vrijdag 10 februari 2023

Spinaziesoep met mascarpone.

Ingrediënten : 1,5 lt groentenbouillon, 1 ui, 1 teentje look, 2 stengels bleekselder, 250 gr bloemige aardappelen, klontje boter, 350 gr spinazie, snede brood, 1 slp + 1 klp mascarpone, 1 tak dille.

1. De ui en de look pellen. Fijn snipperen.
2. De selderstengels wassen en de dikke draden verwijderen. De selder in stukjes snijden.
3. De aardappelen schillen, wassen en in stukken snijden.
4. Spinazie wassen.
5. De ui en de look fruiten in de boter. De selder en de aardappelen bijvoegen. Bevochtigen met de bouillon en 20 minuten laten koken.

6. De spinazie bij de soep doen en nog 5 minuten laten koken. De soep heel fijn mixen met 1 slp mascapone.
7. De klp mascarpone mengen met de gehakte dille.
8. De snede brood versnijden in stukjes van 1 cm en bakken in klontje boter tot croutons.
9. De soep opdienen in een mooie tas en garneren met de dille-mascarpone en de croutons.

donderdag 9 februari 2023

Hutsepot met vleesribben, spitskool en spruiten.

Ingrediënten 3 à 4 pers. : 600 gr vleesribben, 1 spitskool, 350 gr spruiten, 1 preiwit, 3 stengels selder, 2 ajuinen, 2 grote wortelen, 4 grote aardappelen, 2 blaadjes laurier, enkele takjes tijm, 2 à 3 kruidnagels, 2 teentjes look, 1 lt groentenbouillon, peper, zout, boter, mosterd.

1) Vleesribben in een kom doen met 1 ajuin, lookteentjes, kruidnagel, laurier en tijm. Overgieten met de bouillon en aan de kook brengen, afschuimen en zachtjes 30 minuten laten koken.
2) De tweede ajuin pellen.
3) De wortelen en aardappelen schillen.
4) De spruitjes, spitskool, prei en selder spoelen en beschadigde en slechte gedeelten verwijderen.
5) Al de groenten in grove stukken snijden.
6) De vleesribben uit de bouillon halen en de bouillon zeven.

7) In dezelfde pot boter warmen en de vleesribben bruin bakken. Kruiden met peper en zout. Uit de pot halen. Indien nodig nog wat boter warmen en de groenten in de pot doen en fruiten gedurende 3 à 4 minuten. Kruiden met boter en zout. De vleesribben op de groenten leggen, de bouillon erbij gieten en aan de kook brengen.
8) De oven warmen op 135°. Indien men een stoomoven AEG heeft kan men de functie steamify gebruiken.
9) De pot gedurende 60 à 75 minuten in de oven plaatsen.
10) Opdienen met mosterd.

woensdag 8 februari 2023

Kalfsragoût met schorseneren.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 grs kalfsstoofvlees, 500 gr verse schorseneren (diepvries kan ook), 1 grote ui, 1 slp gehakte peterselie, 3 takjes tijm, 2 laurierbladen, 500ml groentenbouillon, boter, peper en zout.

1) De schorseneren schillen en in stukken snijden, ofwel de diepvries schorsneren laten ontdooien.
2) De ajuin pellen en fijn snipperen.
3) Oven verwarmen op 160°.
4) Het vlees in de boter bruin kleuren. Kruiden met peper en zout. Het vlees in een ovenvaste pot doen.

5) In dezelfde pan, de ajuin kleuren en bij het vlees doen alsook de tijm en de laurier.
6) De pan deglaceren met de bouillon en dit bij het vlees doen.
7) Het vlees met deksel ongeveer 45 minuten in de oven doen. Schorseneren bijdoen en nogmaals 20 à 30 minuten in de oven plaatsen. Nazien of het vlees gaar is. Peterselie overstrooien.
8) Lekker met gekookte aardappelen.

dinsdag 7 februari 2023

Bokkenpootjes.

