dinsdag 11 maart 2025

Gelakt varkensgebraad met rozemarijn, gratin dauphinois en worteltjes.

Ingrediënten voor 2 personen : Voor de gratin : 2 dl melk, 2 dl room, 2 takjes van ongeveer 10 cm rozemarijn, 2 teentjes knoflook, 700 gr aardappelen, peper, zout
Voor het gebraad : klontje boter, 375 gr varkensgebraad, peper, zout, 1 slp fijngehakte rozemarijn, 2 slp honing.
Voor de wortelen : ½ kg wortels, klontje boter, 2 laurierblaadjes, peper en zout.

Gratin :
1) Oven voorverwarmen op 185°.
2) De melk, de room, de rozemarijn, de fijngesnipperde knoflook, peper, zout aan de kook brengen. Vuur afzetten en het melkmengsel laten infuseren. Ondertussen de aardappelen schillen, wassen en in dunne plakken van ongeveer 2 mm dik snijden.
3) De aardappelen dakpansgewijs in een ovenvaste schotel schikken. Overgieten met de gezeefde melk en garen in de oven gedurende 1 uur à 1u10min. Indien de bovenkant te vlug kleurt afdekken met alufolie.
Wortelen :
1) Wortelen schillen en in dunne plakken van ongeveer 4 mm snijden. Stoven in een klontje boter met de laurier, peper en zout. Indien nodig 1 slp water bijgieten.
Het varkensgebraad .
1) Het vlees in boter langs alle kanten bruin kleuren. Het vet weggieten en een beetje water in de pan gieten. De aanbaksels losroeren. Het vlees kruiden met peper en zout en met behulp van een borstel inwrijven met de honing. Bestrooien met rozemarijn.
2) Het vlees schikken in een ovenvaste schotel en de jus van het vlees bijgieten alsook bedekken met enkele klontjes boter.
3) Het vlees bij de gratin in de oven plaatsen de laatste 20 minuten.
4) Het vlees in plakken snijden en enkele plakken op een bord schikken met wat wortelen en een rondje gratin dauphinois.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Gelakt varkensgebraad met rozemarijn, gratin dauphinois en worteltjes.