maandag 10 februari 2025

Gerookte haring met geplette aardappel, ei en bloemkool.

Ingrediënten voor 2 à 3 pers. : 200 gr gerookte haringfilet, 500 gr vastkokende aardappelen, 500 gr bloemkool, 3 lente-ui, 3 eieren, olijfolie, witte wijnazijn, grof zout, peper.

1. Aardappelen schillen en in stukken snijden. Koken in zoutwater. Afgieten.
2. Bloemkool in roosjes verdelen. De harde kern schillen en apart houden. De roosjes koken in zoutwater. Afgieten en grof versnijden.
3. De eieren gedurende 9 minuten koken. Pellen en laten afkoelen. Grof versnijden.
4. De lente-ui spoelen en in fijne ringen snijden.
5. De haring in reepjes versnijden en enkele
reepjes apart houden voor de garnering.
6. De aardappelen grof pletten en een scheut olijfolie bijvoegen, mengen en nu de bloemkool, eieren, haring, pijpajuin, 1 slp witte azijn en peper bijdoen. Alles heel goed mengen.
7. Vul een rond vormpje met deze bereiding. Garneer met de reepjes haring en rasp er de harde kern van de bloemkool over. Giet er nog een straaltje olijfolie op en strooi er wat grof zout over.
8. Verwijder de vorm en dien op.

Rollade van kippengehakt met ham en kaas.

Ingrediënten 2 pers. : 325 gr kippengehakt, 1 ei, 1 slp paneermeel, 1 snede gekookte ham(mag iets dikker gesneden zijn), 1 tomaat, sneetjes harde mozzarella kaas, verse basilicumblaadjes, gedroogde oregano, 40 gr gemalen emmentaler, 200 gr spinazie, 180 gr penne, 2 dl tomatensaus, 1 dl room.

1. De tomatensaus bereiden. Mengen met de room.
2. De tomaat in fijne schijfjes snijden.
3. De spinazie spoelen, droog zwieren en in reepjes snijden. Laten slinken in een klontje boter. Kruiden met peper en zout.
4. Het kippengehakt mengen met het ei en het paneermeel. Kruiden met zout en peper. Het tussen 2 lagen vershoudfolie leggen en er een rechthoek van maken van 1 cm dik.
5. Het bovenste vel vershoudfolie verwijderen en de snede
gekookte ham op het gehakt leggen. Daarop de sneetjes mozzarella verdelen en bestrooien met de oregano. Dan de schijfjes tomaten, blaadjes basilicum en als laatste de emmentaler er over
strooien.
6. De oven verwarmen op 180°.
7. Met behulp van het onderste vel vershoudfolie de onderste en bovenste kant van de rol naar mekaar brengen en zo een rol vormen. De naad goed tegen mekaar aandrukken en in een
ingevette vorm leggen met de naad naar onder.
8. De rollade in de oven plaatsen gedurende 25 à 35 minuten.
9. De penne koken zoals vermeld op de verpakking. Mengen met de spinazie en de saus en goed opwarmen.
10. De rollade uit de oven halen en in dikke plakken snijden.
11. De penne in een diep schotel doen en de plakjes rollade er op schikken.

zaterdag 8 februari 2025

Pizza met chorizo, brie, prei en aardappel.


Ingrediënten voor 2 pizza’s : Voor het deeg : 300 gr pizzabloem of T00, 150 gr lauw water, 12 gr gist, 2 slp olijfolie.
300 gr vastkokende aardappel, 2 preiwitten, 1 rode ui, 1 teentje look, 1 dl room, 200 gr brie, 125 gr kruidenkaas, 120 gr chorizo, tijm, peper, zout,1 slp gehakte peterselie.

1. Deeg bereiden : Meng in de kom van de robot de gist met het lauwe water. Strooi er de bloem bij en giet er de olijfolie bij. Kneed dit tot een homogene deeg. Verdeel het deeg in 2. Rol het pizzadeeg uit tot 2 pizzabodems. Leg de pizzabodems op pizzavormen. Verwarm de oven op 180°.
2. Verwijder de buitenste bladeren van de prei, spoel ze en snij ze in dunne halve ringen.
3. Schil de aardappelen en snij ze in flinterdunne schijfjes.
4. Pel de look en snipper fijn.
5. Pel de ui en snij in flinterdunne ringen.
6. Meng dit alles, besprenkel er wat olijfolie en de room over, kruid met gedroogde tijm, de peterselie, peper en zout. Doe deze mengeling in een ovenvaste schotel en bak dit in de oven gedurende 15 à 18 minuten.
7. Verhoog nu de oven op 190°.
8. Besmeer de pizzadegen in met de kruidenkaas en de preimengeling er boven verdelen. Schik er de in schijfjes gesneden chorizo op en plaats de pizza’s 10 minuten in de oven.
9. Snij de brie in plakjes en verdeel die over de pizza’s. Kruid de brie met nog wat peper en tijm. Zet ze terug 10 minuten in de oven.