Ingrediënten voor ongeveer 30 stuks : voor de koek : 110 gr eiwit, 180 gr broyage (90 gr poedersuiker en 90 gr amandelpoeder), 100 gr poedersuiker, 20 gr maïzena, 60 gr amandelschilfers
Voor de chocolade : 150 gr chocolade, 1 à 2 slp room.
Voor de vulling : 250 gr zeer malse boter, 250 gr poedersuiker, 1 klp cacaopoeder, 3 slp warm water.

1. De eiwitten stijf kloppen. De suiker in 4 keer toevoegen. Kloppen tot al de suiker is opgelost. Spatel er de broyage en de maïzena onder.

2. De oven verwarmen op 175°.

3. Een spuitzak met effen klein mondje opvullen met het koekendeeg en op een met bakpapier beklede bakplaat staafjes spuiten van 5 cm. Tussen de staafjes 2 cm afstand houden. Bestrooi er gelijkmatig amandelschilfers op.

4. Bak dit gedurende 15 minuten.
5. Laten afkoelen. Draai de helft met platte kant naar boven.
6. Bereid de vulling : de zeer zachte boter kloppen tot ze wit ziet. Beetje bij beetje de poedersuiker bijvoegen. Strooi er de cacaopoeder en giet er het water bij. Nog even goed doorkloppen.

7. Spuit met een effen mondje een streep vulling op het omgekeerde koekje en kleef er zachtjes de andere helft op. Plaats dit in de koelkast en laat de vulling goed opstijven.
8. Chocolade smelten tot ongeveer 42°. De room bijgieten en goed roeren.
9. Dompel nu de uiteinden van de koekjes in de chocolade en laat goed opstijven.
Om te bewaren doe de koekjes in de koekentrommel en zet dit in de koelkast.

maandag 6 februari 2023

Aardappeltaart.

Ingrediënten 4 pers. : 1 kg bloemige aardappelen (bintjes), 3 eieren, 250 ml room, 100 gr geraspte emmentaler, zout, peper, klontje boter.

1) Aardappelen goed wassen en schillen. Niet meer wassen na het schillen.
2) De oven voorverwarmen op 180°.
3) Taartvorm goed inboteren.

4) De eieren mengen met de room, zout en peper.
5) De aardappelen in fijne schijfjes snijden.
6) De aardappelschijfjes schikken in de vorm. Tegen de wand van de vorm ook een rij schijfjes plaatsen. Op de laag aardappelen enkele lepels eierroom verdelen, daar op een beetje geraspte kaas strooien. Zo verder opbouwen tot alle aardappelschijfjes op zijn.
7) In de oven plaatsen gedurende 1 uur en 15 minuten. Toch controleren of de aardappelen gaar zijn. Na 40 minuten de aardappelen aan de zijkant overbuigen naar het midden en de aardappelen aandrukken.
8) De aardappelen uit de oven nemen en voorzichtig op een schaal storten.

zondag 5 februari 2023

Appelflappen.

Ingrediënten voor 4 appelflappen : 4 ronde bladerdeegvormen van 16 cm, 3 appels, 50 gr rozijnen, 35 gr rietsuiker, 1 slp rum, snuifje kaneelpoeder, 2 slp parelsuiker, 1 dooier, 1 slp melk.

1. Oven verwarmen op 175° C.
2. De rozijnen weken met de rum.
3. De appels schillen en in kleine stukjes snijden. De appels stoven met de rozijnen, de rietsuiker en de kaneel tot ze gaar zijn. Zoveel mogelijk droog stoven. Laat de appelen afkoelen.
4. De dooier loskloppen met de melk.

5. Verdeel de appelen over de 4 bladerdeegjes. Bestrijk de volledige rand over 1 cm met water. Vouw de bladerdeegjes in 2 zodanig dat men halve cirkels bekomt. De randen dichtduwen met een vork.

6. Met behulp van een kookpenseel de flappen inwrijven met het losgeklopt ei. Parelsuiker over strooien en de flappen in de oven plaatsen gedurende 25 à 30 minuten.

vrijdag 3 februari 2023

Konijn met salie en tomaten.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 konijn van 1,5 kg, 1 blik tomaten van 400 gr, 3 takjes salie, 100 gr gerookt spek, 5 dl witte wijn, 2 dl water, 1 rode paprika, 2 wortels, 3 sjalotten, 2 sneden peperkoek, mosterd, boter, peper en zout.

