zaterdag 16 augustus 2025

Burrata, meloen, Serrano ham en pesto.

Ingrediënten 2 pers. : 2 burrata’s, 1 meloen, 8 sneden Serrano ham, 2 slp pesto, 1 slp pijnboompitten, enkele blaadjes basilicum, 12 tal kerstomaten, olijfolie, parmezaan, zwarte peper.


1) Bereid de pesto.
2) Snij de meloen in 2, verwijder de zaadjes. Schil bovenaan ongeveer 0,5 cm van de schil weg en met behulp van een dunschiller snij een 12 tal dunne slierten. Maak van de ene helft bolletjes, schil de andere helft en snij in stukjes.
3) Snij 2 sneden ham in 5 repen. Leg de 10 repen tussen keukenpapier en doe dit 40 à 50 seconden in de microgolf om de hamreepjes krokant te maken. Dit kan ook in de oven maar duurt iets langer. Laat afkoelen.
4) Doe de pijnboompitten in een anti kleefpan en rooster.
5) Maak enkele slierten of schilfers van de parmezaan.
6) Schik in het midden van een schotel de stukjes meloen en plaats de burrata’s op de stukjes meloen. Schik de bolletjes meloen, ham en kerstomaten rond de burrata’s en garneer met de gedroogde ham, pijnboompitten, basilicumblaadjes en parmezaan. Besprenkel met olijfolie en kruid met zwarte peper.

vrijdag 15 augustus 2025

Aardappelschotel met geroosterde gele courgette en wortelen.

Ingrediënten : 1 gele courgette, 400 gr vastkokende aardappelen, 4 wortelen, 1 teentje look, 1 rode ui, ½ klp gerookte paprikapoeder, ½ klp currypoeder, snuifje piment d’espelette, zout, 3 slp olijfolie.

1. De aardappelen en de wortelen schillen. In gelijke stukken snijden en 5 minuten in kokend water blancheren. Afgieten en spoelen met koud water.
2. Oven verwarmen op 170°.

3. De courgette spoelen en in stukken snijden, zelfde grootte als de andere groenten.
4. De ui pellen en in dunne ringen snijden.
5. De look pellen en fijn snipperen.
6. Al de groenten in een ovenvaste schotel doen. Mengen met de specerijen en de olijfolie.
7. De schotel gedurende 35 à 40 minuten in de oven plaatsen.

dinsdag 5 augustus 2025

Gegratineerde pasta met kruiden-preisaus.

Ingrediënten 2 pers. : 180 gr penne of andere korte pasta, 3 stuks prei, 150 gr kruidenkaas, 1 dl witte wijn, 1 à 2 dl kookvocht van de pasta, 1 teentje look, olijfolie, 3 slp fijngesneden gemengde groene kruiden zoals bieslook, dragon, citroenmelisse, enz…, peper, zout, 1 slp panko, 30 gr emmentaler.

1) Verwijder het buitenste blad van de prei, snij in de lengte in 2 en spoel. Snij in fijne reepjes.
2) Pel en hak de look fijn.
3) Kook de pasta zoals vermeld op de verpakking. Giet af en vang wat kookvocht op.
4) Verwarm een scheutje olijfolie in een sauteerpan en fruit de prei met de look tot ze zacht is. Kruid met peper en zout. Blus met de witte wijn en laat 1 minuut inkoken.
5) Meng de kruidenkaas en wat kookvocht eronder en roer goed. Meng de pasta
door de saus. Eventueel nog wat kookvocht bijdoen. Doe er 2 slp kruiden bij en meng goed. Indien nodig nog wat bijkruiden met peper en zout.
6) De scampi’s bij de pastaschotel doen.
7) Warm de oven op 180°.

