vrijdag 17 december 2021

Gegratineerde oesters met prei.

Ingrediënten : 6 oesters, 1 preiwit, 1 dl room, 1 dl witte wijn, cayenne peper, zout, citroen, geraspte emmentaler.

1. Het buitenste blad van de prei verwijderen. De prei in de lengte in 2 snijden en spoelen. De prei in fijne reepjes van 4 cm lang snijden. Doe de prei in een kom en bedek met water, voeg een beetje zout toe en breng aan de kook. Laat 5 à 6 minuten garen. Afgieten en het kookvocht opvangen.

2. Doe 2 dl kookvocht van de prei met de witte wijn in een kom en laat voor de helft inkoken. Voeg de room toe en laat nogmaals voor de helft inkoken.
3. Open de oesters, doe ze in een kommetje met het oestervocht. Spoel de holle kant van de oesterschelp goed af. Zet ze in een ovenvaste schotel en verdeel de prei in de schelpen.
4. Haal de oesters uit het vocht en leg in iedere schelp boven de prei een oester.

5. Zeef het vocht en giet bij de saus. Laat ze terug aan het kookpunt komen. Kruid met cayenne, peper en voeg enkele druppels citroensap bij.
6. Verwarm de oven op grillstand.
7. Giet wat saus over iedere oester en strooi er wat geraspte emmentaler over.
8. Zet de schaal onder de grill tot de oesters lichtbruin beginnen te kleuren.
Lekker als aperitiefhapje maar ook als voorgerecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Varkenswangen met wortelen en bier.