zondag 8 september 2024

Gerstebrood.

Ingrediënten 2 broden : 300 gr volkoren gerstemeel , 700 gr volkoren tarwemeel, 20 gr bakkerszout, 600 gr koud spuitwater, 2 slp olijfolie, 34 gr verse gist, 1 klp maanzaad, 1 klp gebroken lijnzaad, 1 klp zonnebloempitten.

1. Bloem en water in de kom van de robot met de K-haak mengen. 2 uur laten staan (autolyse). De zaadjes in een kommetje leggen met een beetje water.
2. Na 2 uur de gist verkruimelen en op het deeg leggen. De zaadjes erbij doen. De olijfolie erbij gieten. Met de kneedhaak 5 minuten kneden op lage stand, dan zout bijvoegen en nogmaals kneden gedurende 5 minuten op hogere stand. Op een bebloemd werkvlak een bol vormen met het deeg. De bol deeg terug in de kom doen en in de oven op 30° ½ uur laten rijzen (op rijsstand). Indien men de rijsstand niet heeft afdekken.
3. Uit de oven nemen en op een bebloemd werkblad storten, ontgassen, (plat kloppen) en in 3 plooien. Het deeg in 2 gelijke stukken verdelen en strak opbollen.
4. In een ingevette vorm leggen.
5. 1 uur laten rijzen in de oven 30° (rijsstand). Of afgedekt in de oven.
6. Voorzichtig uit de oven nemen. Inkerven en de broden bebloemen. De oven opwarmen tot 225° en gedurende 35 à 40 minuten bakken met stoom. Het brood moet een binnentemperatuur hebben van 96 a 98°
8. Goed laten afkoelen op een rooster voor het brood aan te snijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Varkenstong met mosterdsaus.