donderdag 5 oktober 2023

Muffins met blauwe bessen.

Ingrediënten voor 10 muffins : 100 gr zachte boter, 150 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker, 3 eieren,300 gr patisserie bloem, 2 klp gistpoeder, 1 dl melk, 2 slp blauwe bessen in compote.

1) Voor de blauwe bessen compote, de blauwe bessen opwarmen en laten sudderen tot er nog weinig vocht over is. Het is niet nodig om suiker bij te voegen. Men mag ook blauwe bessen uit de diepvries gebruiken.
2) Een muffin bakblik gebruiken of papieren vormpjes. Bij papieren vormpjes best 2 vormpjes in elkaar gebruiken.
3) De oven voorverwarmen op 180°.
4) De boter, suiker en vanillesuiker tot crème kloppen. De eieren er 1 per 1 door roeren.
5) De bloem met de gistpoeder zeven en met de melk door de crème roeren. De bessen compote door het beslag mengen.
6) Het beslag in de vormpjes verdelen.
7) De muffins ongeveer 30 minuten bakken. Na 15 minuten de oven verminderen op 170°.
8) Men kan de muffins garneren met parelsuiker of poedersuiker.

dinsdag 3 oktober 2023

Pladijsfilet met wortelzalf, mossels en inktvis met kerriesaus, bladerdeegje met pesto.

Ingrediënten voor 2 personen : 300 gr pladijsfilet, 300 gr wortels, klontje boter, karwij of noot, 400 gr mosselen, 1 takje lavas of groene selder, 1 ajuin, peper, zout, gele currypasta (naar smaak), 70 gr kant en klare tentakels van inktvis, bladerdeeg, pesto, 1 ei, 1,5 dl witte wijn, 1,5 dl water, 1,5 dl room, beurre manié, bladpeterselie.
Recept pesto

1) Wortels schillen, in stukken snijden en gaar koken. Afgieten en heel fijn mixen of in de blender. Kruiden met karwij, peper en zout.
2) Mossels kuisen en goed spoelen. Mossels koken met de ui, lavas, zout, peper, witte wijn en water. Na 4 à 5 minuten de mosselen van het vuur nemen en uithalen. Het vocht zeven.
3) Het mosselvocht inkoken met de room. Men mag die ook indikken met beurre manié. Kruiden met de currypasta en indien nodig zout. Mosselen en de inktvis in de warme saus doen en niet meer opwarmen.
4) Oven voorverwarmen op180°.
5) In het bladerdeeg 4 rondjes uitsteken van diameter 5 cm. Op 2 rondjes in het midden wat pesto doen, de boordjes met opgeklopt ei inwrijven en er een 2de rondje over doen. De boorden goed aan mekaar drukken. De bovenkant inwrijven met opgeklopt ei en 15 minuten in de oven bakken. Men maakt zoveel bladerdeegjes per persoon zoals men zelf wilt.
6) Pladijsfilets bakken in de schuimende boter.
7) Op een bord in het midden de wortelpuree doen, daar op de pladijs en de mosselen en inktvis. Garneren met een reepje pesto bladerdeegje en bladpeterselie.

vrijdag 29 september 2023

Kaastaart met Oreo koekjes.

Ingrediënten voor 12 à 14 personen : springvorm van 26 cm, 28 en 14 Oreo koekjes, 150 gr boter, 500 gr verse kaas, 250 gr mascarpone, 200 gr witte chocolade, 18 gr gelatine, 1,5 dl en 2 slp room, 1 klp poedersuiker, chocoladeboontjes, chocoladeschilfers.

1) De boter smelten.
2) 28 oreo koekjes mixen en mengen met de gesmolten boter.
3) De springvorm op de bodem bekleden met bakpapier en de zijkanten goed invetten. Het oreo mengsel op de bodem van de springvorm verdelen en goed aandrukken. In de frigo plaatsen.
4) Gelatine weken.
5) De chocolade smelten. De 2 slp room warmen en de geweekte gelatine er in laten smelten.
6) 12 oreo koekjes in stukjes snijden.
7) De verse kaas en de mascarpone mengen, de chocolade er onder roeren alsook de
gelatine en de stukjes Oreo koekjes.
8) Alles op de afgekoelde bodem gieten. De bovenkant mooi glad strijken en minimum 3 uur in de frigo plaatsen.
9) De 1,5 dl room opkloppen met de poedersuiker.
10) De taart garneren met toefjes slagroom, chocoladeboontjes en chocoladeschilfers.

Gepocheerde peer met specerijen, vanille-ijs en pruimencompote.


Ingrediënten voor 2 personen : 2 gepocheerde peren, 2 grote bollen vanille-ijs, 4 slp pruimencompote, 2 slp verkruimelde zandkoekjes.



