vrijdag 8 september 2023

Tortilla met gehaktvulling en ratatouille.


Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr gemengd gehakt, 1 slp tomatenpuree, 5 tortilla’s, 500 gr ratatouille,100 gr geraspte kaas, olijfolie, peper en zout, Provençaalse kruiden.

1. De ratatouille bereiden.
2. Een beetje olijfolie warmen en het gehakt gaar bakken. De tomatenpuree bijvoegen en kruiden met peper en zout. Nu de ratatouille bijvoegen en nog 5 minuten laten zachtjes sudderen.

3. Oven voorverwarmen op 180°.
4. Tortilla’s lichtjes verwarmen en het gehakt er over verdelen. Oprollen zoals een pannenkoek.
5. De rollen met de naad naar onder op een met olie ingewreven plaat leggen of op een bakmat.
6. Bestrooi de gemalen kaas en de provençaalse kruiden over de tortilla’s.

7. De tortilla’s gedurende 15 à 20 minuten in de oven garen.
8. Serveren met een tomatenslaatje.

Kippenfilet gevuld met zongedroogde tomaten en ricotta.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 kippenfilets, 75 gr kippengehakt, 1 slp zongedroogde tomaten, 12 blaadjes basilicum, 4 takjes oregano, 1 slp ricotta, 1 teentje look, 1 courgette, olijfolie, 25 cl room, 180 gr spaghetti.

1. De tomaten, look, basilicum, oregano met 1 slp olijfolie in de blender fijn mixen. Dit mengen met de ricotta en het kippengehakt.
2. Neem het vel van de kippenfilet en snij de filet en portefeuille open tot op 1 cm. Leg die tussen 2 vellen huishoudfolie en klop ze plat.
3. Leg de 2 kippenfilet dakpansgewijs naast elkaar op een vel huishoudfolie en leg de kippengehaktvulling er op. Met behulp van de folie mooi strak oprollen. Aan de uiteinden goed opspannen. Dit nog eens in een 2de huishoudfolie rollen. De kippenrol in de stoomoven garen op 90° 25 à 30 minuten.
4. Ondertussen de courgette wassen, in blokjes snijden en in olijfolie 5 minuten laten fruiten.
5. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en 2 dl kookvocht houden.
6. De kippenrol uit de oven nemen en de plastiekfolie er voorzichtig afdoen. De rol met keukenpapier droog deppen en in olijfolie bruin bakken. Uit de pan nemen, de courgette in de pan doen alsook het kookvocht en de room. Lichtjes laten inkoken en de spaghetti erbij voegen en opwarmen.
7. De kippenrol in brede sneden snijden.
8. In het midden van het bord spaghetti schikken en daarop enkele sneden kippenfilet en besprenkelen met wat saus

Gehaktbrood met ham en mosterdsaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr gemengd gehakt, 4 à 6 sneden gedroogde ham, 400 gr wortels, 1 kleine ui, 1 sjalot, 1 ei, 1 dl room, 1 dl witte wijn,1 klp mosterd, 1 slp paneermeel, boter, peper en zout.

1) De oven voorverwarmen op 180°.
2) De ui pellen en fijn snipperen.
3) Het gehakt mengen met het ei, de ui en het paneermeel. Indien nodig bijkruiden met peper en zout. Een langwerpig broodje vormen.

4) De plakjes ham op de werkplank dakpansgewijs leggen. Ze moeten mekaar juist overlappen. Het broodje er op en de ham rond het gehakt leggen. Vastbinden met keukentouw. De ovenschaal beboteren en het gehaktbrood erin leggen. Nog enkele klontjes boter op het vlees leggen. 45 minuten laten bakken in de oven.
5) Ondertussen de wortelen schillen en in plakjes snijden Beetgaar koken in gezouten water. Sjalot pellen en fijnhakken. Boter smelten in een kom, sjalot bijvoegen, laten glazig worden en dan de wortelen bijdoen. Kruiden met peper en zout.
6) Het gehaktbrood uit de oven halen. De schotel blussen met de witte wijn. De jus in een kom doen. Room bijvoegen, laten inkoken. Mosterd bijvoegen en indien nodig bijkruiden.
7) Het gehaktbrood serveren met de wortelen en gebakken krielaardappelen.

Rabarber-Appelflappen.

Ingrediënten voor 8 flappen : 8 ronde bladerdeegvormen van 16 cm, 250 gr gekuiste en in stukken gesneden rabarber, 1 appel, 40 gr suiker, 60 ml appelsiensap, 4 dl suikersiroop, 2 takjes citroenmelisse (facultatief), 1 dooier, 1 slp melk.

