maandag 23 januari 2023

Gegratineerde kabeljauw met prei.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr kabeljauwfilet, 1 prei, 25 gr boter en 1 klontje, 25 gr bloem, 1 dl kookvocht van de prei, 1 dl melk, 20 gr geraspte emmentaler, kurkuma, peper, zout.

1. De prei van de buitenste bladeren ontdoen. Spoelen en in julienne snijden. De prei bedekken met een klontje boter en juist onder water zetten. Gedurende 5 à 6 minuten laten koken.

Het kookvocht opvangen.
2. De kabeljauwfilets verdelen in porties en aanbakken. Kruiden met peper en zout.
3. De boter smelten, bloem bijvoegen en eventjes laten bakken, niet kleuren, preivocht en de helft van de melk bijvoegen en al roerend laten koken. De rest van de melk beetje bij beetje bijvoegen zodanig dat men een mooie gebonden saus heeft. De saus mag niet te dun zijn. Kruiden met peper, zout en kurkuma.

4. De oven verwarmen op 180°.
5. De visfilets in een geboterde ovenvaste schotel schikken. De preireepjes er over verdelen, saus er over doen en bestrooien met de gemalen emmentaler. De vis 5 minuten in de oven en 2 minuten op grill stand tot men een mooi bruin korstje heeft.

zondag 22 januari 2023

Varkensgebraad met lente-ui, en wortelen.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr varkensgebraad, 1 bos lente-ui, 1 teentje look, ½ cm geraspte gember, 2 klp honing, 1 dl witte wijn, 1 dl water, klontje boter, 1 mespunt kurkuma, ½ klp curry, peper en zout, 4 à 5 wortels, 1 slp gehakte peterselie.


1. Verwarm de oven voor op 165°.
2. Het vlees kruiden met peper en zout. Boter kleuren en het vlees aanbakken aan alle kanten. Het vlees 25 à 30 minuten in de oven plaatsen. Indien men een AEG Stoomoven heeft kan men de functie steamify gebruiken.
3. De lente-ui schoonmaken en versnijden in ringen. De look pellen en fijn snipperen.

4. Klontje boter smelten en de lente-ui roerbakken met de gember en de look gedurende 2 à 3 minuten. Bestrooien met de kurkuma en de curry. De honing bijvoegen en blussen met de witte wijn en het water. Nog 3 à 4 minuten laten sudderen. Bijkruiden met zout en peper indien nodig.
5. De wortelen schillen en in blokjes snijden. De wortelen 3 minuten blancheren. Afgieten en met koud water besproeien. Klontje boter smelten, wortelen bijdoen, en 1 cm water bijvoegen, alsook 1 klp honing. Kruiden met peper en zout. Gedurende 8 à 12 minuten garen. Bestrooien met peterselie.
6. Het vlees uit de oven nemen en 2 minuten laten rusten onder alu folie. In plakken snijden en opdienen met de lente–uitjes, de wortels en gebakken aardappelen.

zaterdag 21 januari 2023

Gratin van aardappel, groene kool en gerookt spek.

Ingrediënten voor 2 personen : 4 à 5 aardappelen, ¼ groene kool, 1 teentje look, 125 gr fijn gesneden gerookt spek, 1,5 dl room, 1,5 dl melk, nootmuskaat, peper en zout.

1. Aardappelen schillen,spoelen en in schijfjes snijden van ongeveer 3 à 4 mm.
2. De groene kool spoelen en in fijne reepjes snijden.
3. Het lookteentje pellen en fijn snipperen.
4. De spekblokjes even aanbakken samen met de look en laten uitlekken.

5. De room, melk, nootmuskaat, peper en zout mengen.

6. De oven voorverwarmen op 180°.



7. De ½ van de aardappelschijfjes in een geboterde ovenvaste schotel schikken, daarop het spek en de groene kool en nu de laatste laag aardappelschijfjes. Nu het melkmengsel over de aardappelen gieten. De schotel gedurende 1 uur in de oven plaatsen. Indien de aardappelen teveel kleuren, afdekken met alu folie. Controleren of de aardappelen gaar zijn en indien nodig nog wat langer in de oven laten bakken.

donderdag 19 januari 2023

Zalm diabolique met spaghetti.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr zalm in stukjes gesneden, 1 sjalot, 1 wortel, ½ rode paprika, 1 teentje look, ½ a 1 klp sambal oelek, 1 slp gehakte dragon, 400 gr tomatenblokjes in blik, 1 slp tomatenpuree, 250 ml room, 50 ml witte wijn, 2 dl visfumet, 1 slp ketchup, olijfolie, cayennepeper, zout.

1. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat van het kookvocht bijhouden.
2. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
3. De wortel en de paprika schillen en in kleine blokjes snijden.
4. De olijfolie verwarmen in een antikleefpan en de stukjes zalm aanbakken. Kruiden met cayennepeper en zout.

5. In een sauteuse olijfolie verwarmen en de sjalot en de look fruiten, de paprika en de wortel bijvoegen en eventjes aanstoven. Blussen met de wijn en de visfumet en aan de kook brengen.
6. De tomatenblokjes, tomatenpuree, sambal oelek, ketchup en room toevoegen. 7 à 8 minuten laten inkoken, kruiden met de dragon, zout en cayennepeper volgens smaak.
7. Doe de spaghetti bij de saus en goed omroeren. Indien nodig wat kookvocht van de spaghetti bijvoegen. Nu de zalm erboven leggen.
8. Opdienen in diepe borden.

dinsdag 17 januari 2023

Varkenswangetjes met gueuze en gesmolten aardappel.

Ingrediënten voor 2 personen : ½ kg varkenswangetjes, 37,5 cl gueuze, 1 ajuin, 1 dl bruine fond, 2 dl kippenbouillon, 6 vastkokende aardappelen, 1 slp witte wijnazijn, 1 klp bruine suiker, 1 slp mosterd, 1 snede peperkoek, tijm, laurier, peper en zout, klontje boter.

1. De ajuin pellen en fijn snipperen. In een pot de ajuin aanstoven in klontje boter. Wanneer die licht bruin is bestrooien met de bruine suiker en karameliseren. Blussen met de witte wijnazijn.

2. In braadpan de wangetjes aankleuren, kruiden met peper en zout en vervolgens toevoegen aan de ajuinen samen met de bruine fond. Nu de gueuze, de tijm, laurier en de peperkoek ingewreven met mosterd toevoegen aan het vlees. Aan de kook brengen. Dit alles zachtjes laten pruttelen in een voorverwarmde oven op 125° gedurende 1,30 uur à 1,45 uur.
3. Voor de aardappelen : Over voorverwarmen op 125°.
4. Schillen en in stukjes snijden. In een ovenschotel plaatsen en overgieten met de kokende kippenbouillon, enkele kleine klontjes boter op doen, tijm, laurier en bedekken met een boterpapier. Dit ongeveer 1 uur a 1u15 in de oven plaatsen. Het vocht moet praktisch uitgekookt zijn.
Lekker met witloofsalade.

maandag 16 januari 2023

Quiche met knolselder, witloof en tartiflette kaas.

Ingrediënten 4 pers. : 1 vel bladerdeeg, 200 gr gerookte spekblokjes, 500 gr witloof, 500 gr geschilde knolselder, 1 kleine ui, 500 gr tartiflette kaas, 3 eieren, 2,5dl room, 25 gr pijnboompitten 1 klp agave siroop, handvol rucola, olijfolie, peper, zout, oregano.

1. Warm de oven op 180°. Bak het geprikte bladerdeeg blind gedurende 15 minuten. Zorg dat de zijkanten afgedekt zijn zodanig dat ze niet bruin worden. Laat dit afkoelen.

2. Pel de ui en snipper fijn.
3. Spoel het witloof, verwijder het onderste gedeelte en snij in repen.
4. Snij de knoldelder in schijfjes van 3 à 4 mm. Stoom deze voor ¾ gaar.

5. Snij de tartiflette kaas in 4. Snij elke vierde diagonaal in 2.
6. Klop de eieren los met de room.



7. Bak de spekblokjes aan in een voorverwarmde pan. Voeg de ui en witloof toe en laat alles goed aanbakken. Voeg de agave siroop toe en strooi er oregano over naar smaak. Kruid af met peper en zout. Indien er teveel vocht in de pan is dit eerst door een zeef gieten en laten uitlekken.
8. Verdeel het afgekoelde witloofmengsel over het bladerdeeg. Daarop de schijfjes knolselder. Strooi er de pijnboompitten over en giet het eiermengsel er over.
9. Schik er de stukken tartiflette kaas op met de korstkant naar beneden. Strooi er nog wat oregano over.
10. Zet de quiche gedurende 30 à 40 minuten in de oven. Garneer met een toef rucola. Besprenkel met wat olijfolie.

zondag 15 januari 2023

Lasagne met ham, courgette en mozzarella.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 8 à 10 lasagnevellen, 1 grote courgette, 6 sneden gekookte ham, 250 gr kerstomaten, 2 bollen mozzarella, olijfolie, 3 dl passata, 1 teentje look, 1 tak rozemarijn, 150 gr geraspte kaas, Provençaalse kruiden.
Voor de bechamel : 40 gr boter, 50 gr bloem, 5 dl halfvolle melk, peper, zout, nootmuskaat, enkele druppels citroensmaak.