1) De peren pocheren zoals vermeld in het recept.
2) De pruimencompote maken zoals in het recept.
3) De koekjes verkruimelen.
4) In een diep bord 2 slp pruimencompte doen, daarop 1 grote bol vanille-ijs en 2 halve peren. Garneren met verkruimelde koekjes

Gepocheerde peren met witte wijn en specerijen.

Ingrediënten : 6 peren, ¼ lt witte wijn, ½ lt water, 2 à 3 slp suiker, ½ limoen, ½ dopje saffraan, 5 tal zwarte peperkorrels, 1 steranijs, 2 kruidnagels, 2 kaneelstokken 3 jeneverbessen, ½ klp curcuma.

1) De peren schillen, in 2 snijden en het klokhuis uithalen
2) De witte wijn met het water, de suiker en de specerijen een 10 tal minuten zachtjes laten koken.



3) De peren in het witte wijn mengsel op zacht vuur laten pocheren tot ze gaar zijn.





4) In het sap laten afkoelen. Dit kan gerust een paar dagen op voorhand.
5) Heel lekker met ijs, als garnering van een taart of nagerecht.

woensdag 27 september 2023

Steak met oesterzwammen en dragon.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 steaks, 250 gr oesterzwammen, 1 handvol gemengde salade, 2 slp vinaigrette, ½ bussel dragon, 2,5 dl room.

1) De oesterzwammen snijden.
2) De salade spoelen.
3) De dragon van de takjes ritsen en fijnsnijden.
4) Botere warmen en de steaks aan beide kanten aankorsten, en verder bakken zoals men wenst, kruiden met peper en zout. Uit de pan halen en in alu folie wikkelen om warm te houden.

5) In dezelfde pan de oesterzwammen bakken, dan 2 lepels water bijvoegen en dan de room. Laten inkoken tot gewenste dikte. Dragon bijvoegen. Bijkruiden met peper en zout indien nodig
6) Serveren met de salade en frietjes of gebakken aardappelen.

dinsdag 26 september 2023

Hartige cake met kerstomaten, rauwe ham en mozzarella.

Ingrediënten : 260 gr bloem T00, 70 gr geraspte parmezaan, 2 dl melk, 1 dl olijfolie, 2 eieren, 16 gr bakpoeder, zout, peper, 1 klp fijngesneden rozemarijnblaadjes, 1 klp geritste tijm, 20 tal kerstomaten, 120 gr rauwe ham, 200 gr mozzarella.

1) De ham in reepjes snijden.
2) De mozzarella in stukjes snijden.
3) De eieren in de mengbeker van de robot doen en met de K-haak loskloppen met de melk. De bloem, bakpoeder, olijfolie, snuifje zout, peper, tijm, rozemarijn bijvoegen en goed mengen.
4) De kerstomaten, de ham en de helft van de mozzarella toevoegen en voorzichtig mengen onder het deeg.
5) Oven verwarmen op 180°.
6) Het deeg in een
ingevette en bebloemde vorm gieten, De rest van de mozzarella er over verdelen.
7) De cake in de oven plaatsen gedurende 45 à 55 minuten.
8) Lauw of op kamer
temperatuur serveren
9) Ik heb dit geserveerd als aperitiefhapje met een garnituur van mozzarella bolletjes en een kerstomaat, alsook met een gazpacho.

zondag 24 september 2023

Hamburgers met paprika en champignons saus.

Ingrediënten 4 pers. : 4 hamburgers, 1 rode paprika, 250 gr champignons, 2 sjalotten, 2 teentjes look, 70 gr tomatenpuree, 3 dl groentenbouillon, 1 dl room, 1 dl witte wijn, gerookte paprikapoeder, zout, peper, 1 klp worcestershiresaus, 16 aardappelkrieltjes, rucola, olijfolie, boter.

1. De rode paprika schillen en in fijne reepjes snijden.
2. De sjalotten en de look pellen en fijn snipperen.
3. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
4. De krieltjes spoelen en borstelen. Gaar koken en in 2 snijden.
5. Olijfolie warmen en paprika reepjes, sjalot en look fruiten. Tomatenpuree bijvoegen en eventjes meebakken.
6. Witte wijn bijgieten, eventjes laten inkoken en de bouillon bijgieten. 5 tal minuten inkoken en de champignons bijdoen. Kruiden met de gerookte paprikapoeder, worcestershiresaus, peper en zout. De room bijgieten en inkoken tot gewenste dikte,
7. Klontje boter met 1 lepel olijfolie warmen en de hamburgers aan beide kanten bruin bakken. Kruiden met peper en zout. In de saus leggen en een 2 tal minuten verder bakken.
8. De krieltjes in olijfolie aanbakken en bestrooien met grof zout.
9. In het midden van het bord een hamburger schikken en wat saus over doen. 8 halve krielaardappelen er rond leggen. Garneren met de rucola.

zaterdag 9 september 2023

Omelet gevuld met groenten en parmezaan.

