donderdag 24 november 2022

Mascarponemousse, appelcompote, karamelsaus en speculoos.

Ingrediënten 6 pers. : 250 gr mascarpone, 1 ei, 1 eiwit, 50 gr bloemsuiker, 2 gr gelatineblaadjes, 1 slp melk, 1 pot appelcompote, karamelsaus, 20 tal speculoos koekjes.
Bereiding van de karamelsaus : Gezouten karamelsaus
1. Het gelatineblaadje weken.
2. De karamelsaus bereiden of eventuele klaargemaakte gebruiken.
3. De helft van de koekjes in de vijzel fijnstampen.
4. 1 slp melk warmen en de gelatine oplossen.
5. Het ei splitsen en de dooier opkloppen met de suiker tot ruban.
6. De mascarpone bij de dooier doen alsook de gelatine er nu bijgieten en alles goed mengen.
7. Het eiwit stijf kloppen.

8. Het eiwit in het mascarponemengsel spatelen.
9. Nu begint men aan de opbouw : in glaasjes onderaan appelcompote, dan karamelsaus, dan mascarponemousse en bestrooien met de verkruimelde speculoos.
10. In ieder glaasje een speculooskoekje steken als garnituur.

maandag 21 november 2022

Broodpudding met banaan en confituur.

Ingrediënten : 250 gr oud brood, 1 banaan, 3 slp confituur (naar keuze), 6 dl melk, 45 gr suiker, 3 eieren, 1 klp vanillebloem, ½ klp bakpoeder, snuifje natrium bicarbonaat.

1)Het brood in kleine stukjes versnijden.
2) De melk en de suiker verwarmen. Het brood ½ uur in de melk weken.
3) De banaan in schijfjes snijden.
4) De eieren opkloppen tot een ruban (schuimig wit).

5) De oven opwarmen tot 180°.
6) De eieren mengen met het geweekte brood, de vanillebloem, de bakpoeder, het snuifje bicarbonbaat, de confituur en de bananen.

7) De bakvorm inboteren en bebloemen en vullen met het brooddeeg tot 2 cm van de boord.
8- De vorm in de oven plaatsen gedurende 30 minuten, dan de oven verminderen tot 170° en nogmaals 30 minuten bakken.
9) Uit de oven nemen en 5 minuten wachten om te ontvormen.
10) Serveren mt een beetje confituur.

zondag 20 november 2022

Ajuinsoep met cheddar en salie.

Ingrediënten : 300 gr witte ajuinen, 300 gr rode ajuinen, 130 gr sjalot, 100 gr preiwit, 3 teentjes look, 120 gr aardappelen, 1 handvol salie, geraspte cheddar, worchestersaus, klontje boter, olijfolie, stokbrood of ciabatta, 1,750 lt groentenbouillon.

1) De sjalot en de look pellen.
2) De prei in de lengte open snijden en wassen.
3) De salieblaadjes van de steel halen. Enkele mooie houden voor op de toast.
4) De aardappelen schillen. Al deze groenten heel fijn snipperen of eventjes in de blender mixen.
5) De witte en rode ajuinen pellen en in fijne ringen snijden.

6) De fijngesnipperde groenten in een mengeling van een beetje boter en olijfolie fruiten. De ajuinringen bijvoegen en alles fruiten zonder te kleuren. Nu de bouillon bijgieten en zacht laten koken gedurende 40 à 45 minuten. Bijkruiden met peper en zout.
7) Van het brood dikke sneden snijden en roosteren. Bedekken met geraspte cheddar. Enkele druppels worchestersaus op de toastjes doen. Garneren met in olijfolie ingewreven salieblaadjes. De toastjes onder de grill houden tot ze mooi gekleurd zijn.
8) De warme soep in grote kommen doen. Garneren met een toast.

zaterdag 19 november 2022

Pladijsfilet met champignons, mosselen en garnalen.


Ingrediënten voor 2 personen : 300 gr pladijsfilet, sap van ¼ citroen, 150 gr champignons, 80 gr gepelde garnalen, 150 gr gekookte mosselen (of een restje mosselen van de dag voordien), 250 ml mosselsap, 125 ml room, klontje boter.