8) Meng de panko met de emmentaler, 1 slp kruiden en 1 slp olijfolie. Strooi dit over de pastaschotel.
9) Plaats de pastaschotel 15 à 20 minuten in de oven.

zondag 3 augustus 2025

Gegratineerde aardappelen met ajuin en spek,

Ingrediënten voor 2 personen : 600 gr aardappelen, 2 ajuinen, 1 teentje look, 25 gr parmezaan, 75 gr gerookte spekreepjes, 40 gr kruidenkaas, 1 dl melk, 1 dl room, peper, zout, klontje boter.

1. Aardappelen schillen en spoelen. De aardappelen in dunne schijfjes snijden.
2. De ajuin pellen en grof versnipperen.
3. De look fijn snipperen.
4. Oven verwarmen op 180°
5. Klontje boter smelten en de ui, de look fruiten samen met het spek, niet kleuren gedurende 5 minuten. De kruidenkaas bijvoegen en laten smelten. De melk en de room bijgieten en tot aan het kookpunt brengen.

6. De aardappelen bij het roommengsel voegen, kruiden met peper en zout en goed mengen.
7. Het aardappelmengsel in een ovenvaste schotel gieten. Bestrooien met parmezaan.
8. De schotel gedurende 45 à 55 minuten in de oven plaatsen. Na 20 minuten de oven verminderen op 165°.

Geroosterde bloemkool met specerijen.

Ingrediënten : 1 kleine bloemkool in roosjes, 4 slp olijfolie, 1 klp kurkuma, 1 klp komijnpoeder, 1 klp gerookte paprika, ½ kilp lookpoeder, zout, peper, 1 slp grof gesneden groene kruiden (koriander, peterselie, salie enz…)

1) Warm de oven op 180° hetelucht.
2) Meng de olijfolie met alle specerijen, peper en zout.
3) Schep de bloemkoolroosjes door het kruidenmengsel, dit gaat heel goed met een keukenborsteltje.
4) Doe de roosjes in
een ovenschotel. Zorg dat de roosjes niet op mekaar liggen.
5) Rooster de bloemkoolroosjes 30 à 35 minuten. Na 15 minuten eventjes omscheppen.

6) Afwerken met de grof gesneden groene
kruiden.

Grijze garnalensalade met tomaten en avocado.

Ingrediënten voor 2 pers. : 600 gr ongepelde garnalen of 200 gr gepelde, 1 avocado, 2 tomaten, 2 eieren, ½ salade, ½ komkommer, mayonnaise.
1. Indien men ongepelde garnalen gekocht heeft, eerst pellen. De koppen en de staarten invriezen om bouillon van te maken.
2. De eieren in kokend water gedurende 6 minuten koken. In koud water leggen om af te koelen en pellen.

3. De tomaten emonderen,pellen en in 4 snijden.
4. De salade van de nerven en de buitenste bladeren ontdoen, spoelen en droogzwieren.
5. De komkommer schillen en in schijfjes snijden.
6. De avocado in 2 snijden, pit uithalen en besprenkelen met citroen. De avocado met de ½ van de garnalen opvullen.
7. Een mooie schotel garneren met de sla, de tomatenpartjes, de komkommer, de eieren, en de gevulde avocado. De rest van de garnalen over de schotel strooien.

zaterdag 2 augustus 2025

Gepaneerde kalfslapjes met prosciutto, Emmental en salie.

Ingrediënten voor 2 pers. : 4 kalfslapjes van 80 gr, 4 dunne sneden Prosciutto, 4 dunne sneden Emmental, 16 blaadjes salie, 1 ei, bloem, paneermeel, boter, olijfolie.

1. De kalfslapjes lichtjes plat kloppen. Kruiden met peper.
2. Bedek 2 kalfslapjes met de ham, kaas, salie, ham, kaas en terug een kalfslapje. Goed aandrukken.
3. Neem 3 schotels. Doe in de 1ste bloem, de 2de het geklopt ei en de 3de paneermeel. Wentel nu de kalfslapjes eerst in de bloem, het ei en het paneermeel.