1) Bechamel : smelt de boter, voeg de bloem toe en laat eventjes bakken zonder kleuren. Giet al roerend geleidelijk de melk bij. Laat eventjes doorkoken om de bloemsmaak te verwijderen. Kruid met zout, peper, nootmuskaat en enkele druppels citroensap.

2) Pel en snipper de look fijn.
3) Rits de rozemarijn en snij de blaadjes heel fijn.
4) Verdeel de mozzarella in sneetjes of stukjes.

5) Warm een scheutje olijfolie in een pot en voeg de look, kerstomaten, rozemarijn toe. Laat eventjes aanbakken en giet er de passata bij. Kruid met Provençaalse kruiden naar smaak. Laat op zacht vuur 20 minuten sudderen.
6) Spoel de courgette en snij in schijven van 3 mm. Warm olijfolie in een pan en bak de schijven aan beide kanten aan. Kruid met peper en zout.
7) Verwarm de oven op 175°.
8) Wrijf een ovenschaal lichtjes in met olijfolie. Giet een dun laagjes bechamel in de schotel. Doe er de helft van de lasagnevellen op, bedek met de helft van het passatamengsel, schik er u de courgetteschijfjes op, nu de 3 hamsneden en tenslotte de helft van de mozzarella. Giet er de helft van de bechamelsaus over.
9) Bedek nu met de rest van de lasagnevellen en herhaal de laagjes. Eindig met een laag bechamel en strooi er de kaas op.
10) Bak 30 à 35 minuten. Indien nodig nog 2 à 3 minuten onder de grill.

zaterdag 14 januari 2023

Appelcake met laagjes.

Ingrediënten : 5 grote appelen, 2 eieren, 25 + 15 gr suiker, 20 gr boter, 70 gr bloem, 10 gr verse gist, snuifje zout, 2 slp zure room, kaneel naar smaak
Voor de afwerking : 12 boter karamellen, 10 gr boter, 1 slp melk, snuifje zeezout.

1. De gist laten smelten in de 15 gr suiker.
2. 20 gr boter smelten.
3. Eieren met de 25 gr suiker kloppen tot ze schuimig wit zien. Snuifje zout, gezeefde bloem, opgeloste gist, zure room en de kaneel bijvoegen. Goed kloppen. Dit lijkt misschien weinig deeg, maar is zeker genoeg.
4. Oven voorverwarmen op 180°.
5. De appelen schillen, klokhuis verwijderen en in schijfjes van 2 à 3 mm snijden. Liefst met de mandoline. Telkens men 1 appel geschild heeft mengt men die in de voorgaande bereiding. Voorzichtig mengen zodanig dat er rond ieder appelschijfje deeg zit. Wanneer de laatste appel door het deeg gemengd is schikt men de appelpartjes mooi in de,cakevorm.
6. De cake 50 à 60 minuten in de ovenbakken. Indien de cake te bruin wordt, blad alu folie over doen.

7. Ondertussen de karamellen laten smelten, de boter bijvoegen, snuifje grof zout en de melk beetje bij beetje. Misschien is de ½ van de melk voldoende naargelang de grootte van de karamellen. Goed mengen. De karamel over de bovenkant van de cake gieten. De cake laten afkoelen.

vrijdag 13 januari 2023

Kippenchipolata met penne en broccoli.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr kippenchipolata , 180 gr penne, 1 blik van 400 gr kerstomaten, 1 broccoli, 1 ui, 1 teentje look, 200 ml zure room, 2 slp geraspte Grana Padano, enkele blaadjes basilicum, olijfolie, peper en zout.

1. De penne koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en 4 dl kookvocht apart houden.
2. De broccoli in roosjes verdelen. De roosjes in kokendzout water doen en na 8minuten afgieten. Direct spoelen met koud water.
3. De ui en de look pellen en fijn snipperen.

4. Knijp het vlees in toefjes uit de worst.
5. Olijfolie warmen, de stukjes chipolata bakken, nu de ui en look bijvoegen, 2 minuten laten fruiten, het blik kerstomaten bij het vlees voegen, aan het kookpunt brengen en de penne en de broccoli bijvoegen, alles goed mengen en beetje bij beetje wat kookvocht bijgieten tot gewenste dikte van de saus. Nu de zure room onder de saus mengen. Kruiden met peper en zout. Warm nog even door.
6. Garneren met de kaas en de basilicumblaadjes

woensdag 11 januari 2023

Witloof met Breydelspek en puree met zongedroogde tomaten.

