donderdag 10 februari 2022

Appelvlaai met speculooskruiden.

Ingrediënten voor een vlaai van 26 cm : 
Vanillepudding : ¼ lt melk, 1 ei, 7 gr vanillebloem, 15 gr suiker.
Voor de appelvulling : 3 appels, speculaas kruiden, 15 gr suiker
Voor het deeg : 7,5 gr gist, 250 gr bloem, 12 gr suiker, 110 ml lauw water, 50 gr zachte boter, 1 ei, 5 gr zout.
Voor de afwerking : 1 eidooier.

1. Vanillepudding maken : melk tot aan het kookpunt laten komen.  Het ei en de suiker schuimig kloppen, vanillebloem bijstrooien en goed opkloppen.  Mengen met de melk en al roerend terug tot aan het kookpunt brengen.  Met vershoudfolie afdekken tot tegen de vanillepudding.  In de frigo laten afkoelen.
2. De appels schillen en in kleine stukjes snijden.  Mengen met de suiker en de speculooskruiden (naar smaak bijvoegen).  Dit op laag vuur garen.  De appelstukjes moeten gaar zijn.  In de frigo laten afkoelen.


3. Voor het deeg : de gist oplossen in de suiker.  De bloem zeven en in de pot van de keukenrobot doen, een kuiltje maken in de bloem en de opgeloste gist in het kuiltje doen. Langs de zijkanten op de bloem het zout strooien en de klontjes boter verdelen.  Het ei boven de gist doen alsook het resterende water en beginnen kneden.  Blijven kneden tot men een mooie deegbal heeft. De deegbal bestrooien met bloem en in vershoudfolie wikkelen en 20 minuten in de frigo leggen.
4. De oven voorverwarmen op 180°.
5. Het werkoppervlak met bloem bestuiven alsook de deegbal.  De helft van de deegbal uitrollen tot een dikte van ongeveer 2,5 mm.  De andere helft terug in de frigo plaatsen.   Een beboterde taartvorm of een met bakpapier
beklede taartvorm bekleden met het deeg.  De vanille pudding boven op het deeg verdelen maar men blijft 1 cm van de rand.  Boven op de vanillepudding legt men de appelen.  Het deeg langs de taartrand wrijft men in met water.  Men rolt nu de 2de helft van het deeg uit en met behulp van de deegrol bedekt men de appeltjes met het uitgerold deeg.  Aan de taartrand het bovenste deeg aan het onderste goed samenduwen.  In het bovenste deeg maakt men enkele gleufjes met een mes zodanig dat de stoom wegkan.
6. De dooier aanlengen met 1 klp water en loskloppen en men wrijft de bovenkant van de taart daarmee in.
7. De taart gedurende 25 à 30 minuten in de oven plaatsen.
8. 5 minuten laten afkoelen en uit de vorm nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Stoofpot van eendenbout op de wijze baeckeoffe.