Havermoutmuffin met banaan.

Ingrediënten voor 12 muffins : 125 gr havermout, 150 ml melk, 1 ei, 2 rijpe bananen, 2 klp kaneel, 1 klp bakpoeder, 40 gr hazelnoten.



1) De oven verwarmen op 200°.
2) De noten blenderen samen met de bananen. Niet tot moes blenderen.



3) Het ei loskloppen en de melk toevoegen. Alle anderen ingrediënten bij de melk doen en goed mengen.



4) De bakvormen inboteren. Indien men geen bakvorm heeft voor muffins kan men ook papieren cups gebruiken.
5) De vormpjes vullen met het beslag tot ongeveer ½ cm van boven.
6) De bakvorm in de
oven plaatsen gedurende 20 à 25 minuten.

Bladerdeegflap met appelen en confituur.

Ingrediënten : 1 rechthoekig bladerdeeg van 25/45 cm, 4 à 5 slp abrikozen of rabarber confituur, 500 gr Jonagold appelen, 1 ei.



1. Appelen schillen, klokhuis verwijderen en in schijfjes snijden.
2. Het bladerdeeg op het werkvlak leggen zodanig dat men het in de breedte in 2 plooit.


3. De helft van het bladerdeeg inwrijven met de helft van de confituur. Wel 2 cm van de boord blijven.
4. De appelschijfjes verdelen over de confituur
en de rest van de confituur op de appelen smeren.



5. De boorden van het bladerdeeg met water inwrijven en in 2 plooien. Enkele inkervingen maken in het bladerdeeg en de boorden goed aandrukken.
6. De oven verwarmen op 180°.
7. De eidooier loskloppen en het bladerdeeg inwrijven. De taart op bakpapier of bakmat leggen.

8. De taart 30 à 35 minuten bakken. 

donderdag 6 februari 2025

Ciabatta broodje met brie en auberginekaviaar.

Ingrediënten : 2 ciabatta's, 200 gr brie, 200 gr champignons, 200 gr gerookte baconreepjes, 1 teentje look, Provençaalse kruiden, 1 kleine ajuin, 1 kleine aubergine, olijfolie, peper, zout.

1. De aubergine kaviaar bereiden.
2. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
3. De ajuin en de look pellen en fijn snipperen.
4. De brie in plakjes snijden.
5. De ciabatta’s in de lengte in 2 snijden en inwrijven met olijfolie.
6. Op de onderste helft van van het broodje 3 lepels auberginekaviaar smeren.
7. De oven warmen op 160°.
8. Een beetje olijfolie warmen, ui en look fruiten, Champignons en bacon bijvoegen en alles 5 à 6 minuten laten sudderen. Kruiden met peper, zout en Provençaalse kruiden.
9. Het baconmengsel op de auberginekaviaar verdelen.





10. De broodjes in de oven plaatsen gedurende 10 minuten.

Nu de brie plakjes erop
schikken en terug in de oven plaatsen tot de brie begint te smelten.

maandag 3 februari 2025

Linzensoep met spinazie en kruidenkaas.

Ingrediënten : 150 gr groene linzen, 200 gr spinazie, 4 wortelen, 2 ajuinen, 2 teentjes look, kruidentuiltje (2 laurierbladen, 2 takjes tijm), 1 blik tomatenstukjes, 70 gr tomatenpuree, 1 doosje kruidenkaas, 1,5 lt groentenbouillon, 1 klp ras el hanout, olijfolie, peper, zout.

1. De wortelen schillen en in blokjes snijden.
2. De ajuinen pellen en grof snipperen. De look pellen en fijn snipperen.
3. De spinazie spoelen en droog zwieren. In fijne reepjes snijden.

4. Olijfolie warmen en de ui, wortelen en look
eventjes laten stoven.
5. De groene linzen spoelen en bij de groenten doen alsook de tomatenpuree. Nog eventjes laten sudderen.
6. Het kruidentuiltje erbij doen. De bouillon erbij gieten en het blik tomatenstukjes. Kruiden met de ras el hanout, peper en zout.
7. Laat de soep 40 minuten zachtjes koken.
8. Doe de spinazie erbij erbij en laat even slinken.
9. Verdeel de soep over de borden en garneer met 1 klp kruidenkaas in het midden van het bord. Garneer met enkele blaadjes spinazie.

zondag 2 februari 2025

Konijn met rozemarijn en mosterdroomsaus.