Ingrediënten voor 1 omelet : 2 eieren, 3 champignons, 5 cm courgette, 5 bloemkoolroosjes, ¼ rode paprika, 3 kerstomaten, 1 klp fijngesneden platte peterselie, 1 klp geraspte parmezaan, peper, zout, olijfolie.

1. De courgette spoelen, in de lengte in 2 snijden, en halve ringen snijden.
2. De rode paprika schillen en in reepjes snijden.
3. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
4. De kerstomaten in 2 snijden.
5. Bak de bloemkool roosjes en de courgette in olijfolie gedurende 3 à 4 minuten, nu de paprika reepjes erbij voegen en na 1 minuut de kerstomaten. Kruiden met peper en zout. De groentjes mogen nog krokant zijn.

6. De eieren opkloppen en kruiden met peper en zout.
7. In een andere pan de omelet bakken. De ½ van de peterselie en de parmezaan er over strooien.
8. Schik de omelet op een bord en verdeel er de groentjes over. Vouw de omelet voor 1/3 dicht en bestrooi met de andere helft van de peterselie.

Appelen in de oven met amandelsuiker.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 appelen, 50 gr zachte boter, 50 gr kandijsuiker, 35 gr gemalen amandelpoeder, sap van ¼ citroen.

1. De appelen spoelen en met een appelboor het klokhuis verwijderen.
2. De oven verwarmen op 180°.
3. De boter, kandijsuiker, citroensap en amandelpoeder in de blender mixen tot een mooi homogeen mengsel.
4. Met behulp van een spuitzak het amandelmengsel in de uitgeholde appel spuiten.
5. De appelen in een ovenvaste schaal schikken en 30 minuten in de oven plaatsen. Na 30 minuten de oven
verminderen op 160° en nogmaals 10 à 15 minuten garen naargelang de grootte van de appel.

Tortilla wraps met kruidenkaas, spek, cheddar en spiegelei.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 Tortilla wraps, 2 kleine ajuinen, 200 gr gerookt spek, 120 gr kruidenkaas, 2 eieren, 50 gr geraspte cheddar, basilicum.

1) De ajuinen pellen, fijn snipperen.
2) Oven voorverwarmen op 180°.
3) Een anti kleefpan verwarmen en het spek er in bakken. De ajuinen bij het spek doen en nog 5 à 6 minuten laten fruiten. Het overtollige vet weggieten.
4) De wraps besmeren met de kruidenkaas. Het spek en de ajuinen erover verdelen. De geraspte cheddar er over strooien. In het midden van de wrap een ei open breken. De wraps 5 minuten in de
oven plaatsen en nog 1 minuut onder de grill. Garneren met de basilicum.

Balletjes van lamsgehakt met groene paprika en tomatensaus.

Ingrediënten voor 2 personen : voor de balletjes : 350 gr lamsghakt, 1 sjalot, 1 teentje look, ½ klp komijn poeder, ½ klp gemberpoeder,1/2 klp gerookte paprikapoeder, ½ klp koriander poeder, 1 ei, zout, peper, ½ van 1 handvol verse oregano, 1 slp paneermeel.
Voor de saus : olijfolie, 1 kleine ui, 1 teentje look, 1 blik 400 gr kerstomaten, ½ klp paprikapoeder, ½ klp komijnpoeder, ½ klp kaneelpoeder, 1 groene paprika, 125 gr champignons, ½ handvol verse oregano, peper, zout, snuifje suiker.
180 gr spaghetti of tagliatelle.

1. De balletjes : de sjalot en de look pellen. Fijnsnipperen.
2. De oreganoblaadjes van de stelen plukken en grof hakken. Verdelen in 2 en de andere helft voor de saus bewaren.
3. Het gehakt mengen met de sjalot, de look, de kruiden, het ei, het paneermeel, de ½ van de oregano, zout en peper. Goed mengen
4. Van het gehakt balletjes maken ter grootte van ping-pong balletje. De balletjes in een sauteuse bakken in olijfolie gedurende 8 à 10 minuten.
5. De saus : De groene paprika schillen en in repen snijden . Blancheren gedurende 5 minuten in kokend zoutwater. Afgieten en spoelen met koud water.
6. De ajuin en de look pellen en fijnsnipperen. Fruiten in olijfolie. Kaneel, komijn en paprikapoeder toevoegen en eventjes laten meefruiten. Het blik kerstomaten bijgieten alsook snuifje suiker, zout en peper. Ongeveer 15 minuten zachtjes laten fruiten met deksel.
7. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bijhouden.
8. De saus, de spaghetti, de andere ½ van de oreganoblaadjes, de paprikareepjes bij de balletjes doen en mengen. Indien nodig nog wat van het kookvocht van de spaghetti bijvoegen. Nogmaals goed opwarmen en serveren.