Ingrediënten voor 2 a 3 personen : 6 witloof, 12 mooie sneden Breydelspek, 2 a 3 eieren, 6 aardappelen Bintje, 4stuks zongedroogde tomaten , 1 dl olijfolie (men mag de olijfolie gebruiken waar de tomaten in bewaard zijn), 1 slp gehakte peterselie, boter.

1. Het witloof spoelen en het harde gedeelte onderaan verwijderen. Klontje boter smelten, niet kleuren, het witloof in de boter leggen en bedekken met water tot die voor de helft onderstaat. Kruiden met peper en zout. Zacht laten garen gedurende 25 à 30 minuten. Nu en dan controleren of het water niet uitgekookt is. Het witloof moet gaar zijn wanneer men die uit de pot neemt. Laten uitlekken. Het vocht opvangen en bij de rest van het kookvocht doen.

2. 2 sneden Breydelspek naast mekaar leggen en daar 1 witloof in rollen. Dit doet men met de 6 stronken witloof.
3. De aardappelen schillen, koken, afgieten en fijn stampen. De tomaten met de peterselie fijn blenderen en mengen met de aardappelen alsook de olijfolie. Indien de puree niet smeuïg genoeg is kan men wat van het kookvocht van het witloof bijgieten. Kruiden met peper en zout.
4. De witloofrolletjes rondom mooi bruin bakken in een beetje olijfolie.
5. De eieren bakken. Kruiden met peper en zout.
6. In het midden van een bord wat puree schikken, daar op 2 witloofrolletjes en een gebakken eitje.

dinsdag 10 januari 2023

Gepofte aardappel met mascarpone en kruiden.

Ingrediënten voor 4 middelgrote aardappelen : 250 gr mascarpone, 2 grote tomaten, 1 slp gehakte bladpeterselie, 1 slp gehakte basilicum, gerookte paprikapoeder, grof zout, cayennepeper.

1. Warm de oven voor op 200°.
2. Spoel de aardappelen en wikkel ze nat in een stuk zilverpapier met een ½ klp grof zout. Plaats de aardappelen in een ovenvaste schotel en zet die 35 tot 45 minuten in de oven, naargelang de dikte van de aardappel.
3. De tomaten pellen, zaadjes uithalen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
4. Meng de mascarpone met de kruiden en de tomatenstukjes. Kruid met de gerookte paprikapoeder en de cayenne en wat grof zout.
5. Haal de gare aardappelen uit het zilverpapier, snij in 2 en schep de saus er tussen. Garneren met basilicumblaadjes.

maandag 9 januari 2023

Kippenfilet met chinese kool, curry, kokosmelk.

Ingrediënten voor 2 personen :350 gr kippenfilet, ½ chinese kool, 1 kleine ui, 1 teentje look, ½ à 1 klp currypasta, 400 ml kokosmelk, 200 gr Thaise rijst of basmati, 1 slp sojasaus, 2 slp wokolie, 1 stengel citroengras, 1 klp gehakte gember, chilipeper naar smaak, sap van 1/4citroen, 2 slp gehakte bladpeterselie.

1. De kippenfilet in blokjes versnijden.
2. De rijst koken zoals vermeld op de verpakking. De rijst afgieten en opvangen in een zeef.
3. De chinese kool versnijden in reepje. spoelen en laten uitlekken.
4. De ui en de look pellen en fijnsnipperen.
5. De stengel citroengras platkloppen.

6. De wokolie goed warm maken in de wok en de kipppenblokjes bakken. Eenmaal de kip begint te kleuren, de ui, citroengras, de look en de kool bijvoegen. Al roerbakkend 5 minuten garen, nu de gember, currypasta, en de kokosmelk bijgieten. Goed blijven roeren. Kruiden met chilipeper en sojasaus. Na 5 minuten de rijst bijvoegen en goed mengen. Wanneer alles goed warm is het citroensap en de bladpeterselie over strooien.
7. Mooi schikken op een bord.

zaterdag 7 januari 2023

Trio van vis, prei en garnalensaus.

Ingrediënten 4 pers. : 140 gr kabeljauw, 140 gr zalm, 140 gr roodbaars, 1 dikke wit van prei, enkele blaadjes veldsla (garnering), kruiden Teriyaki Chicken en Salmon Santa Maria , peper, zout, klontje boter.
Voor de saus : 4 dl garnalenfumet, 2 dl room, klontje koude boter, citroensap.