1) De champignons borstelen en in schijfjes snijden. ½ van het klontje boter smelten en de champignons bakken.




2) Het mosselsap inkoken met de room. Indien nodig wat beurre manié onder de saus roeren.

3) De rest van de boter smelten en de pladijs bakken.
4) De mosselen en de champignons bij het ingekookte mosselsap doen. Bijkruiden met peper en zout en citroensap bijvoegen.
5) De pladijs op het bord schikken met de saus. De garnalen over de saus strooien.


vrijdag 18 november 2022

Gezouten karamelsaus.

Ingrediënten : 200 gr rietsuiker, 15 gr water, 100 gr gezouten boter, 150 gr room, 1 snuifje grof zout, 1 klp vanille extract.



1. Doe in een pot de rietsuiker met het water en warm op zacht vuur al roerend tot de suiker opgelost is. Laat zachtjes koken tot men een goudkleurige siroop heeft.

2. Snij de boter in blokjes en doe bij de suiker, alsook de room, snuifje grof zout en de vanille. Al roerend de boter laten smelten.
3. In potjes doen, laten afkoelen, en afdekken met deksel. Bewaren in de frigo.
4. Indien men een donkerder karamel wilt kan men ½ rietsuiker en de ½ kandijsuiker gebruiken.

donderdag 17 november 2022

Rijstpudding met appel en rozijnen.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen : 90 gr dessertrijst, 40 gr rozijnen, 125 ml + 1 scheutje appelsap, 200 ml melk, 30 gr suiker, 25 gr boter, 75 ml room, 1 appel.

1) De rozijnen 1 uur laten weken in het appelsap. De rozijnen afgieten en het appelsap opvangen.
2) De appel schillen en in kleine blokjes snijden. Op het vuur zetten met klein beetje appelsap en laten garen tot beetgaar.

3) De melk, suiker en rijst opwarmen tot aan het kookpunt. Zacht laten garen gedurende 25 à 35 minuten. Na 10 minuten het opgevangen appelsap bij de rijst doen.
4) Nu van het vuur de boter en de room onder roeren en tenslotte de appelstukjes.
5) In glazen serveren en garneren met bruine suiker of chocoladeschilfers.
Lekker lauw of koud.

woensdag 16 november 2022

Scampi met spinazie, zurkelsaus en farfalle.

Ingrediënten voor 2 personen : 12 à 14 scampi,180 gr farfalle, 250 gr spinazie, 20 tal zurkel bladen, 1 sjalot, 1 teentje look, 2 dl room, 1 dl Noilly Prat, olijfolie, peper en zout.


1) De farfalle koken zoals op de verpakking vermeld. Afgieten en een beetje kookvocht bewaren.
2) De scampi pellen en darmkanaal verwijderen.
3) De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
4) De zurkel wassen, middenrif uithalen en de zurkel mixen in de blender.
5) Olijfolie warmen in een sauteerpan en de scampi aanbakken . Kruiden met peper en zout. De scampi uit de sauteuse halen.

6) Terug een beetje olijfolie in de sauteuse doen en de sjalot en de look fruiten, de spinazie bijvoegen. Wanneer de spinazie geslonken is de room en de Noilly Prat bijgieten. Laten inkoken. Wanneer de saus de gewenste dikte heeft (men kan ook een klein beetje beurre manié of maïzena toevoegen) de zurkel, de scampi en de gekookte farfalle toevoegen. Nog 2 minuten zacht laten koken. Indien nodig wat kookvocht van de farfalle bijgieten. Bijkruiden met peper en zout.
7) In een diep bord serveren.

dinsdag 15 november 2022

Zalmforel met venkel en peterseliepuree.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr zalmforel, olijfolie
Voor de venkel : klontje boter, 2 venkelknollen, 2 dl witte wijn, 2 dl room, 1 steranijs, 2 takjes tijm, 2 blaadjes laurier, 2 stengels witte selder, 1 ui, peper en zout.
Voor de puree : 1 handvol bladpeterselie, 400 gr aardappelen, 1 ei, 1 dl melk, klontje boter, peper en zout.

