijden.
3) De sjalotten pellen en in stukken snijden.
4) De mozzarellabolletjes in 4 snijden.
5) De rode biet, appel, sjalot, olijfolie, kruidenkaas, citroensap, kippenbouilon en tabasco in de blender fijn mixen. Inden nodig bijkruiden met peper en zout.
6) De gazpacho verdelen over de glazen of potjes en garneren met appelstukjes, radijsstukjes, mozzarella, geroosterde uitjes, groene kruiden en bloempjes.

woensdag 21 augustus 2024

Italiaanse venkelworst en boterbonen.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr Italiaanse venkelworst (Italiaanse naam :salsiccia con finocchio), 350 gr boterbonen, 2 tomaten, 1 lookteentje, 1 sjalot, olijfolie, tijm, rozemarijn, basilicum, zout, peper.

1. De topjes en de draden van de boterboontjes verwijderen. Spoelen en 4 minuten in kokend water blancheren. Afgieten en direct spoelen met koud water.
2. De tomaten emonderen, pellen, in 4 snijden en de zaadjes verwijderen. Het vruchtvlees in niet te kleine stukken snijden.
3. De tijm en de rozemarijn samenbinden tot een tuiltje.
4. De sjalot en de look pellen. Fijn snipperen en fruiten in olijfolie. Tomaten, kruidentuiltje en de boontjes bijvoegen. Kruiden met peper en zout. 10 minuten laten stoven op zacht vuur. Indien nodig wat water bijgieten.
5. De worstjes bakken in olijfolie.
6. De boontjes en de worstjes op een bord schikken en garneren met basilicum.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Konijn met bruin bier en gedroogde abrikozen.