Cervela met Oud Brugge, rauwe ham en witloof.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 cervela’s, 150 gr Oud Brugge kaas, 4 sneden rauwe ham, 4 stronken witloof, klontje boter.

1. Het onderste en harde gedeelte van het witloof verwijderen. Het witloof spoelen.
2. Klontje boter smelten en het witloof bakken zonder kleuren. Kruiden met peper en zout. Wat water bijvoegen en gedurende 15 à 20 minuten zachtjes garen. Uit de pan nemen, in de lengte in 2 snijden en laten afkoelen.
3. De cervela’s en de kaas in de lengte in repen snijden van 0,5 cm. De cervela en de kaas verdelen over de ene helft van het witloof. Bedekken met de andere helft van het witloof.
4. De opgevulde stronken witloof omwikkelen met de rauwe ham.
5. Oven voorverwarmen op 150°.
6. De omwikkelde stronken witloof aanbakken in boter en verder gedurende 12 à 15 minuten verder garen in de oven.

Bloemkoolsoep met kerrie en kokosroom.

Ingrediënten : ½ bloemkool, 1 ui, 1 preiwit, ¼ knolselder, 1 teentje look, 2 stronken witloof, 1,5 à 1,6 lt kippenbouillon, 1 slp kokosolie, 1 klp kerriepoeder, 4 dl kokosroom, zout, peper.

1. De bloemkool spoelen en in roosjes verdelen.
2. Het buitenste blad van de prei verwijderen en wassen.
3. De knolselder schillen en spoelen.
4. De ui en de look pellen.
5. Het witloof spoelen en het onderste gedeelte verwijderen.
6. Al de groenten grof versnijden.

7. De kokosolie verwarmen en de groenten fruiten zonder kleuren. Kruiden met zout, peper en kerriepoeder. De kippenbouillon bijgieten en 30 minuten zachtjes laten koken zonder deksel. De soep heel fijn mixen en de kokosroom bijvoegen. Terug opwarmen tot aan het kookpunt en opdienen.
8. Volgens smaak kan men de soep pikanter maken door meer kerriepoeder bij te voegen.

Krielaardappelen in zoutkorst.

Ingrediënten : 20 krielaardappelen, grof zeezout, 6 takjes rozemarijn, 1 handvol tijmtakjes.

1. De aardappelen goed borstelen en spoelen. Droog deppen.
2. De oven verwarmen op 175°.
3. In een ovenvaste schotel 1 cm grof zeezout leggen. De helft van de kruiden er over verdelen en daar op de aardappelen schikken. Ze mogen elkaar niet raken.
4. Nu de andere helft van de kruiden op de aardappelen verdelen en bedekken met zeezout. De aardappelen moeten helemaal bedekt zijn.
5. De schotel gedurende 1 uur in de oven plaatsen.
6. De schotel uit de oven nemen en eventjes op de zoutkorst kloppen. De aardappelen uit het zout halen en het zout er af schudden.

Parelhoen met Reine-Claude pruimen.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen : 1 kleine parelhoen, 1 rode ui, 1 dl kippenbouillon, 500 gr Reine-Claude pruimen, 1 klp honing, 1 klontje boter, olijfolie.
Voor de marinade: 1 klp gemberpoeder, 1 klp curcuma, 2 slp olijfolie, 1 slp honing.

1) Alle ingrediënten voor de marinade goed mengen.
2) De rode ui fijn snipperen.
3) De pruimen spoelen, halveren en pit uithalen. Mengen met de klp honing.

4) Oven voorverwarmen op 170°.
5) Boter en olijfolie smelten, en de parelhoen goudbruin bakken. Uit de pan nemen en in dezelfde pan de ui fruiten.
6) De parelhoen inwrijven met de marinade. In een ovenvaste schotel leggen. De gefruite ui er bij doen alsook de kippenbouillon. 40 à 45 minuten in de oven bakken. Wanneer men een stoomoven heeft kan men de stoomfunctie gebruiken, de parelhoen zal nog sappiger zijn. De pruimen er rond schikken en nogmaals 15 à 20 minuten in de oven plaatsen.
7) Lekker met gebakken aardappeltjes.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Gegratineerde oesters met gerookte zalm en guacamole.