1) De ui pellen en in kleine stukjes snijden.
2) De witte selder spoelen, dikke draden uittrekken en in stukjes snijden.
3) De venkelknollen middendoor snijden, spoelen. Het taaie middendeel verwijderen. De venkel in kleine blokjes snijden.
4) Klontje boter smelten en de groenten fruiten zonder kleuren. Tijm, laurier, steranijs, peper en zout bijvoegen, alsook de witte wijn en de room. Zet het deksel gekanteld op de pot en laat 30 à 35 minuten zacht sudderen.

5) De blaadjes van de bladpeterselie spoelen en fijn snijden.
6) De aardappelen schillen, koken in zoutwater, afgieten, fijn stampen. Klontje boter, ei, melk onder roeren. Kruiden met peper en zout. Op het laatste de peterselie bijvoegen en goed onder mengen.
7) De zalmforel bakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout.
8) Op een bord wat venkel schikken, daar op de vis en er rond de puree.

maandag 14 november 2022

Stokbrood met kruidenkaas, kerstomaten en ham.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 mooie stukken stokbrood, 150 gr kruidenkaas, 50 gr geraspte emmentaler, 2 grote sneden gekookte ham, 2 slp olie met chilipeper, 30 kerstomaten, 1 slp kappertjes, gedroogde oregano, gerookte paprika.

1) Oven verwarmen op 180°.
2) Het stokbrood in de lengte in 2 snijden.
3) Besprenkelen met de olie en besmeren met de kruidenkaas.
4) De kerstomaten in 2 snijden en verdelen over de broodjes. De kappertjes er tussen strooien.

5) De ham in brede repen snijden en verdelen over het brood. Bestrooien met de emmentaler, gerookte paprika en de oregano. Besprenkelen met olijfolie.

6) De broodjes op een schaal schikken en 15 minuten in de oven plaatsen. Nu nog 2 à 3 minuten gratineren.

Voor degene die niet van pikant houden, kan men gewone olijfolie gebruiken

zondag 13 november 2022

Stoofschotel met herfstgroenten.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen : ¼ groene kool, 3 stronkjes witloof, 3 wortels, 1 pastinaak, 2 grote aardappelen, 1 sjalot, 2 teentjes look, 3 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 3 takjes marjolein, 1,5 dl groentenbouillon.

1) De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
2) De aardappelen, pastinaak en wortelen schillen en in staafjes van 3 op 1 cm snijden.
3) De groene kool en het witloof in reepjes snijden.
4) De tijm, rozemarijn en marjolein samen binden.

5) Een klontje boter smelten in een sauteerpan, look en sjalot fruiten, de wortelen, pastinaak en aardappelen erbij voegen en 5 minuten laten stoven dan de rest van de groenten erbij doen alsook het kruidentuiltje. Kruiden met peper en zout. De groentenbouillon erbij gieten, aan de kook brengen en in de oven plaatsen gedurende 20 minuten op 165° met lichte stoom. Bij AEG steampro stand steamify 165°.
6) Voor het serveren grof gesneden bladpeterselie er over strooien.
Lekker met een krokant gebakken stukje kip.

zaterdag 12 november 2022

Hutsepot met spruiten, wortelen en rookworst.

Ingrediënten 2 pers. : 300 gr spruiten, 2 stengels witte selder, 3 wortelen, 1 ui, 1 teentje look, 350 gr rookworst, 4 dl groentenbouillon, 300 gr bloemige aardappelen, 2 takjes tijm, 2 blaadjes laurier, klontje boter, peper, zout.

1. Pel de ajuin en de look. Hak de look fijn en de ajuin grof.
2. Spruiten nazien op verdorde blaadjes en aan de onderkant kruisgewijs een inkerving maken. Spoelen.
3. Wortelen schillen en in schijfjes snijden.
4. Aardappelen schillen en in stukken snijden.