1) Het konijn pareren, dit wil zeggen, opkuisen, alle vette deeltjes wegsnijden.
2) De paprika en de wortel schillen en in blokjes snijden.
3) De sjalot pellen en fijn snipperen.

4) Oven voorverwarmen op 180°.
5) Boter smelten in een pan en het konijn laten kleuren. Kruiden met peper en zout. De stukken konijn uit de pan nemen en in een ovenvaste pot doen. De pan deglaceren met het water. Dit bij het konijn doen.

6) Terug een klontje boter in de pan doen en de sjalot fruiten samen met het spek, de paprika en de wortels. 5 minuten laten sudderen en dan bij het konijn doen, samen met het blik tomaten en de takjes salie.
7) De witte wijn bij gieten. De peperkoek inwrijven met mosterd en boven op het konijn doen.
8) De pot in de oven plaatsen gedurende 50 à 60 minuten.
9) Heel lekker met gekookte aardappelen.

donderdag 2 februari 2023

Pannenkoeken met citroencrème en chocoladesaus.

Ingrediënten voor 4 personen : voor de pannenkoeken : 100 gr zelfrijzende bloem, ¼ lt melk, 15 gr suiker, ½ pakje vanillesuiker, 2 eieren, 1 lepel neutrale olie.
Voor de citroencrème : 500 gr citroen, 25 gr vanillepuddingpoeder, 2 eieren, 2,5 dl room, 6 gr gelatineblaadjes, 200 gr suiker.
Voor de chocoladesaus : 200 gr chocolade, beetje melk.

• Citroenen uitpersen tot ¼ liter.
• Citroensap ongeveer 1 minuut zachtjes koken met 150 gr suiker al roerend.
• Dooiers loskloppen met 50 gr suiker tot het licht geel ziet (ruban kloppen noemt men dat), vanillepoeder bijvoegen, kloppen tot het goed gemengd is. 1/3 van het warme citroensap bijdoen al kloppend dan al de rest van het citroensap bijdoen en opwarmen al roerend tot aan het kookpunt tot men een smeuïge crème bekomt.
• Laten afkoelen.
• Gelatine weken.
• Men neemt 2 lepels van de citroencrème en men warmt die op en laat er de gelatine insmelten. Voorzichtig onder de citroencrème spatelen.
• Room opkloppen, niet te stijf. Onder de citroencrème spatelen.
•Laten opstijven.
• Alle ingrediënten om de pannenkoeken te maken vermengen en de pannenkoeken bakken. Laten afkoelen.
• Chocolade met een beetje melk laten smelten tot de gewenste dikte.
• Oven verwarmen op grillstand
• De pannenkoeken opvullen met de citroencrème en oprollen en in een ingeboterde schaal leggen. Eventjes onder de grill zetten.
• Opdienen met warme chocolade saus en garneren met stukjes meringue.

woensdag 1 februari 2023

Mocktail Gember vlierbloesem

Ingrediënten : 1 dl Gimber, 4 dl appelsap, 3,5 dl vlierbloesemsiroop , Schweppes tonic


1) De Gimber, appelsap en vlierbloesemsiroop mengen.
2) ¼ de van dit mengsel bij ¾ Schweppes tonic gieten.
3) Indien jullie een sterkere gember smaak willen kunnen jullie iets minder Schweppes tonic bijgieten.
4) Eventueel kan men nog enkele ijsblokjes in het glas doen en garneren met enkele blauwe bessen en gedroogde appelschijf.


dinsdag 31 januari 2023

Gevulde kalfslapjes met groene kool en champignons saus.

Ingrediënten voor 2 personen : ½ groene kool, 2 grote of 4 kleine kalfslapjes, 4 sneetjes gerookt spek, 250 gr champignons, 200 gr gehakt, 1 slp rozijnen, 1slp pijnboompitten, 2 dl kippenbouillon, 1 ei, 1 dl room, boter, peper en zout.