4. In een pan boter met olijfolie warm laten worden en het vlees in de pan leggen. Op zacht vuur aan de ene kant 3 à 4 minuten bakken, omkeren en de andere kant ook 3 à 4 minuten laten bakken. Opletten dat het niet te
bruin wordt. Indien nodig tijdens het bakken een klontje boter bijvoegen.
5. De gepaneerde kalfslapjes in dikke repen snijden en op het bord schikken.

vrijdag 1 augustus 2025

Ardeens varkenshaasje met Zuiderse groenten.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr Ardeens varkenshaasje, klontje boter, peper, zout.
Voor de groentenschotel : 3 tomaten, 1 aubergine, 1 courgette, 125 gr feta, 1 handvol wilde tijm of gewone tijm, 1 slp pijnboompitten, olijfolie, zeezout, peper.
1. Oven verwarmen op 180°.
2. Spoel de aubergine. Snij die in ronde plakken van 0,5 cm. Bestrooi ze aan beide zijden met zeezout en leg ze tussen keukenpapier. Plaats er een plank op en laat ze een 15 tal minuten trekken om het vocht te verwijderen. Wrij er het zout af met keukenpapier.
3. Spoel de tomaten en courgetten en snij ze inplakken van 0,5 cm.
4. Snij de feta in plakken.
5. Vet een ovenschotel in met olijfolie en schik er de tijm in. Leg de groenten en de feta dakpansgewijs boven
de tijm. Strooi er de pijnboompitten over en besprenkel met nog wat olijfolie. Kruid met peper. Plaats dit 40 minuten in de oven.
6. Kleur de boter en bruin het varkenshaasje aan alle kanten mooi bruin. Plaats het varkenshaasje de laatste 15 minuten bij de groentenschotel in de oven.
7. Schik enkele plakken varkenshaasje met ernaast de groenten.

Parmentierschotel met rookworst en zomerse groentjes.

Ingrediënten voor 2 pers. : 4 rookworsten, 4 aardappelen, 1 ei, 1 dl melk, 4 tomaten (ik heb gekozen voor San Marzano tomaten), ½ rode paprika, 1 courgette, 1 ui, 3 dl passata, 150 gr geraspte mozzarella, olijfolie, peper en zout.

1. Schil, spoel en snij de aardappelen in stukken. Kook in zoutwater, afgieten en maak er een smeuïge puree van met de melk en het ei. Kruid met zout en peper.
2. Pel de ui en snipper fijn.
3. Schil de paprika en snijd die in fijne reepjes.
4. Spoel de courgette, snij in de lengte in 2, zaadjes uithalen en in fijne halve ringen snijden.
5. Fruit de ui samen met de paprika en de courgette in de olijfolie, de passata bijgieten en een 8 tal minuten zachtjes laten sudderen.
6. De oven verwarmen op175°.
7. De rookworsten in ringen van ongeveer 1 cm snijden en bij het groentenmengsel voegen.
8. In een met olijfolie ingewreven schotel de puree mooi glad strijken, daarop het mengsel van rookworst en groenten. De geraspte mozzarella er over strooien.
9. In de oven plaatsen gedurende 20 à 25 minuten tot men een mooi bruin korstje heeft.

donderdag 31 juli 2025

Ciabatta broodje met hamsalade.

Ingrediënten voor 2 broodjes : 1 ciabatta brood, 2 sneden gekookte ham, 1 slp verse kaas, 1 slp Griekse yoghurt, 6 blaadjes basilicum, 1 hardgekookt ei, 4 augurken, 8 zilveruitjes op azijn, peper, zout, handvol rucola.

1. De rucola spoelen en droog deppen.
2. De ham in repen van 2 cm snijden. Deze repen fijn snijden op 3 mm.
3. De basilicum fijn snijden.
4. Het gekookte ei in kleine stukjes snijden.
5. De augurken en de zilveruitjes fijn snijden

6. De verse kaas, yoghurt, basilicum, ei, ham, de
augurken en de zilveruitjes mengen. Kruiden met peper en zout.
7. De ciabatta broodjes in 2 snijden. De ene helft van het broodje garneren met de hamsalade en de rucola. De 2de helft er op leggen.