5. De draden uit de selder verwijderen en in reepjes snijden.
6. Boter smelten, ui en look glazig laten worden, spruitjes, wortelen, selder bijvoegen en 8 minutern zachtjes laten meesudderen.
7. Aardappelen bijvoegen en de bouillon bijgieten. Kruiden met peper, zout, tijm en laurier. 15 minuten zachtjes laten garen. De rookworst erbij leggen en nogmaals 10 minuten laten garen.
8. Opdienen met mosterd.

vrijdag 11 november 2022

Gehaktballetjes met mozzarella, champignons en tomatensaus.

Ingrediënten 3 a 4 pers. : 500 gr gemengd gehakt, 1 bol mozzarella, 500 gr champignons, 10 blaadjes basilicum, gehaktkruiden Santa Maria , Pizza pasta kruiden Santa Maria , 1 ei, 1 slp paneermeel, 275 gr spaghetti, klontje boter, peper en zout, tomatensaus


1. Het gehakt mengen met de gehaktkruiden, de pizza pasta kruiden, het ei en het paneermeel.
2. De champignons borstelen en in blokjes snijden.
3. De tomatensaus bereiden
4. De mozzarella in 10 gelijke stukken verdelen.
5. Het gehakt in 10 gelijk bolletjes verdelen.
6. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten.
7. De balletjes een beetje platdrukken en in ieder een blaadje basilicum en een stukje mozzarella doen. De balletjes mooi dichtvouwen.

8. In een met boter ingeweven ovenschotel de champignons doen. Kruiden met peper en zout. Bovenop de balletjes schikken en 20 à 25 minuten in de oven op 180° met lichte stoom. Voor wie de AEG oven heeft stand steamify 180°.
9. De spaghetti mengen met een beetje saus.
10. In het midden van het bord wat spaghetti schikken, daarop champignons en er rond de in 2 gesneden balletjes. Napperen met wat saus.

donderdag 10 november 2022

Pladijsfilet met bloemkoolzalf en chorizo.

Ingrediënten voor 6 personen : 4 pladijzen van ongeveer 700 gr, ½ bloemkool, 12 sneden chorizo, 1 klp venkelzaad, 2 slp kappertjes, 1 dl room, 125 gr boter + boter om de pladijs te bakken.

1) De pladijzen fileren (of men laat dit doen door de vishandelaar). De graten bijhouden om er een visbouillon van te maken.
2) De chorizo in de oven drogen op 160° gedurende 6 à 8 minuten. De chorizo mag niet zwart worden maar moet krokant zijn. Laten afkoelen.

3) De bloemkool in roosjes verdelen, wassen en gaar koken. Heel fijn mixen of blenderen en mengen met de room. Kruiden met zout en peper.
4) De chorizo samen met de venkelzaadjes tot poeder blenderen.

5) De pladijsfilet aanbakken in boter. Kruiden met de chorizo poeder en peper.
6) De boter lichtjes laten bruinen tot hazelnootboter en de kappertjes bijdoen.
7) De bloemkoolzalf op het bord schikken. Daarop een pladijsfilet leggen en er een lepel kappertjesboter over doen.

woensdag 9 november 2022

Pizza met chorizo.

Ingrediënten 2 stuks : Voor het deeg : 300 gr pizzabloem of T00, 150 gr lauw water, 12 gr gist, 2 slp olijfolie.
Vulling : 12 à 14 sneetjes chorizo, 150 gr passata, 1/2 kleine rode ui, 6 olijven, 4 à 6 champignons, 6 kerstomaten, 50 grs gemalen cheddar, 50 gr gemalen parmezaan, oregano Santa Maria, peper, rucola.

Deeg bereiden : Meng in de kom van de robot de gist met het lauwe water. Strooi er de bloem bij en giet er de olijfolie bij. Kneed dit tot een homogene deeg. Verdeel het deeg in 2. Rol het pizzadeeg uit tot 2 pizzabodems. Leg de pizzabodems op pizzavormen.
1) De champignons in schijfjes snijden.
2) De rode ui in hele fijne schijfjes snijden.