1. Oven voorverwarmen op
180°.
2. De rabarber macereren gedurende 2 uur in de suikersiroop.
3. De appel schillen en in kleine stukjes snijden. De appel stoven met de uitgelekte rabarber, de suiker en het appelsiensap. Zoveel mogelijk droog stoven. Laat de moes afkoelen en vermeng met de fijngesneden citroenmelisse.
4. De dooier loskloppen met de melk.
5. Verdeel de moes over de 8 bladerdeegjes. Bestrijk de volledige rand over 1 cm met water. Vouw de bladerdeegjes in 2 zodanig dat men halve cirkels bekomt. De randen dichtduwen met een vork.
6. Met behulp van een kookpenseel de flappen inwrijven met het losgeklopt ei. In de oven plaatsen gedurende 30 à 35 minuten.

Pruimencompote met mascarponecreme.

Ingrediënten voor 4 personen : 250 gr mascarpone, 70 gr yoghurt, 1 dl room, 1 slp poedersuiker, zeste van 1 snaasappel, 8 slp Pruimencompote, koekjes, ijs naar keuze (facultatief).

1) De pruimencompote bereiden.
2) De zeste van 1 snaasappel nemen.
3) De room opkloppen.
4) De mascarpone loskloppen met de yoghurt, de suiker en de zeste eronder mengen.

5) Het mascarponemengsel met de room vermengen.
6) In glazen of kommetjes verdelen, onderaan het mascarponemengsel, dan 2 slp pruimencompote en 1 bol ijs. Garneren met een crumble van koekjes.

Lasagne met zalm en courgette.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen : 9 volkoren lasagnevellen, 500 gr zalmfilet, 2 courgette, 2 ajuinen, 1 slp gehakte peterselie, sap van ½ citroen, 5 dl passata, 500 gr platte kaas, 2slp geraspte parmezaan, 2 dl groentenbouillon, olijfolie, peper en zout.

1) De ajuin pellen en snipperen.
2) De courgette spoelen, zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
3) De zalm in blokjes snijden.
4) De ui stoven met de courgette gedurende 2 à 3 minuten in een beetje olijfolie. De bouillon en de passata bijvoegen. Nog 6 à 7 minuten verder stoven. Op smaak brengen met peper en zout.
5) De plattekaas mengen met de peterselie, citroensap, peper en zout.
6) De oven voorverwarmen op 180°.
7) In en ovenschaal een laag
cougettemengsel, 1/3 van de zalm er over verdelen, dan 3 lasagnebladen en als derde laag 1/3 van de platte kaas. Dit nog 2 keer herhalen.
8) De lasagne nu bestrooien met de parmezaan.
9) 30 à 35 minuten in de oven plaatsen.

donderdag 7 september 2023

Gazpacho met brochette van chorizo, Manchego en kerstomaat.

Ingrediënten : Voor de gazpacho : ½ komkommer, 2 tomaten, ½ ui, ½ rode paprika, 1 teentje look, 2 sneetjes brood, ½ lt water, 1 slp rode wijnazijn, 2 slp olijfolie, 1 slp tomatenpuree, snuifje suiker, zout, peper.
Per brochette : 3 sneetjes chorizo, 3 ½ kerstomaten (liefst meerkleurig), 2 blokjes Manchego kaas.

1. Komkommer schillen.
2. Ui en look pellen.
3. Tomaten emonderen, pellen en zaadjes verwijderen.
4. Rode paprika schillen, zaadjes verwijderen.
5. Korsten van het brood afsnijden.

6. Alles grof versnijden en in de blender mixen. In 3 keer het water bijvoegen. Nu de azijn, de tomatenpuree, suiker, zout en peper bijdoen. Nogmaals kort blenderen. Nu de olijfolie er door kloppen.
7. De gazpacho minimum gedurende 2 uur in de frigo plaatsen. De soep moet ijskoud opgediend worden.
8. De brochettes samenstellen met de ingrediënten.

woensdag 6 september 2023

Grijze garnalensalade met quinoa en feta.

Ingrediënten voor 2 personen : 140 gr quinoa, 2 tomaten, ½ komkommer, 4 lente-uitjes, ½ rode paprika, 1 kleine rode ui, 150 gr garnalen, 75 gr feta, 2 slp geroosterde pijnboompitten, 1 handvol rucola.
Voor de dressing : 1 dl olijfolie, 2 slp ciderazijn, 1 slp yoghurt, enkele takjes munt, enkele takjes basilicum, peper en zout.