Ingrediënten : 1 konijn, 150 gr spekreepjes, 20 tal zilveruitjes, 2 sjalotten, 6 takjes rozemarijn, 1 slp mosterd, 4 dl witte wijn, 5 dl kippenbouillon, 2 dl room, boter, zout, peper, konijnkruiden.

1. Het konijn in stukken verdelen. Kruiden met konijnkruiden, peper, zout.
2. De sjalotten pellen en fijn snipperen.
3. De helft van de rozemarijn ritsen en fijnhakken. De andere takjes samenbinden.
4. Boter warmen en in een sauteerpan het konijn aan alle kanten bruin kleuren. De stukken uit de pan nemen en in een ovenvaste pot leggen.
5. De oven verwarmen op 160°.
6. In dezelfde pan nog een klontje boter warmen en de sjalot,
zilveruitjes en sjalot kleuren. Bij het konijn voegen. De pan blussen met de witte wijn. Even laten doorkoken en door een zeef bij het konijn gieten. De bouillon bijgieten en aan de kook brengen. De rozemarijn bij het
konijn doen.
7. De pot zonder deksel gedurende 40 minuten in de oven plaatsen met lichte stoom. Na 10 minuten de oven verminderen op 140°.
8. De room vermengen met de mosterd en nadat de pot 20 minuten in de oven zit het roommengsel erbij gieten.
9. De pot uit de oven nemen, de takjes rozemarijn verwijderen.
10. Lekker met gekookte aardappelen en een witloofsla.

zaterdag 1 februari 2025

Balletjes met aardappelen op Hongaarse wijze.


Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr gemengd gehakt, 1 ei, 1 slp paneermeel, gehaktkruiden, peper, zout,1 rode paprika,1 groene paprika,2 ajuinen, 1 teentje look, 500 gr aardappelen,
1 blik 400 gr gepelde tomaten, 70 gr tomatenpuree, 2 dl witte wijn, 3 dl groentenbouillon, kruidentuiltje van 2 blaadjes laurier en 2 takjes tijm, ½ klp marjolein, ½ klp karwij, 1 klp gerookte paprikapoeder, cayennepeper.

1. Het gehakt mengen met het ei, gehaktkruiden, peper, zout en paneelmeel. Balletjes draaien van ongeveer 50 gr.
2. Aardappelen schillen en in blokjes snijdern. Spoelen.
3. De ajuin en de look schillen. Look fijnsnipperen. De ajuin in fijne reepjes snijden.
4. De paprika’s schillen, zaadjes verwijderen en en reepjes snijden.
5. In een sauteerpan wat boter kleuren en de balletjes aan beide kanten bruin kleuren. Uit de pan halen en in dezelfde pan de ajuin en de look fruiten. De paprika bijvoegen, eventjes omroeren en de aardappelen bijdoen alsook de tomatenpuree. Dit alles enkele minuten laten fruiten.
6. Blussen met de witte wijn. Na een paar minuten de bouillon en de gepelde
tomaten bijgieten. Het kruidentuiltje bijvoegen en ook de marjolein, de karwij, gerookte paprikapoeder, cayenne en zout. Dit 25 minuten laten sudderen met deksel.
7. De balletjes in de saus doen en nu nog 10 minuten verder sudderen zonder deksel.

vrijdag 31 januari 2025

Ardense varkensoester met linzen, wortelen en groene kool.

Ingrediënten 2 pers. : 2 varkensoesters, 1 ui, 2 kruidnagels, 2 wortels, 1/3 groene kool, 100 gr groene linzen, laurier, rozemarijn, 3 dl groentenbouillon, klontje boter, 1 klp mosterd, peper, zout.

1. Wortelen schillen en in rondellen snijden.
2. Ui pellen, in 2 snijden en in de ene helft de kruidnagels prikken.
3. De harde nerven en de buitenste bladeren van de groene kool verwijderen. Spoelen en in repen snijden. Koken in gezouten water gedurende 12 à 15 minuten. Afgieten en spoelen onder koud water. Laten uitlekken.
4. De andere helft van de ajuin fijn snipperen.
5. Klontje boter warmen en de gesnipperde ui en wortel fruiten. De linzen, laurier, rozemarijn en ui met kruidnagel bijvoegen. 3 dl water bijgieten en ongeveer 20 à 25 minuten zachtjes laten koken. De geprikte ui, laurier en rozemarijn verwijderen
6. De groene kool wat fijner snijden en bij de linzen voegen. Kruiden met peper en zout.
7. Varkensoester aan beide kanten bruin bakken in klontje boter. Kruiden met peper. 1 dl bouillon bijvoegen en de varkensoesters nog 7 à 8 minuten zachtjes laten sudderen. Het vlees uit de pan nemen en warm houden. De rest van de bouillon in de pan gieten. Nog een beetje inkoken en de mosterd er bij roeren.
8. Wat linzen op het bord schikken. Ernaast de varkensoester en wat saus erlangs druppelen.
Opdienen met gekookte aardappelen.