3) De kerstomaten in schijfjes snijden.
4) Oven voorverwarmen op 215°.
5) De bodem met de passata inwrijven. Daarop de schijfjes champignons, de kerstomaten, de rode ui, de chorizo en de olijven. Bestrooien met de oregano, cheddar en parmezaan.
6) De pizza in de oven doen gedurende 12 à 14 minuten.
7) Uit de oven halen. Garneren met rucola en besprenkelen met olijfolie.

dinsdag 8 november 2022

Nasi goreng met kip.

Ingrediënten 2 pers. : 2 kippenfilets, 180 gr rijst, 100 gr erwtjes (diepvries), 1 ui, 2 lente-ui, 1 teentje look, 1 preiwit, 1 rode paprika, ½ slp Nasi Goreng kruiden, 4 kardemon peulen, 2 eieren, 1 slp ketjap manis, 1 slp sojasaus, sesamolie, arachide of zonnebloemolie, peper, zout.

1. Kook de rijst zoals vermeld op de verpakking.
2. Neem de filets van de kip, verwijder het vel en hou de rest voor een andere bereiding, of koop enkel de filets.
3. Snij de kippenfilets in 5 stukken.
4. Spoel de lente ui en de prei en snij in ringetjes.
5. Pel de ui en de look en snipper fijn.
6. Schil de paprika, verwijder de zaadjes en snij in fijne reepjes.
7. Plet de kardemonpeulen in de vijzel. Verwijder de pellen.
8. Kruid de kippenstukjes met de Nasi goreng kruiden en de geplette kardemon.
9. Warm 1 slp arachide en 1 slp sesamolie in de wok en bak de kippenstukjes op hoog vuur aan alle kanten aan. Schep de stukjes uit de wok en roerbak nu de ui, look, paprika enkele minuten aan. Indien nodig nog wat olie bijgieten. Voeg nu de prei en lente-ui bij. Roerbak terug een 4 tal minuten. Doe nu de erwtjes erbij steeds goed roerend. Giet de soja saus en ketjap manis erbij en meng goed. Na 1 minuut de kip en de rijst bijvoegen en goed laten bakken al roerend.
10. De eieren loskloppen en op het rijstmengsel gieten. Goed roeren. Wanneer de eieren gestold zijn van het vuur nemen. Bijkruiden met peper en zout.

maandag 7 november 2022

Thaïse soep, butternut, paksoi en schelvis.

Ingrediënten : 1 butternut, 1 paksoi, 1 rode paprika, 1 ajuin, 1 teentje look, 1 handvol Thaise basilicum, 1,5 lt groentenbouillon, 2,5 dl kokosroom, 1 klpThaï green curry Santa Maria , olijfolie, peper, zout, 100 gr schelvis per persoon, 1 stengel citroengras, 1 cm gember, 150 gr woknoedels.

1. Snij de vis in blokjes van ongeveer 30 gr.
2. Pel de ui en de look en snij grof.
3. Schil de butternut, verwijder de pitten en snij in stukken.
4. Snij het citroengras in de lengte in 2.
5. Pel de gember.
6. Schil de paprika, verwijder de zaadjes en snij in reepjes.
7. Spoel de paksoi, verwijder eventuele slechte gedeelten en snij in reepjes.
8. Verhit een scheutje olijfolie, voeg de ui, de look en de butternut toe. Laat eventjes aanstoven. Doe er het citroengras, gember en de green curry bij. Goed mengen.
9. Blussen met de groentebouillon. Aan de kook brengen en 20 minuten zachtjes koken. De butternut moet gaar zijn.
10. Citroengras verwijderen en de kokosroom bijgieten. Soep heel fijn mixen. Bijkruiden met zout en peper en eventueel zeven.
11. De paksoi en de rode paprika in een scheutje olijfolie enkele minuten garen. Indien nodig wat water bijvoegen. Dit met de soep mengen, alsook e noedels en dit nu nog 5 minuten laten koken.
12. De schelvis 1 a 2 minuten stomen.
13. Verdeel de vis in kommetjes en giet er de warme soep bij.
14. Afwerken met enkele blaadjes Thaïse basilicum.

Deze soep kan men bereiden met alle witte vissoorten of met zalm.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Fazant met oesterzwammen, groene kool en madeira saus.