1) De kalfslapjes plat kloppen tussen vershoudfolie.
2) Het gehakt mengen met het ei, de rozijnen en de pijnboompitten. Het gehakt verdelen over de kalfslapjes en oprollen. Omwikkel elk rolletje met gerookt spek.
3) De champignons borstelen en in sneetjes snijden.
4) De middennerf verwijderen uit de koolbladeren en de bladeren wassen. Versnijden in niet te dunne repen. In kokend zoutwater doen en 5 minuten zachtjes laten koken. Afgieten en laten uitlekken.
5) Oven verwarmen op 170°.
6) De kalfsrolletjes laten kleuren in de boter en in een ovenvaste schaal leggen. Ongeveer 25 à 30 minuten in de oven verder laten bakken.
7) Ondertussen de groene kool in boter laten opwarmen en kruiden met peper en zout.
8) De champignons bakken in boter.
9) De kalfsrolletjes uit de oven nemen en warm houden. De ovenschaal deglaceren met de kippenbouillon. In een kleine pot gieten en laten inkoken. Room en champignons toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
10) Op het bord de savooie schikken en daar op het kalfsrolletje met de champignons saus.
11) Lekker met aardappelpuree.

zondag 29 januari 2023

Wrap met brie, spek en champignons.

Ingrediënten : 8 kleine of 4 grote wraps, 250 gr champignons, 125 gr gerookt spek, 1 teentje look, 1 slp gehakte bladpeterselie, 150 gr brie, 1 rode ui, olijfolie.

1. De ui en de look pellen, fijn snipperen.
2. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
3. Een beetje olijfolie warmen, ui en look fruiten, spek bijvoegen en champignons, dit alles gedurende 4 à 5 minuten bakken. Peterselie bijvoegen.
4. Brie versnijden in repen van 4 à 5 mm.
5. Oven verwarmen op 180°.

6. De wraps beleggen met het champignonmengsel. Een reepje brie erboven leggen en de wrap dichtvouwen.
7. Bakpapier op een rooster leggen en daar de gevouwen wraps op schikken. Gedurende 10 minuten in de oven plaatsen.
8. De wraps overlangs in 2 snijden en schikken op een bord.

zaterdag 28 januari 2023

Kippenbillen met puntpaprika uit de oven.

Ingrediënten 2 pers. : 2 à 3 kippenbillen, 4 roma tomaten, 1 rode en 1 gele puntpaprika, 500 gr vastkokende aardappelen, 250 gr champignons, 1 slp oregano, 1 teentje knoflook, 3 + 1 slp olijfolie, 2 ajuinen, 1 à 2 slp kippenkruiden.

1. Spoel en snij de puntpaprika’s in de lengte in 2. Verwijder de zaadjes. Snij in reepjes van 0,5 cm.
2. Spoel en snij de tomaten in 6.
3. Pel de look en snipper fijn.



4. Pel de ajuinen en snij in blokjes.
5. Schil de aardappelen, spoel en snij in niet te grote stukken.
6. Borstel de champignons en snij in dikke plakken.
7. Verwarm de oven op 170°.

8. Snij de kippenbillen in 2, tussen de pillon en de bovenbil en wrijf ze in met kippenkruiden.
9. Doe de puntpaprika, tomaten, aardappelen, ajuin, look, champignons in een ovenschotel. Kruid met peper, zout en oregano. Giet er de 3 lepels olijfolie bij en meng dit alles goed. Leg er de kippenbillen bovenop en wrijf ze in met de resterende olijfolie.
10. Zet de schotel 35 à 45 minuten in de oven. Voor wie een stoomoven AEG heeft steamify 170°.

vrijdag 27 januari 2023

Moussaka.

Ingrediënten voor 4 personen :
Voor de vleessaus : 400 gr rundsgehakt en 200 gr gemengd gehakt, (of 600 gr lamsgehakt), 1 ui, 2 teentjes look, 1 blik tomaten, 40 gr tomatenpuree, 2 slp gehakte bladpeterselie, 2 dl rode wijn, 1 mespunt kaneel, 1 mespunt komijn, peper , zout, olijfolie
Voor de bechamelsaus : 50 gr boter, 50 gr bloem, 6 dl melk, 150 gr gruyère kaas of pecorino, nootmuskaat, peper en zout
2 aubergines, 4 tomaten, 1,2 kg aardappelen.