1) Verwijder het buitenste blad van de prei. Spoel en snij in stukken van 4 cm. Snij de stukken in fijne julienne. Stoom 10 minuten. Smelt een klontje boter en laat de prei eventjes in de boter opwarmen. Kruid met peper en zout.
2) Verdeel elk stuk vis in 4 gelijke delen, strooi er wat Teriyaki kruiden op en stoom 5 à 6 minuten.

3) Voor de saus : fumet en de room inkoken tot gewenste dikte. Kruiden met peper, zout en enkele druppels citroen. Monteren met ijskoude boter. De saus eventjes goed mixen om luchtig te maken.
4) Verdeel wat saus in 4 kommetjes of diepe borden. Schik er de vis op. In het midden wat prei met als garnering enkele blaadjes veldsla.

vrijdag 6 januari 2023

Varkenshaasje Orloff, Hasselback aardappel en champignonsaus.

Ingrediënten 4 pers. : 1 varkenshaasje 600 gr, 2 à 3 sneden ham, 4 sneetjes Chester kaas, blaadjes salie, shoarma kruiden Santa Maria , peper, zout, boter, olijfolie.
Voor de saus : 250 gr champignons, 2 dl bruine fond, 2 dl room
Hasselback aardappelen met spek

1) De varkenshaasjes kruiden met peper, zout en shoarma kruiden.
2) Oven voorverwarmen op 170° met stoom. (AEG oven stand steamify)
3) Klontje boter en olijfolie warmen en het vlees aan alle kanten bruin kleuren.

4) Het vlees in plakken van ongeveer 1,5 cm snijden. Tussen iedere plak, ham, chesterkaas en salie doen. Het vlees terug goed tegen mekaar aandrukken en 15 à 20 minuten bakken naargelang de dikte van het haasje.

5) In de pan waarin het vlees is aangekleurd een klontje boter doen en de champignons aanbakken. De champignons uit de pan nemen. De pan deglaceren met de fond en aan de kook brengen. Room bijgieten, kruiden met peper en zout en laten inkoken volgens gewenste dikte. Nu kan men eventueel de saus zeven. Champignons bij de saus doen en terug goed laten opwarmen.
6) Het vlees uit de oven halen en verdelen oiver de borden. Wat saus bij sprenkelen en opdienen met een Hasselback aardappel en enkele diverse groentjes.

donderdag 5 januari 2023

Duifje, gekonfijte billetjes, in rode wijnsaus

Ingrediënten 2 personen : 2 duiven, eenden of ganzenvet, 1 ui, 1 wortel, 1 teentje look, tijm, laurier, zwarte peperbollen, rozemarijn, 4 à 5 jeneverbessen, 2 dl + 1 dl rode wijn, klontje boter, olijfolie.

1. De billetjes van de duiven verwijderen alsook de filets er af halen.
2. De karkassen in stukken verdelen.
3. De ui en look pellen en grof snijden.

4. De wortel schillen en in grove stukken snijden.
5. Boter en olijfolie in een pan laten warm worden en de beenderen aan alle kanten bruin bakken. Uit de pan halen en in een kom doen. De ui, look en wortel in dezelfde pan laten kleuren en bij de beenderen doen.

6. De pan met water deglaceren en eventjes laten doorkoken en alle aanbaksels goed los wrijven. Dit door een zeef op de beenderen gieten. De rode wijn bijgieten en de tijm, laurier, jeneverbessen, rozemarijn en zwarte peperbollen bijvoegen. Nu water bijgieten tot alles goed onderstaat. Aan de kook brengen en zachtjes zonder deksel een paar uur laten sudderen. Men kan dit ook in de oven doen op 110°. Uit de oven nemen en zeven.

7. Nu de billetjes konfijten : Het eendenvet laten smelten en de billetjes bijvoegen. De billetjes moeten helemaal onderstaan. Dit in de oven gedurende 90 à 120 minuten op 110° plaatsen. De billetjes uit het vet halen en in een pan bruin kleuren.
8. De filets kruiden met peper en zout en aan beide kanten aanbakken, volgens de bakwijze dat men verkiest.
9. 3 dl duivenfond en 1 dl rode wijn voor de helft laten inkoken. Bijkruiden met peper en zout. Indien nodig mag men binden met een beetje beurre manié.
10. De filets in 2 snijden en met de billetjes op het bord schikken. Wat saus rond druppelen.
11. Serveren met wintergroenten,

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Parelhoen met graanmosterd en salie.