1. Dressing : De munt en de basilicum blaadjes fijn snijden. De olijfolie, de azijn de yoghurt en de fijn gesneden kruiden mengen. Kruiden met peper en zout.
2. De quinoa koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en laten afkoelen. Mengen met de dressing.
3. De tomaten monderen, pellen, zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
4. De komkommer schillen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
5. De lente-ui spoelen en in fijne ringen snijden.
6. De paprika schillen en in hele kleine blokjes snijden.
7. De ui schillen en heel fijn snipperen.
8. De rucola grof versnijden.
9. De tomaten, komkommer, paprika, rucola, ui en lente-ui mengen met de quinoa.
10. De quinoa op een schotel schikken en garneren met de pijnboompitten, de garnalen en de verbrokkelde feta.

dinsdag 5 september 2023

Dunne lende met groene boontjes salade.

Ingrediënten voor 2 personen : 375 à 400 gr dunne lende, 3 tomaten, 200gr groene bonen, 1 rode ui, ½ komkommer in balkjes gesneden, 10 tal krieltjes, 1 slp kappertjes, 1 slp witte balsamicoazijn, ½ klp korianderzaadjes, ½ klp komijnzaadjes, ½ klp mosterdzaadjes, 1 klp graanmosterd, 2 à 3 dl olijfolie, Provençaalse kruiden.

1) De dunne lende marineren in olijfolie en kruiden met peper en Provençaalse kruiden.
2) De krieltjes koken. Pellen en in 4 snijden. Afkoelen.
3) De groene boontjes gaar koken. Spoelen met koud water.

4) De tomaten pellen, zaadjes uithalen en in reepjes versnijden.
5) De rode ui in 2 snijden en in heel dunne ringen snijden.
6) De komijn- koriander- en mosterd-zaadjes pletten in een vijzel.
7) De graanmosterd al kloppend vermengen met de olijfolie, de balsamicoazijn, de geplette zaadjes. De kappertjes bijvoegen. Kruiden met peper en zout.
8) De krieltjes, tomaten, komkommer, groene boontjes vermengen en besprenkelen met de vinaigrette. Koud wegzetten maar niet in de frigo. Dit mag niet ijskoud hebben. Indien men dit op voorhand maakt, een paar uur ervoor uit de frigo halen.
9) De dunne lende grillen of bakken.
10) Salade op het bord en de versneden dunne lende er op schikken.

maandag 4 september 2023

Abrikozentaart.

Ingrediënten : kruimeldeeg, 2 eieren, 200 gr marsepein, 65 gr suiker, 2,5 dl room, 400 gr abrikozen, rasp van de schil van 1 citroen.
Taartvorm van 28 cm

1. Oven verwarmen op 180°.
2. De abrikozen in 2 snijden en ontpitten en in een suikersiroop 5 minuten blancheren. Suikersiroop ½ water ½ suiker. De abrikozen goed laten uitlekken.

3. De taartvorm invetten en bebloemen. De taartvorm in de frigo plaatsen tot gebruik.
4. Het deeg uitrollen en de taartvorm bekleden. De bodem inprikken.
5. Het deeg met bakpapier bedekken en bakparels op leggen. De taartbodem 10 minuten voorbakken.
6. De marsepein in kleine stukjes snijden en mengen met de eieren, de suiker, de room en de citroenrasp tot een gladde massa.
7. De taartbodem uit de oven nemen, de bakparels en het bakpapier verwijderen en laten afkoelen. De marsepein creme op het deeg doen. De halve abrikozen met de schilkant naar boven er op schikken. De taart nog 20 à 25 minuten in de oven bakken.
8. Laten afkoelen en uit de vorm nemen.

zondag 3 september 2023

Kortgebakken zalm met avocadocreme.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 stukken zalm van 170gr, 3 avocado’s, 1 citroen, 1 klp mosterd, ½ klp chilipeper, 2 eiwitten, 2 slp panko, 2slp amandelschilfers, 1 komkommer, 1 groene appel.

1) De panko en de amandelen mengen.
2) De zalm kruiden en door de opgeklopte eiwitten wentelen en daarna door het panko mengsel.
3) De avocado’s van de schil ontdoen. Uithalen en blenderen samen met de chilipeper, mosterd en het sap van 1 citroen.

4) De komkommer en
de groene appel in niet te dikke staafjes snijden.
5) De zalm kort bakken.
6) De avocadocrème in het midden van het bord schikken, daarop de zalm. Garneren met komkommer, groene appel en wat rucola.

zaterdag 2 september 2023

Gegrilde sardines met couscoussalade.

