Ingrediënten : 1 kalfstong, 1 grote ajuin, enkele lavas stengels of groene selder, 1 groen van prei, enkele takjes tijm, 3 tal blaadjes laurier, 2 kruidnagels, enkele takjes platte peterselie, 1 wortel, enkele zwarte peperkorrels, zout.
Voor de saus : 4 dl kalfsbouillon, 2,5 dl culinaire room, 40 gr boter, 50 gr bloem, ½ klp komijnzaad, citroensap, 2 slp fijngesneden dragon (meer of minder naar smaak.
2 à 4 asperges per persoon (hangt af voorgerecht of hoofdgerecht)
kruidenbloempjes (facultatief)
1) De kalfstong in zoutwater gedurende 1 nacht laten weken om alle onzuiverheden te verwijderen. 2) De kalfstong spoelen en in ruim zoutwater aan de kook brengen. Afschuimen.
4) De ajuin pellen en de kruidnagels inprikken.
5) De lavas stengels, prei, platte peterselie spoelen.
6) Al de groenten en kruiden bij de kalfstong voegen en zachtjes gedurende 2uur a 2u15 minuten koken.
7) De kalfstong pellen en de bouillon zeven en ontvetten. De tong terug in de gezeefde bouillon leggen. 8) Voor de saus : De boter smelten, bloem bijvoegen en goed mengen. Eventjes bakken zonder kleuren. De kalfsbouillon bijgieten al roerend en aan de kook brengen. De room bijgieten en kruiden met het komijnzaad, en een beetje laten inkoken. Nu en dan roeren. Kruiden met peper, zout en citroensap. Indien men de zaadjes uit de saus wilt nu zeven. 9) De dragon bij de saus doen en aan de kook brengen. Voor het opdienen kort de saus mixen om die luchtiger te maken. 10) De asperges schillen, onderste harde gedeelte verwijderen, en gaar stomen.
11) Een beetje kalfsbouillon opwarmen. De kalfstong in niet te dunne plakken snijden. De plakken kalfstong nog eventjes in de warme bouillon leggen.
12) In het bord wat dragonsaus doen, daarop enkele plakken kalfstong, Garneren met de asperges en wat kruidenbloempjes