Panna cotta met witte chocolade, aardbeiencoulis en rood fruit.

Ingrediënten voor 6 pers. : 350 ml melk, 350 ml room, 125 gr mascarpone, 225 gr witte chocolade, 15 gr gelatine blaadjes, rood fruit naar keuze (aardbeien, frambozen, rode bessen, blauwe bessen enz…), citroensap, suiker,
Voor de aardbeiencoulis : Aardbeien, suiker en munt naar smaak.

1.Coulis : De aardbeien met de suiker en de munt aan de kook brengen. 10 minuten laten koken en afschuimen indien nodig. Munt verwijderen, mixen en door een fijne zeef duwen.
2. Week de gelatine in koud water.
3. Verwarm de melk en de room, niet laten koken, voeg de chocolade toe en roer tot de chocolade gesmolten is.
3. Knijp de gelatine uit en voeg ze van het vuur bij het melkmengsel. Voeg nu de mascarpone al roerend toe. Nu en dan roeren tot de panna cotta afgekoeld is. In glazen of kommetjes doen en in de koelkast laten opstijven.
4. Het rood fruit reinigen en in een kom doen, besprenkelen met citroen en een beetje suiker.
5. De panna cotta garneren met de coulis en het rode fruit.

Gegratineerde, gevulde tomaat met spinazie.

Ingrediënten voor 4 tomaten : 4 tomaten, 250 gr spinazie, 50 gr geraspte emmentaler, 1 teentje look, olijfolie, klontje boter, natriumbicarbonaat, 1 slp paneermeel.
Voor de bechamel : 20 gr boter, 20 gr bloem, 25 cl melk, citroensap, peper, zout.

1. Bechamel bereiden : smelt de boter, bloem bijvoegen en eventjes laten bakken zonder kleuren, de melk bijvoegen en roeren tot een gladde saus. Beetje citroensap bijdoen alsook peper en zout.

2. Spinazie spoelen en in kokend water met bicarbonaat (om de kleur te fixeren) 5 minuten blancheren. In een zeef afgieten en direct met koud water afspoelen. Goed uitduwen om zoveel mogelijk vocht uit de spinazie te verwijderen.
3. Olijfolie verwarmen en
de look bakken, spinazie bijdoen, eventjes bakken zodanig dat het vocht verdampt en kruiden met peper en zout, de bechamel bijvoegen en de helft van de gruyère.
4. De tomaten spoelen, kapje afsnijden en de tomaten uithalen. Een beetje zout in de tomaat doen en omgekeerd laten uitlekken.
5. Oven verwarmen tot 180°.
6. Schaal met olie inwrijven. In de tomaten een beetje paneermeel strooien en opvullen met de spinazie. Op iedere tomaat een beetje geraspte gruyère en een klontje boter doen. De tomaten in de schotel schikken en gedurende 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.

woensdag 30 juli 2025

Kalfslever op z'n Provençaals.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 sneden kalfslever van 180 gr, 2 slp bloem, olijfolie, 1 kleine ui, 1 teentje look, 1 blik kerstomaten, 1 courgette, 1 aubergine, 250 gr champignons, 1 dl witte wijn, 1 slp fijngesneden oregano, enkele takjes tijm, zout, peper.

1. De lever kruiden met peper en zout, in de bloem wentelen en de overtollige bloem afkloppen. Olijfolie heet laten worden en de lever heel kort aanbakken.
2. De ui en de look fijnsnijden.
3. De courgette en de aubergine spoelen en in blokjes versnijden.
4. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
5. De tijmtakjes samenbinden.
6. In dezelfde pan van de lever nog een beetje olijfolie warmen en de ui en look fruiten. De courgette, aubergine en champignons bijvoegen en mooi bakken. Het blik tomaten bijvoegen alsook de witte wijn, de tijm en de oregano. Dit ongeveer met deksel 20 minuten zachtjes laten garen.
7. Nu de lever bij de saus leggen en nog 1 minuut verwarmen.
Lekker met een aardappel geplet met olijfolie en fijngesneden oregano.