Gevulde witte koolrolletjes met rijst en bechamelsaus.

Ingrediënten voor 6 rolletjes : 1 witte kool, 75 gr rijst, 1 kleine ui, 1 teentje look, 1 dl passata, snuifje komijn, olijfolie, peper, zout, Bechamel saus.

1. De rijst koken zoals vermeld op de verpakking.
2. 12 grote bladeren van de kool afnemen, spoelen en in kokend zoutwater gedurende 10 minuten blancheren. In koud water onderdompelen en het harde middengedeelte wegsnijden.
3. Van de rest van de witte kool 1/3 nemen en in
fijne reepjes snijden. In kokend zoutwater 7 à 8 minuten garen. Afgieten, met koud water spoelen en laten uitlekken.
4. De ui en de look pellen en fijn
snipperen. Fruiten in olijfolie, rijst, fijngesneden witte kool en passata bijvoegen. Kruiden met komijn, peper en zout. Goed mengen.
5. Telkens 2 bladeren witte kool op mekaar leggen en de rijstmengeling verdelen
over de bladeren. Voorzichtig oprollen.
6. Oven verwarmen op 180°.
7. Bechamel maken.
8. De rolletjes in een ovenvaste met boter ingevette schotel leggen. Overgieten met de bechamel saus en bestrooien met de emmentaler kaas.
9. Gedurende 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.

Lamsburger met kidney bonen en rode paprika.

Ingrediënten voor 4 pers. : 4 lamsburgers, 1 blik van 400 gr tomatenstukjes, olijfolie, 2 grote rode uien, 2 teentjes look, gedroogde chilipeper, 1 rode paprika, paprikapoeder, gedroogde oregano, 1 blik van 400 gr kidney bonen, 75 gr chorizo, 4 eieren.

1) De ajuinen pellen en in fijne rondellen snijden.
2) De look pellen en fijn snipperen.
3) De rode paprika schillen, zaadjes uithalen en in fijne reepjes snijden.
4) De ajuinen fruiten in de olijfolie, na 5 minuten look bijvoegen. Niet laten kleuren, indien nodig een beetje water bijvoegen. 15 minuten laten sudderen. Dan de paprikareepjes en de tomatenstukjes bijvoegen, kruiden met chilipeper , oregano en nogmaals 10 minuten laten sudderen.
5) Nu de kidney bonen en de chorizo bijvoegen en nogmaals 10 minuten laten sudderen.
6) De lamsburgers bakken in olijfolie, kruiden met peper, zout en gedroogde oregano.
7) Spiegeleieren bakken.
8) Het paprikamengsel in het midden van een bord schikken, daar op een lamsburger, en boven op een spiegelei.
9) Lekker met rijst of puree aardappelen.

donderdag 30 januari 2025

Gevulde kippenfilet met mozzarella, tomaat en basilicum.

Ingrediënten 2 pers.: 1 dubbele kippenfilet (van hoevekip), 8 sneetjes pizza mozzarella, 1 tomaat, tijm, oregano, basilicum, peper, zout, kippenkruiden, boter.

1. De kippenfilet opensnijden tot op 0,5 cm. Leg de kippenfilet russen 2 blaadjes versheidsfolie. Klop de kippenfilet zachtjes plat. Haal het bovenste blad versheidsfolie af. Kruiden met peper en zout.
2. Spoel de tomaten en snij in fijne schijfjes.
3. Leg in het midden de helft van de
mozzarella sneetjes dakpansgewijs op elkaar. Dan de tomatenschijfjes. Kruid met tijm en oregano. Verdeel er wat basilicumblaadjes op. Leg er nog een laag mozzarella op. Rol nu de kippenfilet op met behulp van de onderste
versheidsfolie. Strak oprollen. Indien nodig in nog een blad versheidsfolie draaien.
4. Dit 30 minuten in de stoomoven garen. Uit de oven nemen en laten afkoelen.
5. Versheidsfolie verwijderen. Droog deppen. Kruiden met peper, zout en kippenkruiden.
6. Oven verwarmen op 170°.
7. Boter warmen en de kippenrol aan alle kanten kleuren. In de oven plaatsen gedurende 10 minuten.
8. In dikke plakken snijden en opdienen met groene boontjes.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Ovenschotel met penne, bloemkool en gekookte ham.