1. De aubergines spoelen en ongeschild in ringen snijden van ongeveer 4 mm. Bestrooien met zout en ongeveer 1 uur laten uitlekken of in lagen tussen keukenpapier leggen. De aubergine plakken spoelen en droogdeppen. De aubergine plakken bebloemen. In een grote pan ruim arachide olie verwarmen tot 170°. De plakken in de olie een paar minuten laten garen. Laten uitlekken op keukenpapier.
2. De aardappelen schillen, in plakken snijden van ongeveer 4 mm en op 160° frituren zonder kleuren. Laten uitlekken op keukenpapier.
3. De uien en de look pellen en fijn snipperen. Olijfolie warmen. Ajuin en look fruiten. Gehakt bijvoegen en bakken. De tomatenpuree bijvoegen, even omroeren en het blik tomaten, de rode wijn, kaneel, komijn, gehakte peterselie onder roeren. Nu 45 minuten laten pruttelen. Bijkruiden met peper en zout.
4. De tomaten monderen en in plakjes van 4 mm snijden.
5. Smelt voor de bechamelsaus de boter en roer er de bloem door. Laat de bloem even bakken zonder kleuren. De melk beetje bij beetje bijvoegen tot men een mooie gladde saus heeft. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. De helft van de kaas onderroeren.
6. Oven voorverwarmen op 170°.
7. Nu een ovenschotel met olijfolie inwrijven. De helft van de aubergines in de schaal leggen, daar op de helft de tomaten, dan de helft van de vleessaus, nu de aardappelen, dan terug aubergine, tomaten, vleessaus en nu de kaassaus. Bestrooien met de rest van de kaas en het paneermeel.
8.Schotel gedurende 45 minuten in de oven plaatsen.

donderdag 26 januari 2023

Hartige kugelhopf met gerookte ham en parmezaan.

Ingrediënten : 150 gr bloem type 00 of 45, 4 eieren, 25 gr olijfolie, 25 gr zonnebloemolie, 16 gr bakpoeder, 100 gr melk, gerookt zout, cayennepeper, 7 groene olijven, 1 kleine groene paprika, 200 gr gerookte ham, 90 gr parmezaan, 30 gr pompoenpitten, kleine kugelhopf vormen.

1) De paprika schillen, zaadjes verwijderen en in heel kleine blokjes snijden.
2) De ham in heel fijne blokjes snijden.


3) De parmezaan raspen.
4) De olijven fijn hakken, alsook de pompoenpitten.
5) De eieren loskloppen, mengen met de olie, de bloem en de bakpoeder.

6) De melk bijgieten. Kruiden met het zout en de cayennepeper. Alles goed mengen.
7) De olijven, ham, groene paprika, parmezaan en pompoenpitten erbij voegen en alles goed mengen.
8) De oven verwarmen op 175°.
9) De kugelhopf vormen inwrijven met gesmolten boter en opvullen met het deeg.
10) In de oven plaatsen gedurende 20 à 25 minuten.
11) Opdienen en menn kan dit garneren met een beetje gerookte ham en tomaat

Men kan hiervoor ook andere kleine vormen gebruiken of 1 grote cake bakken en in porties versnijden als aperitiefhapje.
Indien men een grote vorm gebruikt dan wel de baktijd aanpassen.

dinsdag 24 januari 2023

Rillettes van sardines met smeerkaas en dille.

Ingrediënten : 200 gr uitgelekte sardinefilets op olijfolie, 6 stukjes smeerkaas (type vache qui rit), 1 slp witte wijnazijn, 1 klp mosterd, 3 augurken en enkele voor de garnering, snuifje piment d’ Espelette, takjes dille.

1. De smeerkaas samen met enkele takjes dille, 3 augurken, witte wijnazijn, mosterd en de piment d’Espelette samen in de blender doen. Bijkruiden met grof zout indien nodig.

2. De sardines met een vork fijn prakken en het kaasmengsel bij de sardines doen. Goed mengen.
3. Op geroosterd brood smeren en garneren met de rest van de augurken.
Lekker als lichte lunch met soep.
Maar ook zeer goed als aperitiefhapje op een toastje of in een verrine gegarneerd met beetje tomatestukjes.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Parelhoen met graanmosterd en salie.