Ingrediënten voor 4 sardines : 1 slp gehakte citroentijm, 2 teentjes fijngehakt look, olijfolie, 125 gr couscous, 1 rode paprika, 3 stengels witte selder, 1 grote wortel, 1,25 dl kippebouillon, gerookte paprikapoeder.

1) De sardines fileren. (men kan dit ook vragen aan de visboer). Goed controleren op graten.
2) Aan 1 zijde grillen, in een schotel leggen met look, zout, peper, olijfolie, citroentijm, en gerookte paprikapoeder.
Laten marineren, minstens 3 uur, mag zelfs van de dag voordien.
3) De couscous bereiden met de kippebouilllon volgens de verpakking.
4) Oven verwarmen op 160°
5) De wortel schillen en in fijne brunoise snijden. De witte selder spoelen, dikke draden verwijderen en in fijne brunoise snijden.De beide groenten in
kokend gezouten water doen en 3 minuten laten koken. Afgieten en spoelen onder koud water.

Vermengen met de afgekoelde couscous. Goed mengen en 1 dl
olijfolie toevoegen.
6) De paprika schillen en in dunne reepjes snijden. In kokend gezouten water blancheren. Afgieten, spoelen mt koud water; Op een schotel leggen met olijfolie en kruiden met de gerookte paprikapoeder, zout en peper
7) De sardines in de oven plaatsen gedurende 4 à 5 minuten alsook de schotel met paprikareepjes.
8) De couscoussalade in het midden van een bord schikken, daarop de sardines en garneren met de reepjes paprika.

Lekker als aperitiefhapje, lunch of als voorgerecht.

vrijdag 1 september 2023

Fricassee van kippenfilet en groentjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr kippenfilet, 150 gr groene boontjes, 4 wortels, 1 grote sjalot, 1 bakje witte beukenzwammen of 250 gr champignons, 2 blaadjes laurier, 2 takjes tijm, 1,5 dl room, 4 dl kippenbouillon, boter, peper en zout.

1) De boontjes schoonmaken, 5 minuten blancheren in kokend zoutwater. Direct afspoelen met koud water en in stukjes snijden
2) De wortels schillen, in blokjes snijden, 5 minuten blancheren in kokend zoutwater. Afspoelen met koud water
3) De champignons schoonmaken, bakken in de boter.
4) De sjalot fijnsnipperen.
5) De laurier en de tijm binden tot een tuiltje.
6) Het kippenwit in blokjes snijden.
7) De boter smelten tot ze begint te schuimen, sjalot bijdoen en de kippenblokjes. Kruiden met peper en zout. Eventjes aanbakken, niet kleuren, Bevochtigen met de kippenbouillon. Boontjes en de wortels bijvoegen en 5 minuten zachtjes laten garen met deksel. De room bijvoegen en nu zonder deksel nog een 10 tal minuten laten zachtjes verder garen. De champignons bijvoegen. De saus een beetje indikken met beurre manié indien nodig. (½ boter en de ½ bloem samen gekneed).

woensdag 30 augustus 2023

Lamskoteletten met geroosterde pompoen.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 lamskoteletten, 400 gr in parten gesneden pompoen zonder draden en pitten, 400 gr krielaardappelen, 2 rode ajuinen, ½ slp korianderzaad, gemalen chilipeper naar smaak, 2 slp olijfolie, mespunt grof zeezout, enkele takjes rozemarijn en tijm.
Voor de marinade : 1 teentje look, 1 klp grof zeezout, 1 mespunt komijn, 1 mespunt gedroogde oregano, 1 mespunt gerookte paprikapoeder, 1 dl olijfolie.

1) Alle ingrediënten voor de marinade mengen. De lamskoteletten gedurende minimum 1 uur in de marinade leggen in de frigo. Nu en dan omdraaien.
2) De krielaardappelen spoelen en 7 à 8 minuten voorkoken. Afgieten en in 2 snijden.
3) De korianderzaadjes met de chili en het grof zeezout in de vijzel fijnstampen. Olijfolie bijvoegen.
4) Oven voorverwarmen op 180°.
5) De rode ui in flinterdunne rondellen snijden .
6) De pompoenparten, krielaardappelen en rode ui in een ovenvaste schaal doen en de koriandermengeling er door roeren. Rozemarijn en tijm bijvoegen. Alles goed mengen. Besprenkelen met nog wat olijfolie en gedurende 25 à 30 minuten in de oven plaatsen.
7) Bak ondertussen de lamskoteletten in ½ boter en de ½ olijfolie.
8) Haal de schotel uit de oven en leg er de lamskoteletten boven op.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Konijn met bruin bier en gedroogde abrikozen.