Spaghetti met pancetta. linzen en gepocheerd ei.

Ingrediënten voor 2 pers.: 180 gr spaghetti, 80 gr linzen, 125 gr pancetta, 6 slp passata, 1 rode ui, 1 teentje look, 1 wortel, 2 stengels bleekselder, 2 takjes rozemarijn, 1 slp gehakte peterselie, 50 ml witte wijn, 5 dl groentebouillon, olijfolie, peper, zout, 2 eieren, 1 slp azijn, grof zout.

1. Pel de ui en de knoflook. Snipper die fijn.
2. Maak de selder schoon, verwijder de dikke draden en snij hem in boogjes.
3. Schil de wortel en snij hem in blokjes.
4. Snij de pancetta in fijne reepjes.

5. Verwarm de olijfolie in een sauteuse en bak depancetta, voeg al de gesneden groenten bij, even laten meebakken, linzen en rozemarijn toevoegen, alles mooi mengen en de passata, de witte wijn en de bouillon bijvoegen. Laat 40 minuten op een zacht vuur sudderen. Rozemarijn uit de saus nemen. Bijkruiden met peper en zout indien nodig.
6. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat van het kookvocht bijhouden.
7. In een kleine kom water opzetten met 1 slp azijn. De 2 eieren elk apart in een tas breken. De eieren 1 per 1 in de kom glijden met zacht kokend water en 2 minuten laten pocheren. Uit het water nemen en op een propere doek leggen. Bestrooien met grof zout.
8. De spaghetti bij de groentensaus mengen. Indien nodig wat kookvocht van de pasta bijvoegen.
9. In een diep bord de pasta schikken met groentensaus. Garneren met de peterselie en 1 gepocheerd ei.

Vleesbrood met lavas.

Ingrediënten voor 2 pers.: 350 gr gemengd gehakt, 1 slp paneermeel, 1 slp melk, 1 ½ slp fijngesneden lavas, 1 grote rode ui of 2 kleine, ½ klp gerookte paprika, 1 dooier, zout, peper.

1. De rode ui pellen en fijn snipperen.
2. De oven verwarmen op 180°.
3. Het gehakt mengen met al de ingrediënten.
4. Een ovenschotel inwrijven met boter.
5. Van het gehakt een vierkant broodje vormen en in de ovenschotel plaatsen.
6. Bakken in de oven gedurende 10 minuten en dan de graden verlagen op 170°. Nu nog eens 40 à 45 minuten garen.
Lekker met gevulde aardappel en worteltjes.

Broodpudding met aardbeien en frambozen.

Ingrediënten voor 12 à 14 porties : 600 gr oud brood, pistolets, koekjes, 12 dl melk, 130 gr suiker, 6 eieren, 1 slp speculooskruiden, 2 slp vanillebloem, 125 gr frambozen, 125 gr aardbeien, ½ slp bakpoeder.

1. Verwarm de melk met de suiker.
2. Het brood in kleine stukjes verdelen en de warme melk over het brood gieten. Minimum 1 uur laten weken.
3. Oven voorverwarmen op 180°.
4. Eieren opkloppen met de speculooskruiden, de vanillebloem, en de bakpoeder. Bij het brood gieten en goed mengen. Nu het fruit er onder spatelen.
5. Vorm met olie of boter insmeren. Het broodmengsel in de vorm gieten en in de oven plaatsen. Gedurende 20 minuten in de oven plaatsen en dan de oven verlagen op 170° en nog eens 50 minuten laten bakken.
Heel lekker als ontbijt, 4-uurtje of tussendoortje.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Pladijsfilet met venkel, champignons en mosselvelouté met kokosroom.